Hürriyet Ankara yazdı temizlik başladı

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet Ankara yazdı temizlik başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2023 09:04

Hürriyet Ankara’nın ‘Hasköy kokusu’ manşeti, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ASKİ Genel Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. ASKİ ekipleri, ilk olarak Çubuk Çayı’nda iki gün süren temizlik çalışması yaptı. ASKİ kısa süre içinde de Çubuk 1 Barajı’ndan su salımı yapacak.

Haberin Devamı

Çubuk Çayı’ndan çevreye yayılan kötü kokunun nedenini, ‘Divrik Caddesi’ndeki atık su hattında yaşanan göçük nedeni ile Çubuk Çayı’na atık su karışımı’ olarak açıklayan ASKİ Genel Müdürlüğü, özetle şu bilgileri verdi:

KÖTÜ KOKUNUN NEDENİ VE YAPILACAK ÇALIŞMALAR

“Divrik Caddesi’ndeki atık su hattında yaşanan göçük nedeni ile Çubuk Çayı’na atıksu karışımı ile ilgilidir. Yağışlı mevsimde yaklaşık 30 yıllık olan atık su hattında meydana gelen göçük nedeniyle atık su hattı üzeri açılmış, tamiratı yapılmaya çalışılmış, ancak hem hattın derinliğinin fazla olması (yaklaşık 7 metre), hem diğer altyapı kuruluşlarına ait altyapıların kesişim noktası olması nedeni ile ve göçük olan kısmın atık su hattının tamamen kullanılamaz hale geldiği nedeniyle yenilenmesi gerekliliği ortaya çıkmış ancak tüm altyapı kuruluşların (doğalgaz, elektrik vb.) hatlarının deplase edilememesinden dolayı tamiratı yapılamamıştır. Açılan kazı alanının derinliği, güvenliğe alınmasının zorluğu ve altyapı engellerinin fazlalığı nedeniyle ve ayrıca atık suyun geri tepip ev ve iş yerlerinden çıkmaması adına geçici olarak yağmur suyu hattına verilmiştir. Bu kısımla ilgili derhal atıksu projesi hazırlanmış, yatırım birimimiz tarafından yükleniciye yer teslim edilmiş, ancak imalat öncesi kontrollerde yukarıda bahsedilen Türkiye Elektrik İletim AŞ’ye (TEİAŞ) ait hatlardan dolayı imalata başlanılamamıştır. Bununla birlikte tüm altyapı kuruluşları ile görüşülmüş olup, özellikle TEİAŞ’a ait 154 Kv’lık enerji hattının varlığı ve bu hattın Ankara’nın yaklaşık yüzde 50’sine hitap ettiği, oluşabilecek bir arızada elektrik kesintisinin telafi edilemez boyutta olacağı ilgili kurum tarafından bildirildiğinden, TEİAŞ tarafından hattın projesinin revize edilmesi bildirilmiş olup, atıksu hattının imalatı sekteye uğramıştır. TEİAŞ ile hem yerinde hem ofiste gerekli tüm görüşmeler yapılmış olup, hatların askıya alınarak korunması veya gerekli diğer tüm tedbirlerin alınarak atık su imalatların yapılması konusunda anlaşma sağlanmıştır. Sağlanan anlaşma şartları gereği göçük olan hattın yenilenmesi için revize proje çalışmaları yapılmıştır. Gelinen noktada revize projesi tamamlanan atık su hattı için imalat hazırlıkları yapılmakta, ilgili kurum yetkililerinin gözetiminde olmak kaydı ile ve belirlenecek ortak bir zaman diliminde en kısa sürede imalatlara başlanıp atıksu hattının Çubuk Çayı’na karışması engellenecektir.”

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara yazdı temizlik başladı


Keçiören’in Hasköy Mahallesi muhtarı Ali Dincer, mahallelerindeki en önemli sorunun Çubuk Çayı’ndan gelen kötü koku, sivrisinek ve fare olduğunu söylemişti.

 

BAKMADAN GEÇME!