Hirfanlı'da 'hayalet ağ' katliamı

Güncelleme Tarihi:

Hirfanlıda hayalet ağ katliamı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2022 01:36

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Hirfanlı Baraj Gölü'nden halk arasında 'hayalet ağ' olarak da bilinen 10 bin adet 'sepet ağ' çıkardı.

Haberin Devamı

Şu ana kadar Türkiye'de bir noktada çıkarılan en çok ağ olarak kayıtlara geçen olayda, ağlara takılan yüzlerce canlının öldüğü belirlendi. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, 'Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi’ adlı projes kapsamında 2017’den bu yana deniz, göl ve barajlar, su canlılarına tuzak olan terk edilmiş hayalet ağlardan temizliyor. Geçen hafta, şu ana kadar bir noktada tespit edilen en yoğun hayalet ağa, Ankara ile Kırşehir arasında yer alan Hirfanlı Baraj Gölü'nde rastlandı. Gölde tespit edilen hayalet ağ türlerinden 10 bin adet sepet ağ, görevliler tarafından çıkarıldı. Balıkçıların da desteği ile yapılan çalışmada çıkarılan sepet ağlara takılan yüzlerce canlının öldüğü belirlendi.

'GÖLÜN TABANI SEPETLERLE DOLU'

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Altuğ Atalay, "Bu büyüklükteki gölden 300- 400 tane sepet çıkar diye tahmin ediyorduk. 10 bin sepet çıkması gölün tabanının neredeyse komple pinterler (sepet) ile dolu olduğunu gösteriyor. Balıkçılarımız bu ağların temizlenmesi için ellerinden gelen gayreti gösteriyor. Pinterlerin bırakılması gelecekte hem kendi ekonomimize hem de birçok sucul biyoçeşitliliğe zarar verecek bir yapı, bunların mutlaka temizlenmesi gerekir" dedi. Hayalet ağ ve sepetlerin deniz canlılarının ölmesine ve biyoçeşitliliğin zarar görmesine neden olduğunu vurgulayan Atalay, "Ağlar bazen balıkçı istemese de dallara, kayalara, parçalara takılarak orada kalıyor. Siz onu alamıyorsunuz ama pek çok canlı oraya geliyor, takılıyor ve ölmelerine neden oluyor. Bakanlığımızın bu ağların temizlenmesi konusunda yaptığı mücadelede son yıllarda uzmanlaştık. Tecrübemiz arttıkça da çıkarılan ağ ve sepet miktarı artıyor" diye konuştu. 

BAKMADAN GEÇME!