Herkes Buzz'la tanışacak

Güncelleme Tarihi:

Herkes Buzzla tanışacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2009 00:00

Kılavuz, "Buz hokeyi, gelişmişliğin ve refahın göstergesidir. Yapacağımız çalışmalarla bu spor dalını birçok gençle buluşturmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönem, Üniversiteler Buz Hokeyi Ligi’ni başlatacağız. 2011 Üniversite Kış Oyunları, Erzurum’u buz sporlarının cenneti haline getirecek" dedi.

TÜRKİYE’nin buz sporları ile tanışması, oldukça yeni... 1990 yılında federasyonun kurulması ile birlikte hem hokey hem de patende sporcular yetişmeye başladı. Kulüpler kuruldu, ardından milli takımlar oluşturuldu. Türkiye, buz sporlarının üst düzeyde yapıldığı ülkelere göre daha yolun başında... Ama arayı kapatmak için, yürekli bir koşunun olduğu da gerçek. Milli takımlar, uluslararası turnuvalarda boy gösterip, kademe bile yükseldi. Geçen ay federasyonun yeni yönetimi seçildi ve hemen kolları sıvayıp işe soyundu. Çiçeği burnunda Başkan Akın Kılavuz, hem heyecanlı hem de istekli. Türkiye’de buz sporlarını yeniden yapılandırma iddiasında. İşte Kılavuz’un hayalleri ve hedefleri...

Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

A.K:
1963 Sivas doğumluyum. Birinci sınıf Emniyet Müdürü, Polis Başmüfettişiyim. Polis Koleji ve Akademisi’nde okurken atletizm ve futbolla ilgilendim. Futbol Federasyonu’nda temsilcilik, bazı kulüplerde yöneticilik yaptım. Polis Akademisi Kulübü’nün yönetiminde görev aldıktan sonra buzla tanıştım. Şimdi de federasyonun başındayım.

- Tek aday olarak seçime girdiniz?

A.K:
Ben bu federasyonun 4. başkanıyım. Elbette, bu branşı geliştirmek için benden önceki başkanların çok büyük katkısı oldu. Ancak geldiğimiz noktada federasyonun kulüplerin gerisinde kaldığını söyleyebilirim. Federasyon, kendisini yenileyemedi. Biz yeni bir dönemi başlatmak için yola çıktık. Birçok kulübün desteğini arkamıza aldık.

Æ Kulüpler, federasyondan ileri de mi yani?

A.K:
Bazı kulüpler daha iyi durumda. Kocaeli BŞB ve Polis Koleji ve Akademisi gibi kurum kulüpleri alt yapıya ve buz hokeyine büyük önem veriyor. Önemli yatırımlar yapıyor. Çok sayıda sporcu yetiştiriyor. Biz tüm kulüplerimizin çok iyi imkanlara sahip olmasını istiyoruz.

Erzurum cennet olacak

"2011 Türkiye için çok prestijli bir organizasyon. Federasyon olarak büyük önem veriyoruz. Erzurum, bir anlamda buz sporlarının cenneti olacak."

Bu yönde ne gibi çalışmalar yapmayı düşünüyorsunuz ?

A.K:
Buz hokeyi pahalı bir spor dalı. Çabukluk ve zeka gerektiren, sert bir branş. Bir sporcunun malzemesi, 800 ile 1000 TL arasında değişiyor. Federasyon olarak mevcut kulüplere ve yeni kurulan kulüplerimize önemli miktarda malzeme yardımı yaptık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Onların ihtiyaçlarını karşılamak için buradayız.

Æ Önümüzde Erzurum’da yapılacak önemli bir organizasyon var. Çalışmalar ne aşamada ?

A.K:
9-14 Mart 2009’da, 18 Yaş Altı Üçüncü Grup Dünya Buz Hokeyi Şampiyonası Erzurum’da yapılacak. İzlanda, İrlanda, Bulgaristan ve İsrail gibi ülkeler gelecek. Milli takımımızı ise 20 Şubat’ta Slovenya’da kampa alacağız. Çok kısa bir süre önce, Milli Takımlar Teknik Direktörlüğü’ne getirdiğimiz ABD’li William Buzz ile maçların oynanacağı Palandöken’deki salonda inceleme yaptık. Vali, Belediye Başkanı ve İl Spor Müdürlüğü yetkililerinin şampiyonayı düzenleme konusunda gösterdikleri duyarlılık bizleri mutlu etti. Buzz, salonun standartının çok yüksek olduğunu ve ABD’de her eyaletin böyle bir salon hayal ettiğini söyledi.

Æ 2011 Üniversite Kış Oyunları için de bir anlamda bu ön bir sınav olacak ?

A.K:
2011 Türkiye için çok prestijli bir organizasyon. Federasyon olarak büyük önem veriyoruz. 2 bin 500 sporcu gelecek. O tarihe kadar Erzurum’daki salon sayısı 5’e çıkacak. Erzurum, bir anlamda buz sporlarının cenneti olacak. Hem Spor Bakanımız hem de Genel Müdürümüz bu oyunlara en iyi şekilde hazırlanmamız ve en iyi sonucu almamız için her türlü desteği veriyor.

Æ Buz sporunun temel sorunu, tesis yetersizliği. Kulüpler, sporcular hep bundan şikayet ediyor. Bununla ilgili ne gibi projeleriniz var.

A.K:
İstanbul’da yapımı devam eden kapalı buz pisti, Mart ayında açılacak. Bu salonun açılması ile birlikte şu an 3 olan kulüp sayısının artacağını düşünüyorum.

Æ Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi büyük kulüpleri, buza çekme gibi bir düşünceniz var mı ?

A.K:
Kulüp başkanları ile görüştüm ve hepsi de olumlu yaklaştı. Buz hokeyi takımı kurmak için hazırlık aşamasındalar. Onların buz hokeyine girmesi, lige ayrı bir renk katacaktır. Buz hokeyi maçları, Ankara ve Kocaeli ağırlıklı oynanıyor. Yeni salonların tamamlanması ile birlikte; İstanbul, Kocaeli, Ankara ve Erzurum şeklinde devam ettireceğiz.

Æ Kısa sürede çok sayıda salon olacak anlaşılan ?

A.K:
Kocaeli’ndeki ikinci buz pisti bu ayın sonunda açılacak. İlk pistin bakımının tamamlanması, İstanbul’un devreye girmesiyle birlikte Mart ayında 5 buz pistine kavuşmuş olacağız.

Gelirler altyapı ve kulüplere

Tüm bu plan, proje ve yatırımlar için epey bir kaynak gerek. Nasıl bulacaksınız ?

A.K:
GSGM’den aldığımız bir bütçe var. Spor-Toto geliri var. Bir de Uluslararası federasyonun yardımı söz konusu. Özellikle altyapı, proje ve kulüplerin gelişimi için daha büyük bir ekonomiye ihtiyacımız olduğu ortada. Buz pistlerine reklam alma, liglere isim verecek sponsor bulma gibi çalışmalar yürütüyoruz. Elde edilen gelirlerin önemli miktarını kulüplere ve altyapıya aktaracağız. Bu yıl ilk kez liglerde dereceye girecek takımlara kupa ile birlikte para ödülü de vereceğiz. Minikler turnuvasına katılan her takım ayrıca para ödülü alacak.

Æ Başlangıçta yola çıkarken, parolanız neydi ?

A:K:
"Herkes buzla tanışacak." Bu parola ile işe soyunduk, kısa sürede de iyi yol aldığımızı düşünüyorum. Buz hokeyi, gelişmişliğin ve refahın göstergesidir. Biz ne kadar çok insana Türkiye’de buz hokeyi oynandığını gösterirsek, önemli bir iş yapmış olacağız.

Æ Tanıtım amaçlı neler yapacaksınız ?

A.K:
Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli bir çalışma düşünüyoruz. Bin okul, Türkiye’de buz hokeyi ligi olduğunu öğrenecek. Buz pisti yapma girişiminde bulunacak illere, belediyelere destek olacağız. Federasyon olarak antrenör ve eğitmen göndereceğiz. Kıdemli sporcu takviyesi yapacağız. Buz hokeyi iyi bir çıkış yakalarsa, Türk futbolunun yanına gelebilecek bir spor dalı. İzleyenler, her gün bu sporun geliştiğini ve seyir zevkinin arttığını söylüyor.

Æ Buzun efsane ismini, getirdiniz. Türkiye’nin buz hokeyi tarihi için gerçekten önemli bir gelişme.

A.K: İnanıyorum ki William Buzz, bilgi ve deneyimi ile Türk hokeyine inanılmaz bir güç katacak. Kariyeri ve başarıları ortada. Gençlerin onunla çalışacak olması büyük bir şans. Türkiye’nin uluslararası arenadaki yeri açısından da önemli. Federasyon olarak tüm kurullarımızla birlikte, Türkiye’de buz hokeyine artı değerler katma hedefindeyiz. Antrenör ve hakem seminerlerine ağırlık vereceğiz. Açacağımız kamplarda sporcu eğitimi ön planda olacak. Gerekirse yurt dışı burs temin edip sporcularımızın Avrupa liglerinde ve NHL’de (Amerikan Ulusal Buz Hokeyi Ligi) oynamaları için çaba göstereceğiz. Yurt dışındaki liglerde oynayan Türk sporcuları, milli takımlara kazandırmak için araştırma yapacağız. Amacımız, buz hokeyini her yönüyle yeni baştan kurmak.

Milli takıma 02:00 mesaisi

Ankara’da tek buz pisti mevcut olduğundan bunun üzerinde aşırı bir yük var. Alternatif bir salon olacak mı ?

A.K: Evet bir çalışmamız olacak. Belpa’nın yanına antrenman salonu yapmak için girişimlerimiz var. GSGM’nin de bu yönde desteğini aldık. Ankara’nın mutlak bir ikinci piste acil ihtiyacı var. Mevcut pistte; 18 hokey takımı, tüm buz pateni kulüpleri ve milli takımlar çalışıyor. Aynı zamanda halk seansları da var. Bazen milli takım gece saat 02.00’de ya da sabah saat 07.00’de idman yapmak zorunda kalıyor.

Æ Lig sezonu, sizler için çok yoğun geçiyordur ?

A.K:
Buz hokeyinde 5 lig var. Süper Lig, 1.lig, Bayanlar Ligi, Gençler Ligi ve Yıldızlar Ligi. Bir de minikler turnuvası düzenliyoruz. Bu yaz ile birlikte Inline ligini başlatacağız. Tekerlekli paten ile sert zeminde, salonda yapılabiliyor. Oynama kabiliyeti daha yüksek bir oyun.

Æ Tesis konusunda farklı düşünceleriniz olduğunu da biliyorum ?

A.K:
Evet. Özellikle üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu illerde kullanım dışı olan spor salonlarını tespit edeceğiz. İl Müdürlüğü ya da Belediye’den salonların işletme hakkını alıp, GSGM’nin desteği ile bu illere birer buz pisti kazandırmaya çalışacağız. Bir de taşınabilir buz pisti almak istiyoruz. Bu pist ile öncelikle doğu ve güneydoğu, ardından da diğer bölgelerdeki gençlerimizi buz hokeyi ile tanıştırmayı hedefliyoruz. Pilot olarak seçeceğimiz iller ve okullarda, yetenekli çocukları araştırıp bulacak bir ekip kuracağız. Bu çocuklara burs temin ederek, milli takımlara kazandırmaya çalışacağız.

Æ Üniversiteler ile nasıl bir işbirliği yürütmeyi düşünüyorsunuz ?

A.K:
Yakın bir tarihte Üniversiteler Buz Hokeyi Ligi devreye girecek. Polis Akademisi, Atatürk, Gazi, Ankara, Hacettepe, Bilkent, ODTÜ, Koç ve Yaşar Üniversiteleri bu ligde mücadele edecek.

Buzz’la poz verdiler

Buz Hokeyi Federasyon Başkanı Akın Kılavuz, Milli Takımlar Antrenörü Amerikalı William Buzz ile buz hokeyi kıyafetlerini
giydi. Birlikte poz veren Kılavuz ve Buzz, Türkiye’yi buz hokeyinde çok daha iyi yerlere taşıyacaklarını söylediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!