Hergelen’den dizi setine

Güncelleme Tarihi:

Hergelen’den dizi setine
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2023 16:01

Hergelen Meydanı’nda (İtfaiye Meydanı) eski ve antika eşya satan birçok dükkân, özellikle de tiyatro, dizi ve film ekiplerinin radarında. Bir Ankara dizisi olan Behzat Ç.’de kullanılan birçok dekor da yine Hergelen Meydanı’ndaki dükkânlardan temin ediliyor.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara, başkentin en eski ve tarihi noktalarından biri olan Hergelen Meydanı’nda (İtfaiye Meydanı) esnafın nabzını tuttu. Ankara’da ‘antika’ ve ‘ikinci el eşya’ denildiğinde ilk akla gelen yer olan Hergelen Meydanı; tiyatro, dizi ve film ekiplerinin de dekor arayışlarında tercih ettikleri adreslerin başında geliyor. ‘İtfaiye Meydanı sadece Ankara’nın değil Türkiye’nin kalbi’ diyen Hergelen Meydanı’nın eski ve daimi esnafları ise şunları söylüyor:

BEHZAT Ç. EKİBİ MALZEME BAKIYOR

Hergelen’den dizi setine

Necmettin Gürbüz: “1970’lerden itibaren 50 yıldır İtfaiye Meydanı’ndayım. Tiyatro oyunları, film ve dizi dekorları üzerine çalışıyoruz. Dizilerin, filmlerin, tiyatroların sanat ekipleri çoğu dekoru buradan sağlıyor. İtfaiye Meydanı’nda bulunan malzemeler birçok yapımda kullanıldı. Bu açıdan İtfaiye Meydanı medya sektörü için önemli bir yere sahip. Hatta şu sıralar çekimleri devam eden Behzat Ç.’nin dekorcuları da sahneler için burada malzeme bakıyorlar. Dekorlar dışında koleksiyonerlere de malzeme sağlıyoruz. İtfaiye Meydanı sadece Ankara’nın değil Türkiye’nin kalbi. İstanbul’a, Bursa’ya, Edirne’ye, Kars’a kadar her yere buradan malzeme gitmektedir.”

Haberin Devamı

NOSTALJİK VE BİYOGRAFİK YAPIMLARA KAYNAK

Hergelen’den dizi setine

Mehmet Koçoğlu: “İtfaiye Meydanı oldukça eski bir tarihe sahip. Her yaştan insan merak edip buraya gelir. Ben antik malzemelerle uğraşıyorum. Kaset, radyo, plak, gramofon, poster, tablo, obje satıyorum. 2 yüz bine yakın kaset var dükkânımda. Yapımcılar da geliyor bize. Eskiden okunan bir parça yeniden okunmak istendiğinde eski versiyonları biz sağlıyoruz onlara. Eski 45’lik plaklar, makaralar, kasetler, orijinal kalıplar yapımcılar, şarkıcılar tarafından oldukça ilgi görüyor. Öte yandan film arşivleri de bulunuyor. İtfaiye Meydanı genel olarak dizi, film yapımları için malzeme sağlanan bir yer.”

Haberin Devamı

ANKARA’NIN 2.EL PAZAR AÇIĞINI KAPATIYOR

Hergelen’den dizi setine

Abdullah Budak: “15 senedir buradayım. 2.el kitap, kaset, eski bavullar satıyorum. Ayrıca eski siyah beyaz televizyonlar, tablolar, çerçeveler gibi 2.el eski eşyalar da var dükkânda. Özellikle tiyatrocu arkadaşlar geliyorlar dekor için bavul alıyorlar. İtfaiye Meydanı bu anlamda çok önemli. Ankara’nın 2.el pazar açığını hem vatandaşlar için hem de dizi film sektörü için büyük oranda kapatıyor.”

ÇOK KÖKLÜ VE GÜZEL BİR KÜLTÜRE SAHİP

Hergelen’den dizi setine

Osman Yüceer: “Antika harici kıyafet satışının da olduğu İtfaiye Meydanı’nda televizyon yapımlarına ve sahnelere kostüm temin edilebiliyor. Yaklaşık 40 yıldır buradayız. Film, dizi setlerine de buralardan çok fazla mal gidiyor. Dekor olsun, kostüm olsun bizlere geliyorlar, yardımcı oluyoruz elimizden geldiğince. Burası çok köklü ve güzel bir kültüre sahip.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!