Hayata tutunamadılar

Güncelleme Tarihi:

Hayata tutunamadılar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2015 01:05

IŞİD’den kaçıp, Türkiye’ye sığınan Iraklı Türkmenler’in Ankara’daki sayısı 12 bini buldu. Büyük umutlarla geldikleri Başkent’te hayata tutunamayan yarısı çocuk 150 Türkmen, önceki gün otobüslerle Gaziantep Islahiye Kampı’na dönmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), yaşadıkları bölgeleri ele geçirmesi ve bombalamasının ardından Türkiye’ye sığınan Irak Türkmenleri, zor şartlar altında yaşıyor. Ankara’da sayıları 12 bini bulan Iraklı Türkmenler; sağlık, gıda, giyim ve konaklama konularında birçok sıkıntıyla mücadele veriyor.
Önceki gün, yarısı çocuk yaklaşık 150 kişi, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı ile iletişime geçerek Gaziantep’teki Islahiye Kampı’na dönmek zorunda kaldı. Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı’ndan Adil Selbi, dönenlerin büyük umutlarla geldiğini fakat mağdur olarak geri dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Selbi, Iraklı Türkmenler’in sıkıntılarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

BÜYÜK UMUTLARLA GELDİLER

“Önceki gün yaklaşık 150 kişiyi gönderdik, daha öncesinde de 100-200 arasında vatandaşımızı kampa göndermek zorunda kaldık. Fakat gidenlerin iki katı sayıda her gün gelen var. Şu anda 2 bin 100 aile var, yaklaşık 12 bin Türkmen Ankara’da yaşam mücadelesi veriyor. Büyük umutlarla Ankara’ya geldiler fakat umutları kayboldu. Dönenlerin en büyük sorunu sağlık. Muayene ve tedavi olmak isteyenler büyük hastane borçları ile karşı karşıya kalmış, ya kendileri ya çocukları rehin kalmış veya senet imzalayarak muayene olmuşlar. Başlarını sokacak ev bulma arayışına girenler yüksek kira ve komisyon bedeli ödemek zorunda kaldı. Kimlikleri olmadıkları için kiraladıkları evde suyu, elektriği, gazı açtıramıyorlar, birçoğu da elektrik, su, gaz olmadan oturuyorlar. Kamplara mecburen dönmek zorundalar, çünkü kamplarda da temizlik sıkıntısı var. Kamplarda Suriyeliler ile gerginlik yaşanıyor. Ankara’da şartlar ağır, bu böyle devam ederse çok insan döner, Iraklı Türkmenler’e sahip çıkanlar çok az, yeterli yardım göremiyoruz. Suriyelilere sağlık, eğitim, iş konularında verilen Iraklı Türkmenler’e de verilsin.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!