‘Hayat’ butonu hayata geçmedi

Güncelleme Tarihi:

‘Hayat’ butonu hayata geçmedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2013 01:28

81 gün önce aracında ölü bulunan taksicinin ardından, Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkanı Mehmet Yiğiner, “1 ay içinde taksilere acil durum butonu koyacağız” açıklamasını yaptı. Ancak aradan 80 gün geçmesine rağmen proje hayata geçmeyince taksiciler, “Bir şeyler yapılması için ölmemiz mi gerekiyor” diye tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Başkent’te işlenen her taksici cinayetinin ardından yeniden gündeme gelen ‘taksilere hayat butonu’ projesi, son işlenen taksici cinayetinin üzerinden 81 gün geçmesine rağmen uygulamaya koyulmadı.
Geçtiğimiz eylül ayında yaşanan cinayette, AnkaMall taksi durağında çalışan Sedat Orakçı, Kuzey Çevreyolu’nda aracının içinde ölü olarak bulundu. Orakçı’nın, vücuduna isabet eden 2 kurşunla hayatını kaybetmesinin ardından Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkanı Mehmet Yiğiner, Ankara Hürriyet’e, bir ay içinde taksilerde acil durum butonu ve GPS sistemi kurulacağını açıklamıştı.

ANKARA’DAN SES YOK

7 bin 701 taksicinin çalıştığı Ankara’da, Yiğiner’in açıklamasından 80 gün geçmesine rağmen taksici esnafına yönelik herhangi bir güvenlik önlemi alınmadı. Konu ile ilgili olarak Ankara Hürriyet’e şikayette bulunan bazı taksiciler, “Bizi düşünmeleri için illa ölmemiz mi gerekiyor? Gece taksicilik yapan esnaf tehlikeli şartlar altında çalışıyor” diye yakındı. Tehlikeli durumlarda taksici ya da yolcunun kullanabileceği hayat butonu ve GPS takip sistemi İzmir’de geçen yıl uygulanmaya başladı. İstanbul Taksiciler Odası ise, sistemin İstanbul’da önümüzdeki günlerde tanıtılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

İLK KEZ İZMİR’DE UYGULAMAYA KOYULDU

Taksilerde sürücü veya yolcu güvenliğini sağlamak için uygulamaya koyulan sistem, ilk kez İzmir’de hayata geçirildi.
Yaklaşık bir yıl önce başlatılan “Sarı Teknoloji Call Center” sayesinde hem taksicinin hem de yolcunun güvenliği sağlanmış oluyor. 24 saat boyunca takip edilen GPS sistemi sayesinde, tehlike anında butona basılmasıyla beraber, en geç 7 saniye içinde çağrı merkezine uyarı gönderiliyor. Şu anda bin 700 araçta kullanılan sistem, yılbaşından itibaren 2 bin 824 araçta kullanılacak. İzmir Şöförler ve Otomobilciler Esnaf Odası yetkilileri, tehlike anında verilen uyarıların anında emniyet güçlerine bildirildiğini belirterek, “Geçtiğimiz günlerde gasp edilen bir taksi, sistem sayesinde bulundu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!