Havai fişekler yasaklansın kuşlar ölmesin

Güncelleme Tarihi:

Havai fişekler yasaklansın kuşlar ölmesin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2022 14:56

Ankara’daki Simurg Kuş Yuvası Derneği'nin, havai fişek kullanımının yasaklanmasına dair başlattığı internet üzerinden başlattığı kampanyaya 50 bine yakın kişi imza desteği verdi. Dernek Başkanı Alaz Uslu, “Havai fişeklerin patlama anında meydana gelen şok etkisi ile birlikte yanma, çarpma gibi tehlikeler de kuşların hayatını tehdit ediyor” dedi.

Haberin Devamı

Ankara merkezli Simurg Kuş Yuvası Derneği'nin, ‘Havai Fişekler Tamamen Yasaklansın. Bu İlkel ve Ölümcül Eğlence Artık Son Bulsun’ başlıklı imza kampanyasına, şu ana kadar 50 bine yakın kişi internet üzerinden imza vererek destek oldu. İnsanların eğlence için attığı havai fişeklerin tüm dünyada binlerce kuşun ölümüne sebep olduğuna dikkat çekilen kampanyada, ülkemizde de benzer katliamların yaşandığı belirtildi. Bugüne dek defalarca 'havai fişek kullanımı yasaklansın' diye çağrılar yapıldığı ve imza kampanyaları düzenlendiği, ancak ilgili makamlarca bu konuda tamamen yasaklayıcı bir girişimde bulunulmadığı kaydedildi.

İNSAN SAĞLIĞINI DA TEHDİT EDİYOR

Halen neredeyse tüm düğünlerde, nişanlarda ve kutlamalarda havai fişek kullanıldığı belirtilen kampanya duyurusunda, şu çağrı yapıldı: “Sadece sınırlı sayıda belediye, artık kendi etkinliklerinde havai fişek kullanmayacağını açıkladı. Bu yeterli olmasa da başka kutlama türlerinin de mümkün olduğunu gösteriyor. Havai fişekler sadece kuşları öldürmüyor. Dünya çapında yapılan çeşitli çalışmalarla havai fişek kullanımının hava kirliliğine bağlı halk sağlığını tehdit ettiği, fiziksel yaralanmalara sebep verdiği, duyma ve görme rahatsızlıkları yarattığı belgelenmiştir. Hem kuşlara ve diğer hayvanlara hem de insan sağlığına tehlikeleri nedeniyle artık kutlamanın tamamen yasaklanmasını talep ediyoruz.”

Haberin Devamı

Havai fişekler yasaklansın kuşlar ölmesin

IŞIK SİMÜLASYONLARI KULLANILABİLİR

Simurg Kuş Yuvası Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alaz Uslu havai fişek kullanımının hem ekolojik hem de insan sağlığı hasarına yol açtığı kanıtlanmasına rağmen karar vericilerin yasaklanması yönünde sessizliğini koruduğunu belirterek, “Havai fişeklerin patlama anında meydana gelen şok etkisi ile birlikte yanma, çarpma gibi tehlikeler de kuşların hayatını tehdit ediyor” dedi. Uzman biyolog Cansu Özcan ise özel günler ve kutlamalar sırasında kullanılan havai fişeklerin patlama esnasında ortaya çıkan yüksek ses, duman ve ışığın, çevredeki kuşların korkmasına, panikle uçup çarpışmalara, yaralanmalara ve ölümlere neden olduğunu kaydetti. Özcan, “Havai fişek gösterileri yerine kısa süreli, sessiz ve parlak olmayan ışık simülasyonları kutlamalarda kullanılabilir” önerisinde bulundu. 

Haberin Devamı

Havai fişekler yasaklansın kuşlar ölmesin

30 TEMMUZ 2018

HÜRRİYET ANKARA DA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Fatih Tekeci, Okur Köşesi’nde kaleme aldığı ‘Tabiat Parkında Düğün’ başlıklı yazısında Beypazarı Kelebekler Vadisi’nde havai fişekle yapılan düğünlere dikkat çekmiş, “Soyu tükenmekte olan kuş türlerini kaçırıyoruz” ifadesine yer vermişti.

BAKMADAN GEÇME!