‘Hatay anlatılmaz yaşanır’ dediler

Güncelleme Tarihi:

‘Hatay anlatılmaz yaşanır’ dediler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2021 16:35

Ankara’da kurulan ve bugüne kadar bir çok çalışma ve projeyi hayata geçiren Kültür Sanat Muhabirleri Derneği’nin bu yıl ikincisini düzenlediği ‘Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları’nda dördüncü durak Hatay oldu. Gazeteciler kentte üç gün boyunca dolu dolu bir program geçirdi ve kenti yakından tanıma imkanı buldu. Katılımcılar, “Hatay anlatılmaz yaşanır” dediler.

Haberin Devamı

Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB) ve ilçe belediyelerin ev sahipliğinde Hatay Birlik Vakfı’nca hazırlanan programda Ankara ve 13 farklı ilden yaklaşık 40 gazeteci, binlerce yıllık tarihiyle pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Hatay’ın tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerini keşfetti, Hatay mutfağının lezzetlerini tattı. Basın mensupları 3 günlük programın ilk gününde Hatay’daki meslektaşlarıyla ile bir araya geldi. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen buluşmaya HBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Nida Yılmaz, Basın İlan Kurumu Hatay Şube Müdürü Halil İbrahim Parlak, Hatay Birlik Vakfı Başkanı İhsan Aydeğer, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir ve çok sayıda gazeteci katıldı. HBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Nida Yılmaz, EXPO 2021’e ev sahipliği yapacaklarını hatırlatarak belediye olarak yürüttükleri çalışmaları anlattı.

Haberin Devamı

‘Hatay anlatılmaz yaşanır’ dediler

HATAY OLUMSUZ ANILMAMALI

Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları’nın Hatay durağıyla ilgili bilgi veren Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, “Amacımız keşfedilmeyi bekleyen tarihi ve kültürel değerlerimizi kültür sanat muhabirleri vasıtasıyla bizzat yerinde görüp medya yoluyla ülkemizin dört bir yanına duyurmak, iç turizmi hareketlendirmek. İşte bu yüzden medeniyetlerin bahçesi Hatay’dayız” dedi. Suriye’deki iç savaş nedeniyle sınırda yer alan Hatay’ın da bu durumdan olumsuz anıldığına dikkat çeken Gökdemir bunun böyle olmadığını anlatmak için özellikle basına büyük görev düştüğünü de vurguladı.

‘Hatay anlatılmaz yaşanır’ dediler

EN UZUN SOFRA REKORU

Hatay Birlik Vakfı Başkanı İhsan Aydeğer de gazetecileri ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek binlerce yıllık tarihiyle pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Hatay’ın tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerini tanıtmaya çalıştıklarını söyledi. ‘Geçmişten günümüze Hatay’ isimli bir proje çalışması yapmayı planladıklarını anlatan Aydeğer 15 bölüm halinde bir tanıtım çekimleri yapacaklarını kaydetti. Aydeğer ayrıca Hatay’da 5 bin metre ile dünyanın en uzun sofrasını kurarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek istediklerini de paylaştı. Aydeğer, Ankara’da daha önce düzenledikleri Hatay günleri programını tekrar başlatmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

‘Hatay anlatılmaz yaşanır’ dediler

İLÇELERİ KEŞFE ÇIKTILAR

Hatay’ı keşfe çıkan gazeteciler, Harbiye ve şelaleleri gezdi. Basın mensupları, Defne Belediyesi’nin işlettiği ipek böceği üreticiliği ve dokuma tesisini gezdi. Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel’in de yer aldığı etkinlikte kadınlar ipek kozasından iplik ve dokuma sürecine kadar yaptıkları çalışmaları anlattılar.
Yayladağ ilçesinde çilek tarlalarını gezen gazeteciler kadın kooperatifinde çilek ağırlıklı üretilen ürünleri görme ve tatma imkanı da buldu. Yayladağ Belediye Başkanı Mehmet Yalçın ilçedeki çilek üretiminin büyük çoğunluğunun Rusya’ya ihraç edildiğini söyledi. İlçeleri keşfe çıkan gazeteciler gezi kapsamında Samandağ’ı, Titus Tüneli’ni, kaya mezarlarını, Ermeni Köylerini, Hz. Musa ile Hz. Hızır’ın buluştuğu yeri, Musa Ağacı’nı, Batıayaz Yaylası’nı da gezdi.

Haberin Devamı

‘Hatay anlatılmaz yaşanır’ dediler

ÜNLÜ MOZAİKLE FOTOĞRAF

Hatay’a giden konuklar, Kur’an’da bahsi geçen Habibi Neccar Camii’ni, dünyanın ilk mağara kilisesi olan St. Pierre Kilisesi’ni, 3 bin yıllık tarihi ve 13 medeniyetin ortak mirası, dünyanın en büyük mozaik eserlerinin bulunduğu Hatay Arkeoloji Müzesi’ni, Uzun Çarşı’yı da gezerek bilgi aldı. Gazeteciler, Antakya’da yürütülen kazı çalışmalarında üzerinde Grekçe “Neşeli ol hayatını yaşa” yazılı mozaiği de yakından inceledi, müze içerisinde mozaikin örneğiyle hazırlanan köşede de fotoğraf çektirdi.

‘Hatay anlatılmaz yaşanır’ dediler

ALTINÖZ’DE TURİZM ATILIMI

7 milyon zeytin ağacına ev sahipliği yapan ve şehrin önemli bir turizm merkezi haline gelen Altınözü ilçesine de çıkarma yapan heyet, Zeytinyağı Müzesi’ni gezdi ve bilgi aldı. Altınözü’nde gazetecileri ağırlayan Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur ve Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı, ilçedeki seyir terasında turistik bölge hakkında bilgi verdi. Uygur ve Sarı, ilçede 7 milyon zeytin ağacı bulunduğuna dikkat çekerek bölgedeki önemini anlattı. İlçeye yeni bir otel kazandırmaya başladıklarını anlatan Kaymakam Uygur ve Başkan Sarı asma köprü, ters konak, seyir terası ve yeni işletmelerle turizm atılımı yaptıklarını söyledi. Altınözü’nün artık turist çeken bir ilçe haline geldiğine de dikkat çekildi.

Haberin Devamı

‘Hatay anlatılmaz yaşanır’ dediler

VEKİLLERLE GASTRONOMİ BULUŞMASI

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fedai Yücedal’ın ev sahipliği yaptığı yemek programında ise gazeteciler, Hatay mutfağının lezzetlerini Gastronomi Evi’nde deneyimleme fırsatı buldu. Programa Hatay Milletvekilleri Hüseyin Yayman, Mehmet Güzelmansur, İsmet Tokdemir de katıldı. AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, tarihteki pek çok ilkin Hatay’da gerçekleştiğini kaydetti. Hatay’ı kültür başkenti yapmak istediklerini ifade eden Yayman “Hatay, barışın ve kardeşliğin şehridir. Farklı görüşlere sahip olsak da kültür, sanat ve estetikte buluşuruz. Burayı kültür turizminin başkenti yapmak istiyoruz” dedi. CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir de Hatay’ın tarihi dokusu ve turizm değerleriyle öne çıkmayı hak ettiğini ifade ederek gözlemlerini kendi şehirlerindeki okur ve takipçileriyle buluşturmak üzere Hatay’a gelen gazetecilere teşekkür etti.

Haberin Devamı

‘Hatay anlatılmaz yaşanır’ dediler

EXPO 2021’E EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

CHP Milletvekili Mehmet Güzelmansur ise konuşmasında EXPO 2021 Hatay vurgusu yaptı. Güzelmansur, “10 Aralık’ta dünyanın farklı ülkelerini, şehirlerini burada ağırlayacağız. Buradan tüm dünyaya mesaj vereceğiz. Bu organizasyonun tanıtımı için de sizden destek istiyoruz” diye konuştu. Gazeteciler, programın 3. gününde ise EXPO 2021 alanlarını gezerek yetkililerden Aralık’ta yapılacak uluslararası etkinlikle ilgili bilgi aldı. Ardından Kırıkhan’daki Beyazıt Bestami Türbesi ziyaret edildi. Daha sonra Suriye sınırındaki Reyhanlı’ya geçen gazeteciler Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu ve Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu’nun öğle yemeği davetine katıldı.

MAVİ ARSUZ’DA KEYİFLİ GEZİ

Hatay’ın sahil ilçesi olan Arsuz’a da giden gazeteciler Arsuz Kaymakamı Musa Sarı eşliğinde keyifli bir ilçe turu yaptı. Turizm ilçesi Arsuz’da İskender Sayek’in Kültür Evi’ni de gezerek sergilenen eşyalar ve Arsuz tarihi ile bilgi alan heyet ilçe hakkında detaylı bilgilere sahip oldu. Yaz aylarında bölgeden yoğun bir turizm hareketliliği olduğunu kaydeden Arsuz Kaymakamı Musa Sarı yurt dışından da gelenlerin olduğunu söyledi. Program kapsamında son olarak Payas ilçesine geçen gazeteciler, Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi’nde akşam yemeğinde Payas Belediye Başkanı Bekir Altan ve AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu ile bir araya geldi. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan ve gastronomi şehri olan Hatay’ı çok beğendiklerini ifade eden katılımcılar, “Hatay anlatılmaz yaşanır” dediler. Ankara’dan giden gazetecilerin ulaşımını ise Pursaklar Belediyesi sağladı.

‘Hatay anlatılmaz yaşanır’ dediler

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!