Hastane yıkımı Meclis’e taşındı

Güncelleme Tarihi:

Hastane yıkımı Meclis’e taşındı
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2016 16:27

Kentin göbeği Sıhhiye’de, 5 yıldır atıl durumda olan Belediye Hastanesi’nin güvenlik önlemleri alınmadan yıkıldığını ve yıkım sırasında fırlayan taşlardan birinin Numune Hastanesi Polikliniği’nin camını kırdığını iddia eden CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, konuyu TBMM’ye taşıdı.

Haberin Devamı

Ankara Hürriyet’in, daha önce ‘Şartlı bağış kilidi’ manşeti ve ‘5 yıl sonra sil baştan’ başlıklı haberiyle gündeme getirdiği kentin göbeği Sıhhiye’de, 5 yıldır atıl durumda olan Büyükşehir Belediyesi’ne ait Belediye Hastanesi, Kent Estetiği Daire Başkanlığı ekiplerince yıkılmaya başlandı.
15 Ekim 2010 tarihinde yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, ‘masraflarının belediyeye yük olmaya başladığı gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı’na devri için bir protokol düzenlenmesi’ kararının ardından kapısına kilit vurulan hastane, zamanla alkol ve madde bağımlılarına mesken oldu. Semt sakinlerinin gece alemleri yapıldığını iddia ettiği ve yeniden hizmete açılmasını istediği Belediye Hastanesi için Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm-Bel-Sen) tarafından açılan dava neticesinde Ankara 16. İdare Mahkemesi, 21 Mayıs 2015 tarihinde verdiği kararla, 2011’de Büyükşehir Belediyesi ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokolü iptal etti. İptal kararına gerekçe olarak ‘şartlı bağışlanan taşınmazların devredilemeyeceği ve satılmayacağı ile belirtilmeyen taşınırların devri konusunda Belediye Meclisi’nin yetkisinin bulunmaması’ gösterildi. Karar ile birlikte şehrin göbeğinde kaderine terk edilen hastaneyle ilgili süreç 5 yıl öncesine dönerken Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 10 gün önce tehlike saçan hastane binasının yıkımına başladı. 

Haberin Devamı

BİNALARDA HASAR OLUŞTU

1 Mart’ta çatıdan başlatılan şi makineli yıkım çalışması sırasında hastanenin bulunduğu Hanımeli Sokak, güvenlik gerekçesiyle trafiğe kapatıldı. Ancak önlemlere rağmen yıkımın etkisiyle bölgedeki diğer binalarda hasar oluştu. Park halindeki araçların üzeri ve bölgedeki iş yerleri tozla kaplandı. Ekiplerin çalışmaları devam ederken CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, hastane binasının gerekli güvenlik önlemleri alınmadan yıkıldığını ve yıkım sırasında fırlayan taşlardan birinin Numune Hastanesi Polikliniği’nin camını kırdığını iddia etti. Camı kıran taş parçası ile çalışanların hiçbir güvenlik önlemi almadan çalıştığını gösteren fotoğraflar da paylaşan Gök, “Bir felaket yaşanmadan gerekli güvenlik önlemleri alınıncaya kadar çalışma durdurulmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

ENJEKSİYON SIRASINDA CAM KIRILDI

Konuyu TBMM’ye taşıyan Gök, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, şu sorulara yer verdi:
“Yıkım işi kim tarafından yapılmaktadır? Yıkım işini yapan firma nasıl seçilmiştir? Hangi kurul karar vermiştir? Yıkımın son derece ilkel koşullarda, işçi ve iş sağlığı güvenliği ile çevre güvenliği sağlanmadan yapılmasına niçin göz yumulmaktadır? Yıkımı yapılmakta olan binanın hemen yanındaki poliklinik hizmeti veren binadaki çalışanların sağlığını gürültü, yer sarsıntısını andıran sallanmalar ve toz kötü yönde etkilenmesi ve 4 çalışanın boğaz ağrısı nedeni ile raporlu oluşu dikkate alınarak yapılan yıkım çalışmasının incelenerek gerekli önlemlerin alınmasını düşünüyor musunuz? Çevreye düşebilecek bir beton tuğla parçasını ve yıkım sırasında yayılan tozu önleyecek branda çekilmesi niçin sağlanmamıştır? Yan binada Numune Hastanesi Polikliniği’nde enjeksiyon yapılmakta iken camı kırarak içeri düşen, tesadüf eseri kimseye değmeyen taşın bir başka sefer yine sadece cam kırılmasıyla sınırlı kalacağının bir garantisi var mıdır? Bu yıkım çalışması her an çevreye zarar verme potansiyeli taşıdığından gerekli önlemler alınıncaya kadar çalışmayı durduracak mısınız?”

Haberin Devamı

TAMİRİ DAHA PAHALIYDI

Öte yandan Kent Estetiği Daire Başkanlığı tarafından yaklaşık 10 gün önce başlatılan yıkım çalışmasının kısa sürede tamamlanacağını belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, yıkımla ilgili Ankara Hürriyet’e şunları söylemişti:
“Bina çok eskiydi. Zemini çürümüş durumda olduğundan tehlike saçıyordu. Ayrıca büyük bir bina olduğu için 2 tarafı da 2 ayrı sokağa açılıyordu. Geniş bir kapalı alan olduğundan bekçi de görevlendirsek yetersiz kalacaktı. Bina ayakta durmakta sıkıntı çekiyordu. Tamir etmeye ya da düzenleyerek, sağlam bir hale getirmeye kalkışsak daha pahalıya mâl olacaktı. Bu yüzden yıkımına karar verildi. Yıkım kısa sürede tamamlanacak. Yerine ne yapılacağı henüz belli değil ama yıkım tamamlandıktan sonra hemen karar verilecek ve bir proje hazırlanacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!