Hacı Bayram Veli Müzesi Ankara’ya değer katacak

Güncelleme Tarihi:

Hacı Bayram Veli Müzesi Ankara’ya değer katacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2022 13:21

Başkentte Altındağ Belediyesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğiyle ‘Hacı Bayram Veli Müzesi’ kuruldu. Ankara Etnografya Müzesi’nde yıllardır koruma altında bulunan Hacı Bayram Veli’ye ait eşyalar ilk kez bir müzede sergilenecek. Müzeyi Hürriyet Ankara’ya anlatan Belediye Başkanı Asım Balcı, “Hepimiz Hacı Bayram Veli’yi anlamalı ve tanımalıyız” dedi.

Haberin Devamı

 Altındağ Belediyesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğiyle Hamamarkası bölgesinde Hacettepe Mahallesi Koyungözü Sokak’ta hayata geçirilen ‘Hacı Bayram Veli Müzesi’ yarın açılıyor. Ankara’nın manevi mimarı Hacı Bayram Veli’ye ait eşyalar ilk defa bir müzede sergilenecek. Müze için yoğun ve titiz bir süreç yürüttüklerini belirten Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı müzeyi açılış öncesi Hürriyet Ankara’ya anlattı:

Hacı Bayram Veli Müzesi Ankara’ya değer katacak

KOLEKSİYON İLK KEZ BİR MÜZEDE

“Müzede, Hacı Bayram Veli’nin tasavvuf anlayışı, ekolü ve yaşam felsefesi ile yaşadığı dönemdeki Ankara’nın hayranlık uyandıran kent tarihi ve ahilik kültürü ele alınıyor. Ankara Etnografya Müzesi’nde yıllardır koruma altında bulunan Hacı Bayram Veli Koleksiyonu, ilk kez bir müzede sergilenecek. Bu koleksiyonda iki adet boyundan geçmeli yün hırka, bir adet ​murakka hırka, bir ​adet önü açık hırka, bir ​adet ​keçe külah, bir adet ​Bayrami tacı, bir ​adet​ yedi terkli Eşrefi tacı, bir adet Himmetiye terksiz tacı, bir ​adet​ tarikat sancağı ve dönemin şairlerinin Hacı Bayram Veli üzerine yazdığı şiirlerin bulunduğu levhalar ziyaretçiler ile buluşacak.

Haberin Devamı

Hacı Bayram Veli Müzesi Ankara’ya değer katacak

Hacı Bayram Veli Müzesi, yarın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından açılacak.

ESERLERE LABORATUVARDA RESTORE

Hacı Bayram Veli Müzesi Ankara’ya değer katacak

Hacı Bayram Veli Müzesi Ankara’ya değer katacak

Eserlerin bakım ve yenilemesi Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı, Ankara Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı’nda gerçekleştirildi. Ortaya çıkan eserler ve bu anlamlı müze için hepimiz çok heyecanlıyız. Bizim bu müzeyi hayata geçirirken temel hedefimiz Hacı Bayram Veli gibi Ankara için önemli bir manevi şahsiyeti geniş kitlelere anlatabilmektir. Bu müze bizim Ankara’nın tarihine ve kültürüne sahip çıkma anlayışımızın önemli bir adımıdır. Hacı Bayram Veli ile ilgili diğer çalışmalarımız da tamamladığında kentte önemli bir farkındalık oluşacağına inanıyoruz. Çünkü hepimiz Hacı Bayram Veli’yi anlamalı ve tanımalıyız. Ecdadımızın yadigarı olan önemli eserleri ve kültürel değerleri, gelecek nesillere sapasağlam ve yakışacak bir şekilde aktarabilmek için elimizden ne gelirse yapıyoruz.

 

Haberin Devamı

Hacı Bayram Veli Müzesi Ankara’ya değer katacak

ZAMAN KORİDORU OLARAK PLANLANDI

Müze olarak restore edilen yapı, toplamda 500 metrekarelik bir alana sahip. Üst katın restorasyonunda detaylara o kadar özen gösterildi ki, ara kapılar aynı zamanda bir zaman koridoru olarak planlandı. Ziyaretçiler bir hikâye çerçevesinde, adeta bir zaman diliminden diğerine geçecek. Müzede anlatılan hikâye ise dört ana başlığa bölündü. Böylece her başlık bir diğerine hazırlık yapacak ve ziyaretçi anlam bütünlüğünü kaybetmeden temaları birbirine bağlayabilecek. Bu başlıklar aynı zamanda müzenin dört salonuna adını verdi. Bu salonlar Ankara Salonu, Ahilik Salonu, Hacı Bayram Veli Salonu ve Bayramilik Salonu olarak adlandırıldı. Hacı Bayram Veli, müzede, usta bir öğretici, bir mürid, bir mürşid, bir şehrin manevi lideri olarak tüm yönleriyle ele alındı. Müzede Ahi Ankarası’nı sembolize eden eserlerden oluşan üç vitrin, Derviş Çeyizi’ni oluşturan eserlerden oluşan iki vitrin ve Hacı Bayram Veli’nin Etnografya Müzesi’nde bulunan koleksiyonunun sergileneceği yedi vitrin bulunuyor.”

Haberin Devamı

Hacı Bayram Veli Müzesi Ankara’ya değer katacak

ULUSLARARASI DÜZEYDE TANITMAYI HEDEFLİYOR

Müze, Hacı Bayram Veli’nin doğumundan vefatına kadar Ankara ile ilişkisini gözler önüne seriyor. Koleksiyonu Ankara merkezli olan ‘Hacı Bayram Veli Müzesi’ Türkçe, Arapça ve İngilizce hizmet verecek. Tarihi Hamamarkası bölgesindeki müzede, müze içi deneysel uygulamalar ve etkinlikler de gerçekleştirilecek. Müzede mağaza, kafe, sergi ve seminer salonları da yer alıyor.

BAKMADAN GEÇME!