Hacettepe sahra tozuyla kar yağdırmayı başardı

Güncelleme Tarihi:

Hacettepe sahra tozuyla kar yağdırmayı başardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2008 00:00

Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cemal Saydam, sahra tozunun bulutların üzerine atılarak kar yağdırılabileceğini deneylerle kanıtladıklarını söyledi.

Prof. Dr. Saydam, Karaman Belediyesi, TEMA Karaman İl Temsilciliği ve çeşitli kuruluşların katkılarıyla Karaman’da Yunus Emre Konferans Salonu’nda düzenlenen ’Küresel Isınmanın Çevreye Etkileri ve Akıllı Bulut Yönetimi’ konulu konferansta yaptığı konuşmada, küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi kavramların gündemi sık sık meşgul ettiğini söyledi.

Türkiye’de geçen yıl yoğun yaşanan kuraklığın küresel ısınmaya bağlandığını, Türkiye’de kuraklık yaşanırken, Avrupa ülkelerinin fazla yağıştan dolayı sular altında kaldığını belirten Saydam, "(Isındık, kuraklık oldu) diye senaryo üretmek yerine geçmişe bakıp araştırmalar yapıp çözümler aramak önemli. Bizim işimiz doğanın nasıl çalıştığını anlamak ve ona en doğal şekilde müdahale sanatını geliştirmektir" dedi.

DÜNYA İÇİN HAYATİ ÖNEMİ VAR

Prof. Dr. Saydam, yıllardır ’Akıllı Bulut Yönetimi’ isimli Türkiye ve dünya için hayati önem taşıyan bir proje üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bulutlar başımızın üzerinden geçen ve henüz sahipsiz olan bir fabrikadır. Bulutların içinde buhar ve kristal buz parçacıkları bulunmaktadır. Bu buz parçacıkları uygun ortamı bulduğunda yağmur ve kar yağışını belirler. Toz bulutları bulutlarla birleştiğinde yağışı tetikler. Gelişmiş ülkelerde meteoroloji uzmanları uydu aracılığıyla toz bulutlarının harekelerini takip ederler. Önlemlerini ona göre alırlar. Çünkü olayın farkındalar. Fakat bizde ise toz hareketliliği hiç ölçülmez. Bizim yaptığımız araştırmalarda çok kar yağışının bulutların güneyden gelen çöl tozuyla birleştiğinde gerçekleştiğini tespit ettik. Özellikle Sahra Çölü toprağından oluşan tozun ayrı bir önemi var."

İLK ÖNCE KARAMAN’DA DENENECEK

Dışarıdan müdahale edilip, bulutlar aşılanarak yağışa zorlanabileceğini bildiren Prof. Dr. Saydam, şöyle devam etti:

"Sahra tozunun bulutların üzerine atılarak kar yağdırılabileceğini deneylerle kanıtladık. Projem bulutlara dışarıdan müdahale edilerek yağmur ve kar yağdırma sanatı. Bu yapılabilir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Amerikalı firmalarla bulutların aşılanması ile yağış sağlanması için anlaşmalar yaptığını biliyoruz. Ben iddia ediyorum. Projeye destek verilirse biz çok daha başarılı oluruz. Bu konuda çok iddialıyım. Karaman’da yüksek bir dağa çıkıp bulutlara ulaşarak bunun küçük çaplı bir deneyini de yapıp sonuçları kamuoyu ile paylaşacağız."

Konferansı, Karaman Belediye Başkanı Ali Kantürk, daire müdürleri, TEMA yetkilileri ve çok sayıda vatandaş izledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!