Gramofonla tarihe yolculuk

Güncelleme Tarihi:

Gramofonla tarihe yolculuk
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2016 10:19

Ankara'nın tarihi mekanlarından Ankara Kalesi'nde bulunan Gramofon Kafe’de gramofondan çalan müzik ile tarihe yolculuk yapılıyor.

Haberin Devamı

Orhan Gencebay Musa Eroğlu gibi birçok müzisyenin de uğradığı mekan sanatla ilgilenenlerin büyük ilgisini görüyor. Gençler kadar plak dinlemeyi seven yaşlıların keyifli vakit geçirdikleri kafede gramofonlar, fotoğraf makineleri, çeşitli plaklar, radyolar, piyano gibi antika eşyalarla bulunuyor. 25 yıldır Ankara Kalesi'nde olduklarını belirten kafenin işletme sahiplerinden Emre Olcay, 8 yıldır kafe olarak hizmet verdiklerini belirterek şunları söyledi: 

50 BİNE YAKIN PLAK VAR

"Bizler burada plaklarla, radyolarla kendi kültürümüzü, kendi düşüncemizi, kendi örfümüzü adetimizi yani kendimizi yansıtıyoruz aslında. Bir arşivimiz var, 50 binin üzerinde ses kayıtlarımız, 50 bine yakın plağımız var. Plak çeşitleri olarak ağırlıklı taş plaklarımız var. LP'lerimiz var, 33/45 dediğimiz, 16'lık plaklarımız var. Kağıt baskı plaklarımız var. Plağın atası olan kovan plak dediklerimiz gibi çok çeşit var. Gramofonda insan sesini en yalın alan madde vardır içinde. Sanki yanında okuyormuş gibi hissedersiniz, mesela otururken burada plak çaldığımda sanki Zeki Müren gelmiş gibi herkes kulak kesiliyor.

Haberin Devamı

GELİP GÖRSÜNLER İSTERİM

Burada kendi kültürümüzü, Türk kültünü yansıtıyoruz. Mesela burada ben insanlara Neşet Ertaş çalıyorum veya Mahzuni Şerif çalıyorum aynı zamanda Müzeyyen Senar, Zeki Müren veya Kardeş Türküler çalıyorum. Kendi benliğimiz olan şeyi yansıtmaya çalıyorum. Bizler bence bu tür kendi kültürümüzde olan müzikleri ön plana çıkarmalıyız. Kültür Bakanlığı da desteklemelidir bence bunu. Buraya herkesi bekleriz, sadece gelip oturması içmesi için değil, gelip görsünler isterim.”İHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!