Görme engellilerin görülmeyen sorunları

Güncelleme Tarihi:

Görme engellilerin görülmeyen sorunları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2024 17:16

Bu hafta, Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası... Bu haftada farkındalık yaratılarak, görme engelli bireylerin sorunları, talep ve istekleri bir kez daha gündeme getiriliyor. Gören Kalpler Eğitim Derneği Genel Sekreteri Dilek Bilgilier, “Görme engellileri görmezden gelmeyin. Farkında olun, destek olun, duyarlı olun ama engel olmayın’ çağrısı yapıyor.

Haberin Devamı

Gören Kalpler Eğitim Derneği Genel Sekreteri ve Özel Eğitim Alan Öğretmeni Dilek Bilgilier, Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’nda görme engellilerin yaşadıkları zorluklara ve beklentilere dikkat çekti. Hızla artan şehirleşme ve planlama eksiklikleri nedeniyle görme engelli bireylerin sosyal yaşama katılımda zorlandıklarına dikkat çeken Bilgilier, “Hızla artan şehirleşme ve planlama eksiklikleri nedeniyle, bugünkü şartlarda görme engeli bulunan bireylerin sosyal yaşama katılımı zor ve riskli olmakta. Örneğin, en basiti yollardaki sarı çizgiler plastik malzemenin döşenmesi nedeniyle zamanla yıpranıyor ya da kopuyor. Bu durum da özel gereksinimli bireylerin ayağının takılmasına, düşmesine, yaralanmalara sebep oluyor. Özellikle yağmurlu havalarda bu daha sık meydana geliyor. Özel gereksinimli bireylerin toplumsal olarak yanında olarak destek ve dayanışma içerisinde olmamız büyük önem taşıyor. Görme engellileri görmezden gelmeyin. Farkında olun, destek olun, duyarlı olun ama engel olmayın” diye konuştu. Dilek Bilgilier, yerel yönetimlerden beklentilerini 5 madde ile sıraladı.

Haberin Devamı

Görme engellilerin görülmeyen sorunları

Görme engellilerin görülmeyen sorunları

1-TAKİP ÇİZGİLERİ KALDIRIM TAŞINDAN YAPILMALI

Hissedilebilir yüzey takip çizgileri zeminle aynı yükseklikte ve plastik olmamak kaydıyla şehrin her yerine döşenmeli. Artık sarı çizgiler her yere, kaldırım taşından yapılmalı ve belli aralıklarla bakımdan geçirilmeli.

2-KALDIRIMLARDA DİREK, TABELA OLMAMALI

Kaldırımların görme engelli bireylerimizin rahatça yürüyebileceği şekilde planlanması, kaldırım üzerinde bulunan direkleri, ağaçları doğru hesaplamak gerekiyor. Görme engelliler, sarı çizgileri takip ederken ağaç, direk, tabela gibi herhangi bir engelle karşılaşmamalı. Öte yandan kaldırımlara araç park edenler tespit edilerek caydırıcı yaptırımlar uygulanmalı.

Haberin Devamı

3-TOPLU TAŞIMADA SESLİ UYARI SİSTEMİ OLMALI

Toplu taşımada erişilebilirliğin geliştirilmesi gerekiyor. Metrolarda sesli sistemler zaman zaman ya çalışmıyor ya da arızaya geçiyor. Görme engelli bireylerimiz bu yüzden yanlış duraklarda inip mağduriyet yaşayabiliyor. Sesli sistem, duraklarda da olmalı. Görme engelli vatandaş, otobüs durağına geldiğinde, bineceği otobüsün kaç dakika sonra durakta olacağını, durağa hangi otobüsün geldiğini duyabilmeli.

4-METROLARDA PARAVAN SİSTEMİ UYGULANMALI

Metroların kullanımı, özel gereksinimli bireyler için tehlike arz edebiliyor. Yakın bir zamanda görme yetersizliği olan bir kişi raylar üzerine düşerek hayatını kaybetti. Bu tür kaza ve istenmeyen durumların yaşanmaması adına metrolara paravan sisteminin acilen yapılması gerekiyor.

Haberin Devamı

5-YÜRÜYEN MERDİVENLERİN BAKIMLARI YAPILMALI

Kent genelinde bulunan yürüyen merdiven ve asansörlerin özel gereksinimi bulunan bireyler için her yerde her zaman, hazır olması gerekiyor. Bir çalışıp, bir bozulması onlar için büyük sorun yaratıyor. Bu yüzden, bakımlarının da düzenli olarak yapılması gerekiyor.

Görme engellilerin görülmeyen sorunları

Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası, 7-14 Ocak tarihleri arasını kapsıyor.

BAKMADAN GEÇME!