Gökdelende yeni perde

Güncelleme Tarihi:

Gökdelende yeni perde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 00:00

Özelleştirilmesinin ardından, tadilat çalışmaları ve hukuksuzluk iddiaları nedeniyle gündemden düşmeyen Emek İş Hanı’nda, mal sahibinin Çankaya Belediyesi’ne açtığı dava sonucunda mahkeme yapılan tadilatın yıkımı yönündeki kararı onayladı.

TÜRKİYE’nin ilk gökdeleni Emek İş Hanı’nın özelleştirilmesinin ardından bitmeyen tadilat çalışmaları ve hukuksuzluk iddiaları sürerken, mal sahibi Talip Kahraman A.Ş.’nin Çankaya Belediyesi’ne karşı açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme, tadilatın yıkılmasını isteyen belediyeyi haklı bularak yıkım kararını onayladı.
Çankaya Belediye Encümeni’nin binada projeye aykırı olarak değişiklik yapıldığı gerekçesiyle tadilatın yıkılması, mal sahibine 30 bin TL para cezası verilmesi ve taşınmazın elektrik ile suyunun kesilmesi için ilgili kurumlara yazı yazılması kararının ardından, mal sahibi şirket, yürütmenin durdurulması istemiyle Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Ankara 16. İdare Mahkemesi ise verdiği kararda; binanın, elektrik ile suyunun kesilmesi ve para cezasını hukuka aykırı bulurken, yıkım kararını onadı.

Para cezası kabul edilmedi

Bilirkişi raporlarını inceleyen Mahkeme heyeti, binada yapılan tadilatın İmar Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesiyle belediyenin yıkım kararını onadı. Mahkeme, belediye encümenince verilen 30 bin TL para cezasının ise, “İdari para cezasının dayanağı olan yasal düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmiş olması ve bu kararın da yürürlüğe girmiş bulunması karşısında, hukuka aykırılığı Anayasa Mahkemesi kararıyla saptanmış yasa maddesi uyarınca verilen dava konusu para cezasında hukuka uyarluk görülmemiştir” ifadesiyle yürütmesini durdurdu.

Elektrik ve su kesilmeyecek

Bununla birlikte Mahkeme, Çankaya Belediye Encümeni’nin, binanın elektrik ve suyunun kesilmesi için ilgili kurumlara yazı yazılması kararının da, “Önceden kanuna uygun olarak alınan kullanma iznine bağlı olarak elektrik ve su hizmetlerinden yararlandırılan kısımları da bu haktan mahrum edecek şekilde tüm yapının veya bağımsız bölümünün su ve elektriğinin kesilmesi İmar Kanunu’nun 31. Maddesi ile getirilen düzenlemeyi aşan bir uygulama olup, binanın su ve elektriğinin kesilmesi için ilgili kurumlara yazı yazılmasına ilişkin kısımda da hukuka uyarlık bulunmamaktadır” ifadeleriyle yürütmesini durdurdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!