Gerçek kuryeler 'naylon' kuryelere karşı

Güncelleme Tarihi:

Gerçek kuryeler naylon kuryelere karşı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2017 14:27

Ankara’daki motokuryeler, yaz aylarında ortaya çıkan ‘naylon’ diye tabir ettikleri ehliyetsiz ve vasıfsız kuryelerin kendilerine büyük zarar verdiğini belirterek denetim istiyor. “Çocuklarını bu işe yönlendiren aileler var” diyen Ankara Motosikletli Kuryeler Derneği Onursal Başkanı Yakup Sağlam, “Yaz aylarında denetimler daha da sıklaştırılmalı” çağrısı yapıyor.

Haberin Devamı

Ankara’da, yemek siparişleri başta olmak üzere ilaç ve paket gibi farklı alanlarda dağıtım yapan motosikletli kuryeler, ‘naylon’ diye tabir ettikleri mevsimsel çalışan kuryelerden şikâyet ediyor.
Ehliyeti olmayan vasıfsız kişilerin özellikle yaz aylarında bir motosiklet alıp kuryelik yapmaya çalıştığını belirten Ankara Motosikletli Kuryeler Derneği Onursal Başkanı Yakup Sağlam, “Özellikle gençler çıkıyor, kaza yapıyor. Hem kendilerine hem de ailelerine yazık oluyor” dedi. Kayıtdışı ve denetim konusunun bu noktada büyük önem taşıdığına dikkat çeken Sağlam, şunları söyledi:

Gerçek kuryeler naylon kuryelere karşı
YAZIN ÇALIŞIYOR KIŞIN KAYBOLUYOR

Haberin Devamı

Ankara’da 5 binden fazla motosikletli kurye var. Genelde belli yerlere bağlı olarak çalışıyorlar. Ancak bir de ‘naylon’ diye tabir ettiğimiz motosikletli kuryeler var. Yaz aylarında çıkarlar, kış geldiği zaman kaybolurlar. Kışın gerçekten mesleğin çilesini bu işi gerçek anlamıyla yapanlar çekiyor, yaz aylarında ise ortaya çıkan naylon motorcular insanların ekmek paralarına mani oluyor. Okulların kapanmasıyla çocuklarını bu işe yönlendiren aileler var.

TEHLİKENİN FARKINDA DEĞİLLER

Bu iş dışarıdan göründüğü gibi değil. ‘Çocuğum boş gezeceğine kuryelik yapsın harçlığını çıkarsın’ diyen aileler var. 13-14 yaşlarındaki çocukları bu işe yönlendiriyorlar, ancak tehlikenin farkında değiller. Bunda hem ailelerin hem de çocukları çalıştıran işverenlerin büyük suçu var. Özellikle yaz aylarında denetimler daha da sıklaştırılmalı. Özellikle gençler çıkıyor kaza yapıyor, hem kendilerine hem de ailelerine yazık oluyor.

PARA ALIP KAÇANLAR BİLE OLUYOR

Hayatını kaybeden, sakatlanan gençler var. Herkesin bu işi yapmaması lazım. İşveren de bunlara dikkat etmeli. Sırf ucuz ve sigortasız diye mevsimsel geçici olarak çalışanlara prim verilmemeli. Adam geliyor bir gün çalışıyor bazen siparişlerin parasını alıp kaçanlar bile oluyor. Naylon motorcular meslek itibarına da büyük zarar veriyor. Bu işi yapmak için yeterlilik ve ehliyete önem verilmeli. İlgili kurumlar da bunları denetlemeli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!