Geçmişi geleceğe taşıyor

Güncelleme Tarihi:

Geçmişi geleceğe taşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2023 15:47

Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Andreas Treske, üniversite çatısı altında kurucusu olduğu Bilkent Medya Arkeoloji Laboratuvarı’nda geçmişi bir nevi geleceğe taşıyor. Laboratuvarda çürümeye terk edilen eski video kasetler dijital ortama aktarılıyor. 

Haberin Devamı

Profesör Andreas Treske, birçok evin ya da iş yerinin depolarında çürümeye terk edilen çok eski video kasetleri dijital ortama aktararak, önemli bir arşiv çalışmasına da katkı sunuyor. Andreas Treske, 2017’de üniversiteye kazandırdıkları Bilkent Medya Arkeoloji Laboratuvarı’nı ve yaptıkları çalışmaları özetle şöyle anlatıyor:

Geçmişi geleceğe taşıyor

BURASI TÜRKİYE’DE BİR İLK

“Bazı insanların evinde hâlâ video kasetleri hatta video kaset oynatıcıları var. Peki bu kasetlerle, bu makinelerle ne yapabiliriz, bu eski teknolojiyi nasıl kullanabiliriz? Yola bu şekilde çıktık ve bu eski teknolojileri işlevsel hale getirerek, geleceğe aktarmayı planladık. Medya Arkeoloji Laboratuvarı, Amerika Colorado’da var, ama burası Türkiye’de bir ilk. Biz, bu eski teknolojileri işlevsel hale getirerek, onları tekrar kullanılabilir kılma amacındayız. Bir diğer amaç ise medya teknolojisine teknik bakmamak, bir müze olarak bakmak. Bu analog teknolojiyi tekrar kullanarak kendi tarihimizi ve belleğimizi tekrar yaşatmak ve devam ettirmek. Şimdi bir pazara ya da eski dükkânlara gidiyorsunuz, kaset veya makine buluyorsunuz ya da evinizde eski film bantları buluyorsunuz. Peki bunun içinde ne var? Geçmişte insanlar neyi kaydettiler? Ankara 20 yıl önce nasıl görünüyordu? 15 sene önceki bir ses kaydını nasıl dinleyeceksin? Bunu da yaşama geçirmek ve tekrar kullanmak, yeni bir hikâye anlatmak, medyaya bir doku vermek, bunları dijitale çevirmek amacımız.”

Haberin Devamı

Geçmişi geleceğe taşıyor

BİLKENT ARŞİVİ HALKA AÇILACAK

Profesör Andreas Treske, Bilkent Medya Arkeoloji Laboratuvarı’nın sadece üniversite öğrencilerine değil; sanatçılara, sinemacılara ve diğer tüm meraklı olanlara açık olduğunu söyledi. Andreas Treske, Medya Arkeoloji Laboratuvarı’nın gelecek planları arasında, ‘Bilkent’in ve öğrencilerin kısa filmlerinin bulunduğu arşivlerin tam anlamıyla düzenlenmesi ve halka açılmasının’ yer aldığını da ifade etti.

Haberin Devamı

Geçmişi geleceğe taşıyor



KEŞFETMEK İSTEDİĞİNİZ ŞEYLERİ BİZE GETİREBİLİRSİNİZ

Bilkent Medya Arkeoloji Laboratuvarı Baş Koordinatörü Eda Acar, “8 milimetreleriniz veya kasetleriniz varsa (herhangi bir format da olur), bu tür içinde ne olduğunu bilmediğiniz ve keşfetmek istediğiniz şeyleri bize getirebilirsiniz. Biz mutlulukla, seve seve, bunların içinde ne olduğunu keşfetmeyi, onları dijitale aktarmayı ve sahiplerine geri vermeyi çok isteriz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!