Gazili akademisyenler sandığa gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Gazili akademisyenler sandığa gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2012 16:24

Ankara’nın köklü akademik kurumlarından Gazi Üniversitesi yeni rektörünü seçmek üzere 14 Haziran’da sandık başına gidiyor. Seçimde yarışan 10 aday sayıları 2 binin üzerinde akademisyenin oyları için mücadele edecek.

Haberin Devamı

GAZİ Üniversitesi rektörlük seçimlerine iki gün kala, adaylar projelerini Ankara Hürriyet ile paylaştı. 14 Haziran Perşembe günü Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası Mimar Kemaleddin Salonu’nda yapılacak olan seçimlerde, 10 aday kıyasıya yarışacak. Oy kullanma işlemi, Sandık Kurulu’ndan imza karşılığında alınacak oy pusulası ile yapılacak. Oy kullanma işlemi aynı gün saat 16.00’da sona erecek. 2 binin üzerinde öğretim üyesinin oy kullanacağı seçimlerde, adaylar projeleriyle farklılıklarını ortaya koymaya çalışıyor. Üniversitenin mevcut rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan aynı görevi iki dönem gerçekleştirdiğinden dolayı yeniden aday olamıyor.

PROF. DR. AYŞE DURSUN

Gazi hak ettiği yerde değil

GAZİ Üniversitesi’nin kurumsal yapı, imaj ve bilimsel kalite açısından hak ettiği yerde olmadığını söyleyen rektör adayı Prof. Dr. Ayşe Dursun, üniversitenin yeni ve farklı bir yönetim modeline hazırlandığını belirtti.
10 rektör adayı arasında tek kadın olduğunu hatırlatan Dursun, kadın duyarlılığının ve sezgisinin, kamusal görevlerdeki başarıda etkili olacağına inandığını söyledi. Gazi’nin projelerle dünyanın sayılı üniversiteleri arasına yer alacağını ifade eden Dursun, şunları söyledi:
“70 bine yakın öğrenci nüfusu ve 6 bine yakın öğretim elemanı sayısıyla büyük bir üniversite olan Gazi, dünyanın da en iyileri arasında yer alacak akademik potansiyele sahip. Yanlış yönetsel süreçlerle Gazi yeterince görünür kılınamadı.

İçe dönük yapı

Haberin Devamı

Üniversitenin bilimsel ve akademik kaliteden beslenmiş olan potansiyelinin daha aktif hale getirilmesi sürecine katkı sağlamak amacıyla rektörlük görevine aday oldum. Üniversitelerdeki içe dönük ve statik yapının bir yönetim modeliyle düzeltilmesine büyük ihtiyaç duyuluyor. Yönetim Bologna sürecinde tanımını bulan kalite güvencesi kavramına yönelik misyon üstlenmeli yetki ve sorumluluklar, özerk kurullara devredilmeli.”

PROF. DR. DERVİŞ YILMAZ

Biz odaklı yaklaşım

KATILIMCI, özgür, demokratik ve huzurlu çalışma ortamı ile sosyal, aktif bir yönetim anlayışına hazırlandıklarını belirten rektör adayı Prof. Dr. Derviş Yılmaz, “Üniversitede bulunan birimlerin karar alma mekanizmalarında yer alan kurulların aktif bir şekilde çalışabilmesi sağlanacak. Kararlar ben merkezli değil, biz odaklı bir yaklaşımla ele alınacak ortak aklın kullanılması sağlanacak” dedi.
Gazi Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Genişletme Projesi (GAYEP Projesi)
yakınında bulunan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm arazi ve binaların üniversiteye kazandırılması amacıyla çalışmalar yapılacağının altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti:

Gayep Projesi

Haberin Devamı

“Söz konusu devir ile ilgili görüşmeler bakanlığın üst düzey yöneticileriyle görüşüldü ve prensip olarak mutabakata varıldı. Voleybol Federasyonu Tesisleri de gerek siyasi, gerekse bürokratik desteklerle üniversitemize kazandırılacak ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’na devredilecek. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından TOKİ’ye devredilen İl Milli Eğitim Müdürlüğü yerleşkesinin TOKİ’den devralınması ile ilgili çalışmalar başlatılacak.”

PROF. DR. PEYAMİ CİNAZ

Marka olmak en büyük amaç

GAZİ Hastanesi Başhekimliği ve Tıp Fakültesi Dekanlığı gibi birçok idari görevi yürüten ve 2000 yılında yapılan seçimlerde de aday olan Prof. Dr. Cinaz, projelerini anlattı. Gazi Üniversitesi’nin marka üniversite olması hedefiyle yola çıktıklarını ifade eden Cinaz, “Devletten isteyen değil, kendi kendine yeten üniversite” ilkesini benimsediklerini vurguladı. Cinaz, başhekimliği döneminde hastane gelirlerini 1 buçuk kat arttırarak bunun başarılabileceğini kanıtladıklarını söyledi.

Öğrenci dekanlığı projesi

Haberin Devamı

Türkiye’nin uluslararası niteliklere sahip üniversitelere ihtiyacı olduğuna işaret eden Cinaz, Gazi Üniversitesi’ni uluslararası alanda etkin bir üniversiteye dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi. Cinaz, “Öğretim üyelerimizin dünya çapında başarılara imza atacaklarına yürekten inanıyorum” dedi. Cinaz ayrıca, öğrencilerin, üniversite ile bütünleşmesi için “Öğrenci Dekanlığı” projesini hayata geçireceklerini belirtti.

PROF. DR. VEDAT BİLGİN

Mühendislik tecrübesiyle yeni ufuklara

GAZİ Üniversitesi’ni, uygulamalı mühendislik tecrübesi ile yeni ufuklara yönelteceğini belirten rektör adayı Prof. Dr. Vedat Bilgin, “Gazi’nin
önemli özelliklerinden biri, uygulama ağırlıklı bir öğretim yapması.
Bu özellikleriyle işin teorisiyle birlikte pratiğini bilen nitelikli kadrolar yetiştirdi. Mezunlar yaptıkları her işte başarılı oldu” dedi.
Okulun son dönemde, Teknoloji Fakültesi adı altında uygulamalı mühendislik fakültesine dönüştürülmesinin idari bir karardan çok, okulun ve öğretim üyelerinin verdiği mücadelenin sonucu olduğunun altını çizen Bilgin, şunları söyledi:

Yeni ve heyecan verici anlayış

Haberin Devamı

“Teknoloji Fakültesi mezunu teknoloji mühendislerinin, yeni dönemde alanlarında hizmet ya da üretimle ilgili proje yapma, planlama, yönetme çalışmalarıyla ve uygulamacı karakterleriyle önemli katkılar yapacaklarına şüphe yoktur. Fakültemizi yeni ve heyecan verici bir anlayışla uygulamalı mühendislik alanının açık ara lideri yapmak mümkündür.”


PROF. DR. BURHAN AYKAÇ

Hedef  Gazi  2023

PROJELERİNİN gerçekçi ve uygulanabilir olduğunu söyleyen rektör adayı Prof. Dr. Burhan Aykaç, hazırladıkları “Gazi 2023” isimli proje ile bütün üniversitelere öncülük eden bir çalışma ortaya koymak istediklerini vurguladı. Aykaç, “2007 yılında YÖK tarafından hazırlanarak kabul edilen Türkiye’nin Yükseköğretim Stratejisi, yeniden gözden geçirilerek, dünyadaki gelişmeleri ve ülkemiz gerçeklerini dikkate alan bir anlayışla yenilenmelidir.

Üç Y modeli

Haberin Devamı

Böylece, ülkemizdeki tüm üniversitelerin potansiyelinin optimum düzeyde kullanılması, dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında bizim üniversitelerimizin de yer alması söz konusu olabilecektir. Gazi Üniversitesi’nin 2023 hedefi ülkemizde model üniversite olarak kabul edilen uluslararası düzeyde tanınan ve marka değeri olan, 3 Y (Yenilikçi, Yaratıcı ve Yarışmacı) modelini benimseyen bir üniversite olmaktır.”

PROF. DR. AYDIN KARAPINAR

Kişiler değil kurallar yönetmeli

GAZİ Üniversitesi’nin kurumsal yapısını henüz tamamlayamadığını belirten rektör adayı Prof. Dr. Aydın Karapınar hedeflerinin, kişilerin değil kuralların yönettiği ve yönetim anlayışına kurumsal ilkelerin hakim olduğu bir üniversite yaratmak olduğunu söyledi. Kurumsal bir üniversite olabilmek için gerekli şartları sıralayan Karapınar, şunları söyledi:
“Tüm iş ve işlemler standart hale getirilecek. Akademik atama ve yükseltme ölçütleri çağdaş üniversiteler seviyesinde belirlenecek.

Kadro ilanına gidilmeyecek

Bölüm öğretim elemanlarının oy çokluğunu sağlamayan öğretim elemanı için kadro ilanına gidilmeyecek. Akademik kadroların planlanmasından ilanına kadar olan süreç konusunda öğretim elemanı bilgilendirilecek. Öğretim üyelerinin yasal mevzuattan kaynaklanan haklarının elde edebilmelerinin önündeki engeller kaldırılacak.”


PROF. DR. SEDAT DEMİRCAN

Topluma duyarlı üniversite modeli

DEMOKRATİK, özgürlükçü, liyakate dayalı bir yönetim modelini esas alacaklarını belirten Prof. Dr. Sedat Demircan, topluma duyarlı üniversite olmak için çalışacaklarının altını çizdi. Seçim sürecinde öğretim üyelerine seslenen Demircan, şunları söyledi:
“Değerli meslektaşlarım, rektör önyargı ve ideolojik saplantıları ile hareket etmeyen, toplumun değerlerini benimseyen, eğitim gönüllüsü, vizyon sahibi, adil, hoşgörülü, küresel gelişmelere açık, farklılıkları kucaklayabilen, gençleri anlayabilen, özgüveni tam ve devlet kurumları ile sağlıklı iletişim kurabilen bir kişi olmalıdır.

Demokratik seçim süreci

Bu onurlu göreve, yukarıda belirttiğim özellikleri taşıdığıma inanarak, aday olmaya karar verdim. Hepimizin, ülkemizin en saygın eğitim kurumlarından biri olan Gazi Üniversitesine yakışır, demokratik bir seçim süreci yaşanması için çaba sarf edeceğine eminim.”


PROF. DR. REŞAT KASAP

Dünyada ilk 100’e girecek

GAZİ’nin gelecekte, dünyada bilimsel araştırmaları ve başarılarıyla konuşulacak bir üniversite haline geleceğini belirten rektör adayı Prof. Dr. Reşat Kasap, dünya ile rekabet edeceklerinin altını çizdi. Kasap, “Gazi 10 yıl içinde dünyada ilk 100’e girecek” dedi. Üniversitelerin toplumun problemlerine çözüm getirmesi gerektiğini söyleyen Kasap, şöyle devam etti:

Dünya ile rekabet

“Üniversitemizi dünyada rekabet edecek hale getireceğiz. Öğretim kadrosuyla öğrenim görenlerin tarafından sahiplenecek, paydaşlarına açık ve kalite güvencesiyle devamlı güncel eğitim, araştırma, bilgi transferi ve topluma hizmeti amaç edinen bir üniversite oluşturmak istiyorum.”

PROF. DR. SACİT TURANLI

Destek olmazsa değişim olmaz


“ÜNİVERSİTEMİZİ tesadüflerin önümüze getirdiği imkanlarla değil bir satranç oyuncusu gibi on hamle sonrasını, yirmi hamle sonrasını planlayarak yönetelim” diyen Gazi Üniversitesi rektör adayı Prof. Dr. Sacit Turanlı,
herkesi zihniyet değişikliği yapmaya davet etti. Prof. Turanlı şunları söyledi:

El ele verelim

“Gelin bir zihniyet değişikliği yapalım. Ben olmaktan vazgeçip biz olalım. Birlikte üniversitemizi dünya üniversitesi yapmak için el ele verelim. Bu zihniyet değişikliğini yapmak farklı bir bakış açısını yakalamak sadece üniversitemiz için değil ülkemizin kalkınması ve ilerlemesi için de gereklidir.
Bunu başaramazsak büyüklüğümüzün altında eziliriz. İdari erk ve akademik erk el ele vermezse, birbirini desteklemezse bu değişim olamaz.”


PROF. DR. SÜLEYMAN BÜYÜKBERBER

Değişime muhtacız

GAZİ Üniversitesi’nin bu haliyle sürdürülebilirliğinin olmadığını ve değişimin şart olduğunu belirten rektör adayı Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, “Bu gidilen yolun ufkunda güzel hiçbir şey yok. Ama potansiyelimiz fazlasıyla var yeni bir rota ve yeniden inşa edilecek bir gemiyle önümüz açık. Biraz rüzgara ihtiyacımız var” dedi.
Türkiye’nin en büyük üniversitelerinin başında gelen Gazi Üniversitesi’nde uluslararası kuralların geçerli kılınacağının altını çizen Büyükberber, şöyle devam etti:

Titizlikle takip edilecek

“Liyakat, bilimsel etik, hukuka saygı, kişi hak ve özgürlüklerine saygı esas alınacaktır. Bilimsel kimliğe herkesin saygı duyması sağlanacak. Gazi Üniversitesi ahlaklı, ilkeli, siyasi değil akademik kişiliği ile önde olan, erdemli öğretim üyelerinin üniversitesi olarak öne çıkacak. Sözde değil mutlaka her bilim dalının ve akademisyenin görev tanımları, hedefleri, misyonları ve vizyonları yeniden belirlenecek ve titizlikle takip edilecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!