Gazi’nin Teknoparkı 50 şirketle başladı

Güncelleme Tarihi:

Gazi’nin Teknoparkı 50 şirketle başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2007 00:00

Gazi Üniversitesi Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katıldığı açılış töreniyle teknoparkı olan üniversiteler kervanına katıldı. Törende konuşan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç, "50 şirketin açıldığı gün hazır olduğu Gazi Teknoparkı hem üniversite hem de ülke ekonomisi açısından çok önemli bir açılımdır" dedi.

GAZİ Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesi’nde kurulan Gazi Teknopark’ı geniş bir katılımın olduğu törenle açıldı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katıldığı açılış töreninde konuşan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç, "50 şirketin açıldığı gün hazır olduğu Gazi Teknoparkı hem üniversite hem de ülke ekonomisi açısından çok önemli bir açılımdır" dedi. Gazi Üniversitesi’nin tarihsel birikimiyle ve mevcut akademik kadrosuyla bilim ve teknoloji politikalarında çok önemli işler yapar hale geldiğini söyleyen Yamaç şöyle konuştu:

ARAŞTIRMA İÇİN HER ŞEY HAZIR: "Üniversiteler toplumsal yarara ve iktisadi değere araştırmalar konusunda öncü kuruluşlardır. Gazi Üniversitesi, tarihsel birikimiyle ve mevcut akademik kadrosuyla bilim ve teknoloji politikalarında çok önemli işler yapar hale geldi. Teknoloji yarışında Gazi Üniversitesi’ni bir numaraya çıkarmak amacıyla tüm akademisyenlerle birlikte zorlu bir yola girdik. Sonunda Gazi Üniversitesi de teknopark kurulması için gereken ölçütleri yakaladı. Gazi Üniversitesi’nin ASO ve KOSGEB işbirliğiyle bir yıl önce kurduğu Teknoloji Merkezi’nde (Tek-Mer) 41 araştırma projesi yürütülüyor. Gazi Üniversitesi’nde de teknopark kurulması sürecinde Tek-Mer’deki deneyimlerin faydasını gördük. Türk Patent Enstitüsü ile bir ilki başlatarak benzer şekilde Avrupa Patent Ofisi ve Türk Patent Ofisi’nin birlikte Teknoloji Transfer Ofisi çalışmaları yürüttük. Şu anda Gazi Üniversitesi öğrencileri ve araştırmacıları akademisyenleri için Tek-Mer, Teknokent Patent Ofisi, Teknoloji Transfer Ofisi hazırdır. Araştırma yapmak isteyen tüm hocalarımız için her şey hazır olarak sunuluyor."

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ : Açılış töreninde konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan düşünce aşamasından bu yana içinde olduğu Gazi Teknopark’ın açılmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Yıllardan beri söylenen üniversite sanayi iş birliğinin Türkiye’de hızla pratiğe dönüştüğünü belirti. Türk sanayici ve İşadamları Vakfı Başkanı, Gazi Üniversitesi Teknoparkı Yönetim Kurulu Üyesi Veli Sarıtoprak da Ankara’nın beşinci, Türkiye’nin 28. teknokentinin açılışını yapmaktan mutlu olduklarını söyledi. Konuşmaların tamamlanmasının ardından Rektör Yamaç, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’a bir şilt verdi.

İşte Gazi Teknopark

Üniversitenin Gölbaşı Yerleşkesi’nde 59 bin metrekare açık, 20 bin metrekare kapalı alana sahip Gazi Teknopark’ta 50’nin üzerinde firma ve binin üzerinde çalışan, faaliyette bulunacak. Teknoparkta, başta tıp teknolojisi, mekatronik ve bilgi teknoloji alanları olmak üzere çeşitli disiplinlere hitap eden, üniversite-sanayi işbirliği mekanizmaları ve kurumlarını barındıran bir ortam sunulacak.

Sanayi üniversiteyi anlıyor

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan konuşmasında "ASO Başkanıyken temellerini birlikte attığımız Gazi Üniversitesi Teknoparkı’nı Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak açmanın keyfini yaşıyorum. Gazi Üniversitesi Teknokenti’nde çalışacak 50 firmanın buraya sıkışıp kalmamalı. Bu firmaların daha sonra Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) bu işlerini çok daha büyüterek fabrikalara dönüştürmelerini diliyorum. Bu teknokent bir anlamda sanayicileri öğüten ve büyüten bir değirmen niteliğini kazanmalı. Şu anda Ankara’da bulunan 5 teknokenti 15-25’e, Türkiye’de bulunan 28 teknokentin ise bin 28’e çıkmasını istiyoruz. Türkiye’de bulunan 28 teknokentin 18’inin faaliyette. Bu teknokentlerde 687 firmanın faaliyette bulunuyor ve buralarda yaklaşık 9 bin 500 kişi istihdan ediliyor. 18 teknokentte 2 bin 585 adet proje ele alınıyor ve 300 milyon dolarlık ihracat yapılıyor. Bu rakamlar gösteriyor ki artık sanayi üniversiteyi, üniversite de sanayiyi anlamaya başlamış."dedi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!