Futbolumuz dibe vurdu

Güncelleme Tarihi:

Futbolumuz dibe vurdu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2021 00:52

Umutla başlayan sezon, dramatik bir son ve unutulmayacak bir hüsran ile kapanırken, ortada kaldırılması zor bir enkaz bıraktı. Başkent, 40 yıl sonra güzel oyunun bir numaralı vitrininde temsil edilmeyecek.

Haberin Devamı

Süper Lig’de 2020-2021 sezonu, önceki gün oynanan maçlarla tamamlanırken, Başkent futbolu tam anlamıyla büyük bir hüsran yaşadı. Geçen haftaki müsabakaların ardından küme düşmesi kesinleşen Ankaragücü’nden sonra, Gençlerbirliği de bir alt lige indi. Büyük umutlar ve hayallerle başlayan sezon, dramatik bir son ve unutulmayacak bir çöküş ile kapanırken, ortada kaldırılması zor bir enkaz kaldı. Başkent, 40 yıl sonra, güzel oyunun bir numaralı vitrininde temsil edilmeyecek.
Süper Lig’e tutunabilmesi için Trabzon’da mutlak kazanması gereken ve Kayserispor’un da sahasında Fenerbahçe’ye yenilmesini bekleyen Gençlerbirliği, sahadan 2-1 yenik ayrılıp, mucizeyi gerçekleştiremedi. Kırmızı-siyahlılar, sahadan puansız ayrıldığı için Kayserispor, rakibine yenilmiş olsa da ligde kalmayı başaran takım oldu.
Ankaragücü, ligin son haftasında kendi sahasında Aytemiz Alanyaspor’a 1-0 yenildi. İki takım ligi 38 puanla, 19 ve 20. basamakta bitirdi. Geçen sezon ligi son sırada tamamlayan ancak küme düşme kaldırıldığı için yoluna Süper Lig’de devam eden Ankaragücü, bir sezon sonra ‘elveda’ dedi.

4 SEZONDA İKİNCİ KEZ ÜZÜNTÜ YAŞADI

Deplasmanda Trabzonspor’a 2-1 yenilen Gençlerbirliği, Yukatel Denizlispor, MKE Ankaragücü ve Büyükşehir Belediye Erzurumspor’un ardından ligden düşen son takım oldu.
Sezonu 38 puanla tamamlayan teknik direktörler; Mert Nobre, Mustafa Kaplan, Mehmet Altıparmak ve son olarak Özcan Bizati’nin görev yaptığı başkent temsilcisi, iki sezondur mücadele ettiği Süper Lig’e veda etti.
Gençlerbirliği 48. kez yer aldığı Türkiye’nin en üst düzey futbol liginde 4. kez küme düşme üzüntüsü yaşadı.
Kırmızı-siyahlılar, daha önce 1969-1970, 1987-1988 ve 2017-2018 sezonlarında Süper Lig’den düşmüştü.

İLHAN CAVCAV SEZONU’NDA DA VEDA ETTİ

Gençlerbirliği son olarak efsane başkanı merhum İlhan Cavcav’ın isminin verildiği 2017-2018 sezonunda küme düşerek, 29 yıl sonra Süper Lig’e veda etmişti.
Bir sezon aranın ardından yeniden Süper Lig’e yükselen başkent ekibi, geçen sezonu 12. sırada bitirmişti.
Böylece İlhan Cavcav’ın oğlu Murat Cavcav’ın başkanlığında başkent ekibi, 2017-2018 ve 2020-2021 sezonlarında Süper Lig’de tutunamadı.

BAŞKENTSİZ BİR SÜPER LİG OYNANACAK

Süper Lig’de gelecek sezon başkentten takım yer almayacak. MKE Ankaragücü’nün küme düşmesi 41. hafta sonunda netleşmişti.
Böylece 1980-1981 sezonundan sonra ilk kez en üst ligde başkentten bir takım mücadele etmeyecek.
MKE Ankaragücü, 1980-1981 sezonunda 2. Lig’de mücadele ederken o zamanki adıyla Federasyon şimdiki adıyla Türkiye Kupası’nı kazanarak müzesine götürdü. Sarı-lacivertli ekip, kupayı kazandığı için hazırlanan talimatla en üst lige çıkmıştı. 1981-1982 sezonundan itibaren en üst ligde kesintisiz olarak başkentten takım yer almıştı.
Ankara, Süper Lig’de 2007-2008 ve 2008-2009 sezonlarında 4 takımla temsil edilmişti.

Futbolumuz dibe vurdu


ANKARAGÜCÜ’NÜN DÜŞMESİ MUCİZEYDİ

Haberin Devamı

MKE Ankaragücü Teknik Direktörü Hikmet Karaman, Süper Lig’den düşmeleriyle ilgili, “Bu takımın küme düşmesi mucizeydi, enteresan” dedi.
Aytemiz Alanyaspor’a 1-0 yenildikleri maçın ardından konuşan Karaman, eksik olmalarına rağmen oyuncularının iyi mücadele ettiğini söyledi.
Bazı yabancı oyuncuların son maç öncesi sözleşmesini feshederek takımdan ayrıldığını aktaran Karaman, “Zaman zaman kulüpte bazı şeyler olabilir ama oyuncular ölene kadar mücadele etmek zorunda. Bunu Türk oyuncular yapıyor. En büyük üzüntüm umudun olmadığı bir yerde umut verdik. ‘Bu takım düştü’ denildi ‘Bu takım kesin kurtardı’ umudunu verdik. Sonra 5 maç ne olduysa geldi birisi düğmeye bastı karanlıktan aşağı attı bizi” diye konuştu.

5 MAÇTA BİR PUAN ALAMADIK

Yabancı oyuncuların çok olmasından dolayı kulüplerin zorluk yaşadığını savunan Karaman, şunları söyledi:
“Yöneticileri, başkanları eleştirmek benim asla yapacağım şey değil. Suçlamak iyi bir şey değil suçu üzerinden başkasına atmak hele hiç doğru değil. Nihayetinde bu yönetim bana güvenip göreve getirmiş iyi bir çıkış yakalamışız. Son 5 haftada 1 puan alamamışız böyle bir şey olabilir mi”

MESELE KULÜP YÖNETİM TARZI

Gelecek sezon MKE Ankaragücü’nde devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine Karaman, şu cevabı verdi:
“Burada 3 aydır kimseye gidip de şahsımızla ilgili ‘niye şunu yapmadınız’ demedik, çalıştık. Burada bir yönetim kurulu var, benim sözleşmem Süper Lig için geçerliydi. 1,5 senelik sözleşmem var. Ama bir alt lige gittik, küme düştük. Bu arada Ankaragücü yönetimi ne olacak? Bütün mesele Ankaragücü’nün yönetim tarzı. Yönetim tarzının net ortaya çıkması gerekiyor. Beş başlı yönetim tarzı değil tek başlı bir yönetim tarzının ortaya çıkması gerekiyor. Çünkü Ankaragücü büyük bir camia. Minimum hata yaptığında Süper Lig’in en önemli takımı olur. Mesele benim devam edip etmem değil, mesele doğru teknik adam, doğru koşullar, doğru çalışma. Teknik adamın adamı, başkanın adamı, yöneticinin adamı. Böyle bir tarzla teknik adam kendi sonunu hazırlar. Önce ben kendimi eleştiriyorum, sen 5 maçta 1 puan alacaksın diyorum kendime. Yan nedenlere girmek istemiyorum. Benim amacım takımı iyi futbol oynatmak. Zaman zaman bireysel hatalar var bunun önüne geçemem.”
TARAFTAR ADINA ÇOK ÜZGÜNÜM
“Taraftar adına çok üzgün olduğum belirtmek istiyorum. Böyle bir taraftara bu olayı yaşatmak, olmadı. Çünkü bize çok güvendiler. Buna inanmak istemiyorum ve hala buna inanamıyorum hala. Mümkün değil. Biz bugün 39 puanla gelseydik bu maça, ligde kalmıştık. Bu kadar iddialıyım bir türlü 39, 40, 41 puan yapamadık. Gelmeden önceki hesaplarım ‘41-42 yapalım kesin ligde kalırız’ şeklindeydi.”

Haberin Devamı

MERT ADAY OLMAYACAK

Ankaragücü başkanı Fatih Mert, kulübün 20-27 Mayıs günlerinde yapılacak olağan genel kurulunda aday olmayacağını açıkladı. Mert, yayınladığı mesajında, şu ifadeleri kullandı:
“Büyük umutlarla başladığımız bir sezonu, maalesef hiç istemediğimiz bir yerde tamamladık. Bir Ankaragücü sevdalısı olarak büyük bir üzüntü içerisindeyim. Ekonomik olarak bitmiş bir noktadan devraldığımız ve büyük mücadeleler ile bir noktaya getirdiğimiz kulübümüzün önü geçmişe göre çok daha açıktır. Yapılacak olağan genel kurulda aday olmayacağımı bildiriyorum. İnanıyorum ki MKE Ankaragücü oluşacak yeni yönetimle önümüzdeki sezon tekrar Süper Lig’deki yerini alacaktır.”

Haberin Devamı

YAVAŞ’TAN DESTEK MESAJI

Ankara Büyükşehir Belediye başkanı Mansur Yavaş, küme düşen Ankaragücü ve Gençlerbirliği için sosyal medya hesabından destek mesajı paylaştı. Yavaş, Ankaragücü için, “İmalat-ı Harbiye he zaman pes etmiş ki. Başı öne eğmek, pes etmek yok. Seneye tekrar Süper Lig’e kavuşacağız” Gençlerbirliği için ise “İnanıyoruz, kırmızı-kara” ifadelerini kullandı.
Ankaragücü ve Gençlerbirliği kulüpleri, mayıs ayının son haftasında genel kurullarını toplamaya hazırlanırken, kademeli normalleşmeye geçiş ile ilgili olarak alınan yeni kararlar sonrasında, dernek ve sivil toplum gibi kuruluşların geniş katılımlı etkinlikleri, 1 Haziran’a kadar ertelendi. 2 kulübün açık alanda kongre yapabilmek için özel izin talebi ile valilikle temasa geçeceği ileri sürüldü.

OYNAMASI KOLAY BİR MAÇ DEĞİLDİ

Haberin Devamı

Süper Lig’den düşen son takım olan Gençlerbirliği’nin teknik direktörü Özcan Bizati, Trabzonspor maçı sonrası şunları söyledi:
“Bizim için oynaması kolay bir müsabaka değildi. Maçın 45. dakikasında yediğimiz gol oyun formatımızı bozdu. İkinci yarı farklı oyun formatıyla oynamak zorundaydık. Gelgitlerin çok olacağı, risk alacağımız, o risklerin de bize ceza kesebileceği bir oyun oynamak zorundaydık, onu oynadık. İkinci yarı gol attık, rakibe fırsatlar verdik, bunu biliyorduk ama biz de fırsatlar yakalayacaktık. O fırsatları golle değerlendirmemiz gerekiyordu. Değerlendiremedik. Rakibimizin 87. dakikada bulduğu golle 2-1 kaybettik.”
Gençlerbirliği’nin eski yöneticilerinden olan ve son dönemde başkan adaylığı gündeme gelen Arda Çakmak, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajında, “4 sene önce bunların hepsini söyledik. Bu kafa bu sene çıkar seneye düşer dedik. O gün sözlerimize destek vermeyen kim varsa; taraftarı, eski futbolcusu, delegesi, benim sizle bugün işim bitti” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!