Fransız fotoğrafçının objektifinden Ankara’nın yaban hayatı

Güncelleme Tarihi:

Fransız fotoğrafçının objektifinden Ankara’nın yaban hayatı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2024 15:02

Fransız fotoğrafçı Thierry Magniez Ankara’nın çok fazla bilinmeyen yaban hayatını fotoğraf kareleriyle ölümsüzleştirdi. Ayı, kurt, yaban domuzu gibi türleri fotoğraflayan Magniez, “Ankara’nın çevresinde olağanüstü korunmuş bir doğal yaşam gözlemledim Bu fotoğrafların hepsi Ankara’nın 30 kilometre çapındaki bir alanda çekildi” dedi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 3.5 yıldır Ankara’da yaşayan Fransız fotoğrafçı Thierry Magniez’in Anadolu’nun biyoçeşitliliği üzerine yaptığı fotoğraf çalışmalarının yer aldığı ‘Bozkırdan Dağlara, Anadolu’nun Biyolojik Çeşitliliği’ isimli sergi, Fransız Kültür Merkezi’nde açıldı. Doğa Koruma Merkezi ve Fransız Kalkınma Ajansı iş birliği ile açılan sergi hakkında bilgi veren Magniez, 2021 yılından beri Anadolu’nun biyoçeşitliliği üzerine çalıştığını belirtti. Magniez, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Pandemi döneminde Ankara’ya geldim. 3.5 yıldır buradayım. Hemen doğayı keşfe çıktım. Amacım Ankara çevresindeki biyolojik çeşitliliğe dair izler bulmaktı. Ankara’ya 30 kilometre çapında bir çember içinde olağanüstü şekilde korunmuş doğal bir yaşam gözlemledim. Bu gördüğünüz fotoğrafların büyük kısmı 30 kilometrelik çap içinde çekildi.

Haberin Devamı

Fransız fotoğrafçının objektifinden Ankara’nın yaban hayatı

BİYOÇEŞİTLİLİK İYİ KORUNMUŞ DURUMDA

Ben Doğa Tarihi Müzesi için Fransa’da çalıştım ve birçok ülkede bulundum. Kıyaslamak açısından söyleyebilirim ki, Türkiye’deki biyoçeşitlilik olağanüstü iyi korunmuş durumda. Ankara’nın 50 kilometrelik çapından bahsedecek olursak, köylerde ve doğada biyoçeşitliliğin korunduğunu söyleyebilirim. İnsanlar hafta sonları ormanlara gezmeye gittiğinde olağanüstü manzaralarla karşılaşıyorlar. Burada ilginç olan Ankara gibi çok gelişmiş ve büyük bir şehrin yanı başında doğanın bu kadar iyi korunmuş olması. Fransa’da doğal parklar vardır ama Alpler’de. Amerika’da doğal parklar vardır ama çok uzaklarda. Oysa ki Ankara’da şehrin yanı başında inanılmaz bir biyoçeşitlilik var. En ilginç yanı da şehre bu kadar yakın, iç içe olması.”

Fransız fotoğrafçının objektifinden Ankara’nın yaban hayatı

Thierry Magniez

-15 DERECEDE SAATLERCE BEKLEDİM

Güdül, Kızılcahamam, Çamlıdere, Gölbaşı, Elmadağ gibi bölgelerde araştırmalar yapan Thierry Magniez, çekim süreçlerini ise şöyle anlattı: “İlk olarak iz sürücülük yaptım. Hayvanların ayak izlerini tespit edip, harita üzerinden nerelerde olduklarını belirledim. Bazen -15 derecede saatlerce bekleyerek fotoğraflar çektim. Bu fotoğrafları çekebilmek için hayvanların doğal yaşam alanlarına saygıyla yaklaşarak çekim yaptım. Bir günden fazla zaman geçirdiğim çekimler oldu. Benim için fotoğraf çok önemli bir ifade biçimi. Ankara’nın farklı bölgelerinden öğrencilerin gelip, Ankara’daki yaban hayatının ne kadar zengin olduğunu görmelerini istiyoruz.”

Haberin Devamı

Fransız fotoğrafçının objektifinden Ankara’nın yaban hayatı

Fransız fotoğrafçının objektifinden Ankara’nın yaban hayatı

17 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek sergi, Türkiye’nin zengin biyolojik çeşitliliğini kutlamak, ormansızlaşma ve iklim değişikliğinin yarattığı tehditleri hatırlatmak ve bu çeşitliliğin korunması için işbirliğine dayalı eylemlerin sürdürülmesini teşvik etme amacı taşıyor.

BAKMADAN GEÇME!