Flamenko ateşi Başkent’i saracak

Güncelleme Tarihi:

Flamenko ateşi Başkent’i saracak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2007 00:00

Flamenko Ankara Derneği tarafından 13- 15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek 1. Uluslararası Flamenko Ankara Festivali kapsamında yerli ve yabancı flamenko sanatçıları sahneye çıkacak, workshoplar düzenlenecek.

TÜRKİYE’NİN ilk flamenko festivali, dünyaca ünlü flamenko gitaristi Gerardo Nunez’in katılımıyla Ankara’da gerçekleştiriliyor.

Endülüs’de doğarak, tüm İspanya’ya mal olan, sadece müzik ve dansı değil aynı zamanda bir kültürü de ifade eden flamenkoya ilgi Ankara’da büyük bir hızla artıyor. Flamenko’ya gönül veren bir grup sanatseverin girişimiyle 2003’de kurulan Flamenko Derneği de bu ilgiye paralel olarak 13-15 Mayıs tarihleri arasında 1. Uluslararası Flamenko Ankara Festivali’ni gerçekleştiriyor. Yurtdışından Flamenco Passion ile Gerardo Nunez gibi sanatçıların katılacağı festivalde ayrıca Dr. Safa Yeprem, Doruk Okuyucui Mavi Siyah Flamenko Topluluğu ile Flamenko Ankara Derneği Gösteri Grubu da sahne alacak.

DÜNYACA ÜNLÜ NUNEZ

Festival Türkiye için bir ilk olmasının yanı sıra dünyaca ünlü sanatçıları getirmesiyle de büyük önem taşıyor. Flamenko gitaristi Gerardo Nunez, tekniği ile dinleyenleri büyüleyen ve günümüzde flamenko virtüözü olarak anılan bir sanatçı. İspanya Büyükelçiliği’nin desteğiyle Ankara’ya gelen Nunez’e konserde dansçı Carmen Cortes eşlik edecek. Cortes festival kapsamında ayrıca flamenko workshop’ı gerçekleştirecek. Yurtdışından festivale katılan diğer bir grup da Flamenco Passion. Danimarkalı üç sanatçıdan kurulu gruba konserlerinde bir de dansçı eşlik ediyor.

YEPREM VE OKUYUCU

Festivalde sahneye çıkacak yerli sanatçılar arasında yurtdışında ve Türkiye’de birçok konser veren gitarist Dr. Safa Yeprem ile genç yaşta önemli başarılara imza atan Doruk Okuyucu yer alıyor. Festivalde ayrıca gitarist Ceyhun Güneş’in yaklaşık dört yıl önce kurduğu Mavi Siyah Flamenko Topluluğu ile yine aynı yıl kurulan Flamenko Ankara Derneği’nin Gösteri Grubu sahneye çıkacak. Müziklerinde flamenkoyu temel alarak Türk enstrüman ve motiflerini kullanan Mavi Siyah, çok yakında ilk albümlerini çıkaracak olan, bugüne kadar birçok konser veren bir topluluk.

Festival biletleri biletix’den alınabiliyor. Workshop’lara katılmak isteyenlerin ise 426 26 29 no’lu telefondan rezervasyon yaptırmaları gerekiyor.

Flamenko hayatın ta kendisi

Flamenko Ankara Derneği’nin ve Mavi Siyah Flamenko Topluluğu’nun kurucusu, gitarist Ceyhun Güneş, flamenko müziğini ve dansını, derneklerini, Mavi Siyah’ı ve başkentlilerin flamenkoya ilgisini Ankara Hürriyet’e şöyle anlattı: "Flamenko, aynı parçanın içinde birden fazla duyguyu yaşatan bir müziktir. Hayatın kendisinde de olduğu gibi flamenkoda da ani duygu değişimleri vardır. Flamenko gitaristliği ise oldukça emek gerektiren, kişiye serbestlik sağlayan, yaratıcılığı ön planda tutan bir müzik türüdür. Ankara’da da bu müziğe ve dansa olan ilgi giderek artıyor. Derneğimizi 2003’de kurduk. Önce flamenkoyla uğraşan gitaristleri topladık, zamanla dansa ilgi duyan arkadaşlar da katılınca büyüdük. Bugün 90’a yakın üyemiz var. Amacımız flamenko müziğini, dansını ve kültürünü geniş kitlelere yaymak, bu kültürü daha iyi öğrenebilmek. Şimdiye kadar birçok organizasyona katıldık. Mavi Siyah ise Türkiye’de orijinal flamenko besteleri çalan tek topluluk. Genelde benim bestelerimi yorumluyoruz."

FESTİVAL PROGRAMI

13-15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek 1. Uluslararası Flamenko Ankara Festivali’nin programı şöyle:

n 13 Mayıs Pazar saat 16.00: Doruk Okuyucu, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi.

n 13 Mayıs Pazar saat 19.00: Flamenco Passion, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi.

n 14 Mayıs Pazartesi saat 19.30: Gerardo Nunez ve Mavi Siyah Flamenko Topluluğu, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi.

n 15 Mayıs Salı saat 19.30: M. Safa Yeprem ve Flamenko Ankara Derneği Gösteri Grubu, Mimarlık Anfisi.

Festival süresince ayrıca Gerardo Nunez, Poul Jack Knudsen, Safa Yeprem, Doruk Okuyucu, ceyhun Güneş, carmen Cortes, Repita Rohde, Senem Balaban, Melis Cangüler tarafından gitar ve dans workshopları gerçekleştirilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!