Evini kaybeden hepimiziz

Güncelleme Tarihi:

Evini kaybeden hepimiziz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2021 21:47

Müze Evliyagil’de gerçekleştirilen ‘Türler Arası’ adlı serginin küratörü Büşra Kaya, “Ekosisteme yabancılaşan, evini kaybeden aslında hepimiziz. Sergi, ekolojik dengenin sürdürülebilmesi için tüm türlerin bir arada olmasının önemine dikkat çekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Müze Evliyagil bünyesinde kısa süreli sergi ve projelerin de gerçekleştiği ArtOda, 6 sanatçının ekolojik dengeyi ve türler arasında gelişen beden endüstrisini sorguladığı ‘Türler Arası’ isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. Büşra Kaya’nın küratörlüğünde ziyaretçilerle buluşan ‘Türler Arası’ sergisi, beden politikalarını, ekofeminizmi, ekoloji ve türler arasında gelişen beden endüstrisini sorguluyor. Kaya, ‘Vegan Sanat’ üzerine bir bitirme tezi hazırladığını ve bu serginin de bunun bir parçası olduğunu ifade etti. Vegan sanatın, vegan kavramı üzerinden bütün türlerin bir arada olması ile ilgili olduğunu anlatan Kaya, sergi ve vegan sanatla ilgili şunları söyledi:

BİR ARADA OLMALILAR

“Ekosisteme yabancılaşan, evini kaybeden aslında hepimiziz. Sürdürülebilirliği düşünülmeden verilen en ufak karar başka bir canlı türünün topyekûn yok oluşuna kadar uzanabilir. Kolları kocaman ırmağın endüstriyel kullanım için tek tek uzuvlarını kesip atmakla, kobay olarak kullanılan bir tavşanın sistematik bir şekilde işkenceye uğraması temelde aynı sorunun göstergeleri olabilir. Bu sergi, ekolojik dengenin sürdürülebilmesi için tüm türlerin bir arada olmasının önemine dikkat çekiyor.” Sergi 22 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.

Evini kaybeden hepimiziz

Ayça Ceylan, ‘civanperçemi’ bitkisinin Ankara’ya özgü bir türünün yok olma tehlikesi yaşadığını ve bu bitkinin mitolojideki hikâyesini anlatıyor. 

Evini kaybeden hepimiziz

Seda Gazioğlu’nun ‘Afiyet Olsun’ isimli çalışması bakır ve cam üzerine 29 yağlı boya eserden oluşuyor. Çalışma, insan ve diğer canlılar arasında bir yüzleşme niteliğinde.

Haberin Devamı

Evini kaybeden hepimiziz

İrem Hasçiftçi’nin ‘Otofajik’ isimli çalışması, insan eti yemek iğrenç bir şeyken başka türlerin etini yemenin iğrenç kabul edilmemesine bir eleştiri sunuyor.


Evini kaybeden hepimiziz

‘Giyotin’ isimli çalışmasıyla sergiye katılan Asya Tok, hayvan deneylerini ve kozmetik sektörünü eleştiriyor.

Haberin Devamı

Evini kaybeden hepimiziz

‘Movere’ isimli baskı çalışmasıyla sergiye katılan Melisa Kılıç, çalışmalarında keten üzerine bitki öz suyu baskı tekniği kullanıyor.

Evini kaybeden hepimiziz

Sadık Arı, çalışmasında istilacı türlerin doğayı ele geçirmesi yaklaşımı üzerinden insanın doğayı ele geçirmesine değiniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!