Etlik yazlık, Mamak gölgelik, Çankaya sosyetik

Güncelleme Tarihi:

Etlik yazlık, Mamak gölgelik, Çankaya sosyetik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2019 14:16

İsviçreli bilim insanı ve araştırmacı Ernest Mamboury tarafından 1933'te kaleme alınan Ankara Gezi Rehberi, Başkent’in 86 yıl öncesine ışık tutuyor.

Haberin Devamı

Ankara'ya gelen turistler için hamal, bagaj tarifeleri, konuşulan diller, rehberler, para birimi, geçici ikamet işlemleri, Türk alfabesi, ulaşım araçları, restoranlar, sinema, tiyatro ve konser alanları, bankalar, hastaneler, ibadethaneler, bakanlıklar, hamamlar, bahçeler, stadyumlar ve posta tarifelerine ilişkin bilgilerin yer aldığı rehber, şehrin binlerce yıllık tarihi ve kültürel değerlerini de ortaya koyuyor. Mamboury, Etlik için ‘Yazlık yerleşim yeri’, Mamak için ‘Kentin en serin ve gölgelik yerlerinden biri’, Çankaya için ise ‘Elçiliklerin, temsilciliklerin, yüksek sosyeteye mensup insanların köşklerinin yavaş yavaş inşa edilmeye başladığı şık bir semt’ ifadelerini kullanmış.

SİHİRLİ EL DEĞİŞTİRDİ

Cumhuriyet'in ilanının ardından kentin geçirdiği büyük değişime işaret edilen rehberde, şu ifadeler yer alıyor: "Bir sihirli görünmez el, her şeyi değiştirdi. Gardaki 40 bin metrekarelik bataklık alan kurutuldu ve sıtma hastalığı yok oldu. Bir genişleme planı oluşturuldu. Bir zamanlar ölülerin yattığı yerlerde gerçek kamu binaları yükseldi. Çok sayıda otel bir başkentten beklenen rahatlığı sunan iyileştirmelerle kapılarını hizmete açtı. Büyük okullar inşa edildi. Yenişehir, Cebeci, Çankaya, Çankırı Kapı, Gar yakınlarında birçok semt oluştu. Yoğun siyasi döneminden sonra Ankara hummalı bir yapılaşma dönemi yaşıyor."

BAKMADAN GEÇME!