Engellinin 3 Aralık isyanı

Güncelleme Tarihi:

Engellinin 3 Aralık isyanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2014 01:07

Hayatın her alanında engellerle karşılaşan engelli vatandaşlar, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde sorunlarını sıraladı. En çok ulaşımda yaşanan sıkıntılardan şikayetçi olan dernek temsilcileri, toplu taşıma araçları, raylı sistemler ve kaldırımlarda gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılmasını istedi.

Haberin Devamı

MİMARİ SORUNLAR VAR

Türkiye Sakatlar Derneği Ankara Şube Başkanı Necip Yaşar: “Başkent’te engellilerin yaşadığı en büyük sorunların başında ulaşım sorunu geliyor. Toplu taşıma araçları, raylı sistemler ve kaldırımlar engellilere yönelik değil. Ankara’da bir engellinin tek başına alışveriş yapması, metroyu ve otobüsleri kullanması çok zor. Ulaşımın yanı sıra eğitimde ve sağlıkta da birtakım sorunlar yaşıyoruz. Zihinsel engelli kaynaştırma öğrencileri, okullarında öğretmenler ve öğrencileri tarafından dışlanabiliyor. Sağlık kurumlarında tedavi olmak isteyen engelliler çok sayıda mimari engelle karşılaşıyor. Engelliler için ayrılan araç park yerine, sağlıklı bireyler park ediyor. Engellilerin hayatını kolaylaştırmak için yapılan çalışmalar genellikle kağıt üzerinde kalıyor.”

Haberin Devamı

KANUNLAR UYGULANMALI

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu: “Engellilerin sosyal hayata, eğitim ve iş hayatına katılabilmesi için ilk şart, mimari ve fiziksel engellerin kaldırılmasıdır. Engelliler en çok binalara ve kente erişmede sorunlar yaşıyor. Bu konuda erişilebilirlik standartlarını doğru uygulamayan belediyelere ceza kesilmeli. Engelliler Kanunu ile kazanılan hakların yok olmaması ve uygulanması için herkesin duyarlı olması gerekiyor. Engellilerle ilgili sorunların çözümü ancak kanunların uygulamaya geçilmesi ile mümkün olacak. Eğer mimarlar doğru çizer, mühendisler de doğru uygularsa mimari engeller ortadan kalkacak. Öte yandan, engellilerin topluma kazandırılması için kamu ve özel sektörde engelli istihdamının artırılmalı ve boş olan kadrolara yerleştirme yapılmalı.”

BİR GÜN HATIRLAMAYIN

Eğitimde Görme Engelliler Derneği Genel Başkanı Emre Taşgın: “Engellilerle ilgili sorunlar ve talepler sadece Engelliler Günü’nde dile getirilmemeli, bu konuda farkındalığın artırılması önemsenmelidir. Engellilere yönelik teknolojinin daha etkin kullanılması için çalışmalar yapılmalı. Okulların erişilebilirliği konusunda denetim mekanizmaları daha ciddi çalışmalı. Özellikle eğitim alanında yürütülen FATİH Projesi, engelliler için de güçlendirilmeli. Sınavlarda engellilerin yanlarında bulundurması gereken araçları sınava getirmelerinde sorun yaşanmamalı. Üniversitelerde ise engelli öğrencilerin kaynaklara erişimine bir standart getirilmesini öneriyorum. Buradan yayınevlerine çağrıda bulunuyorum. Basılan her kitabın elektronik baskısı da hazırlansın.”

Haberin Devamı

Görme engelli vatandaşların en büyük sıkıntısının kaldırımlara yerleştirilen sarı şeritlerin sağlıklı insanlarca ihlal edilmesi olduğunu söyleyen Aktif Görme Engelliler Derneği Başkanı Şerafettin Hasanoğlu, “İhlaller nedeniyle sokakta yönümüzü kaybediyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!