Engel yok farkındalık var

Güncelleme Tarihi:

Engel yok farkındalık var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2023 17:11

Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla ‘Spor ile Değişen Hayatlar ve Destek Mekanizmaları’ adlı panel düzenledi. Etimesgut ve Gölbaşı Belediyesi’nin de destek verdiği etkinlikte, başarıya giden yolda engel tanımayan yaşam öyküleri ile ‘Farkındaysan engel yok’ mesajı verildi.

Haberin Devamı

Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, üniversitenin beden eğitimi bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Pelinsu Ece Civelek’in ‘Topluma Hizmet Uygulamaları’ dersinde sunduğu özel gereksinimli bireylerin topluma kazandırılması ve yerel yönetimlerin sağladığı hizmetleri içeren panel önerisini ‘Spor ile Değişen Hayatlar ve Destek Mekanizmaları’ adıyla hayata geçirdi. Üniversitenin ev sahipliği yaptığı projenin danışmanlığını Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Levent İlhan, yürütücülüğünü ise öğrenci Pelinsu Ece Civelek gerçekleştirdi.

Engel yok farkındalık var

Etimesgut Belediyesi ve Gölbaşı Belediyesi’nin de destek verdiği panele öğrenciler, özel gereksinimli bireyler ve aileleri katıldı. Etkinlikte, özel gereksinimli bireylerin el emeğini ortaya koyduğu özel yetenekler sergisi de görücüye çıktı. Spor ile değişen hayatlar ve yerel yönetimlerin özel gereksinimli bireylere sağladığı hizmetleri konu alan panelde özetle şu mesajlar verildi:

Haberin Devamı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK OLDUKÇA ÖNEMLİ

Engel yok farkındalık var

* Ampute Futbol Milli Takım Teknik Direktörü İsmail Temiz (Güneydoğu Gazisi): “Özel kuvvetlerde tim istihbarat uzmanıydım. Çıktığım bir görev sonucu mayına basarak sol diz altımdan itibaren ayağımı kaybettim. Hayat benim için ikinci defa bu noktada başladı. Rehabilitasyon sırasında bize sporu önerdiler. Kendime farklı bir sayfa açarak ampute futboluna başladım ve daha sonrasında milli takım serüvenim başladı. İnancımızla büyük işler başardık, şimdi önümüzde Fransa’da gerçekleştirilecek olan 2024 Avrupa Şampiyona’sı var. Orada ülkemizi gururla temsil edeceğiz. Özel bireylere yönelik gerçekleştirilen spor dallarında özellikle sürdürülebilirlik oldukça önemli.”

OLANAK SAĞLAMAK EN BÜYÜK BAŞLANGIÇ

Engel yok farkındalık var

Haberin Devamı

*Tekerlekli Sandalye Milli Basketbol Takımı oyuncusu Volkan Gülem: “Spor hayatıma, lisedeki beden eğitimi öğretmenimin önerisi ve desteğiyle başladım ve zamanla ilerlettim. Basketbol antrenmanlarım ilk başlarda oldukça zorlu geçiyordu. İnanılmaz bir ağrı ve acı hissediyordum fakat asla pes etmedim. Basketbol sahasında adeta farklı biri oluyorum, orası benim için deşarj alanı, kendimi en iyi ifade ettiğim yer. Çünkü, spor benim ve ailemin bakış açısını değiştirdi. Fırsat ve imkân yaratılırsa benim gibi birçok kişi bunu başarabilir. Olanak sağlamak, en büyük başlangıç.”

ENGELİ ENGEL OLARAK GÖRMÜYORUZ

Engel yok farkındalık var

Haberin Devamı

*Gölbaşı Belediyesi Umutlu Yaşam Uygulamaları Merkezi(UYUM) Eğitim Koordinatörü Hacer Odabaşı: “Emek ve fırsat verildiğinde özel gereksinimli çocuklarımızın yapamayacağı hiçbir şey yok. Yerel yönetimler olarak bizler de her zaman çocuklarımızın yanındayız. Çocuklarımız, ücretsiz servis hizmeti ile merkezimize geliyor. Onlara adeta terapi gibi geliyor. Şu anda iki öğrencimizi de mezun edip kendilerine belediyemiz bünyesinde iş imkânı sağladık, bu sayının daha da artacağına inancımız sonsuz. Bunun haricinde özel gereksinimli bireylerimiz için atölyelerimiz var, burada çocuklarımızın yaptığı ürünleri festivallerde, pazarlarda satışa çıkartıyoruz ve onlara gelir elde ediyoruz. Biz engeli engel olarak görmüyoruz, onlara engelsiz bir hayat yaratmaya çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

‘EMPATİ’ KURMAYA ÇALIŞIYORUZ

Engel yok farkındalık var

*Etimesgut Belediyesi Sosyal Destek Hizmetler Müdürü İsmail Acar: “Belediye olarak özel gereksinimli bireylerimizle elimizden geldiği kadar ‘empati’ kurmaya çalışıyoruz. Bunun için de çeşitli proje ve hizmetleri hayata geçiriyoruz. Kısaca bahsetmek gerekirse, engelli bireylerimizi ve ailelerine 5 yıldızlı otellerde tatil imkânı sağlıyoruz. Bu proje ile bin 500’den fazla engelli birey ve ailesini otellerde ücretsiz olarak misafir ettik ve etmeye de devam ediyoruz. Yine engelli bireylerimizin memur olabilmesi için e-KPSS kurslarını düzenliyoruz. Öte yandan, Engelsiz Yaşam Merkezi’miz de dünyaya örnek olan Türkiye’deki tek merkez. Kısa süreli konaklama hizmetimizle sadece engelli bireylerin değil, ailelerinin de yanında oluyoruz. Ayrıca, özel eğitim okulumuzla ve 13 farklı alanda atölyemizle özel gereksinimli bireylerimizin eğitimine ve kişisel gelişimine de katkı sağlamaktayız.“

Haberin Devamı

Engel yok farkındalık var

Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Serkan Kurtipek, panel sonrasında Gölbaşı Belediyesi Başkan Yardımcısı Murat Ilıkan’a teşekkür belgesi takdim etti.

Engel yok farkındalık var

Etimesgut Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nin koro dinletisi sunduğu etkinlikte Gölbaşı Belediyesi UYUM Halk Oyunları ve Seymen Ekibi de gösterileriyle sahne aldı.

Engel yok farkındalık var

Etimesgut Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nin koro dinletisi sunduğu etkinlikte Gölbaşı Belediyesi UYUM Halk Oyunları ve Seymen ekibi de gösterileriyle sahne aldı.

BAKMADAN GEÇME!