Engel tanımaz çizgiler

Güncelleme Tarihi:

Engel tanımaz çizgiler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2023 12:51

Yusuf Akgün... Çocukken tırmandığı yüksek gerilim hattında elektrik akımına kapılarak iki kolunu kaybetti. Kollarını kaybetmesinin ardından ailesi Yusuf’u Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı bir çocuk yuvasına verdi. Lise yıllarında, ağzıyla yön verdiği kalemiyle resimler çizmeye başlayan Akgün, şimdilerde hem siyasilerin hem de Yeşilçam sanatçılarının portrelerini çiziyor.

Haberin Devamı

Hayata resim ve sporla tutunan 38 yaşındaki Yusuf Akgün, ağzıyla resim yapmaya başladığı an da ‘Artık engelimle çatışacak bir sebebim var’ dedi ve adeta kalem, fırça, boya ve tuval dörtlüsüyle dost oldu. İki dudağının arasına sığmış olan başarısını ve hayatındaki dönüm noktalarını Hürriyet Ankara’ya anlatan Akgün, şunları söyledi:

Engel tanımaz çizgiler

FOTOĞRAF: ELİF ILIKAN

ARTIK BİR SEBEBİM VARDI...

“Iğdır’da doğdum, 6 yaşına kadar ailemin yanında yaşadım. Hayatımın dönüm noktalarından birisi de o yıllarda yaşandı. Çocukken yüksek gerilim hattına tırmandım ve elektrik akımına kapılarak 35 metre ileriye savruldum. Vücudumda kırıklar ve yanıklar meydana geldi. Benim ve ailem için oldukça zorlu bir süreçti. Bu olay neticesinde kollarımı kaybettim. Daha sonrasında ailemin bilgisi dahilinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı bir çocuk yuvasına verildim. 18 sene yuvada kaldım. Çocuk Esirgeme Kurumu’nda kaldığım zamanlar bir şekilde engellerimden kurtulmam gerektiğini düşündüm. Çok sık kütüphaneye giderdim, kitaplardaki çizimler her zaman ilgimi çekerdi. Bir gün kalemi ağzımla tutup bir şeyler karalamaya başlayınca insanların acımadan ziyade merakla baktığını gördüm. Artık engelimle çatışacak bir sebebim vardı çünkü kendimi çizdiklerimle ifade edebiliyordum.”

Haberin Devamı

Engel tanımaz çizgiler

Evinde sokaktan sahiplendiği iki kedisi bulunan Akgün, hayvanların kendisine terapi gibi geldiğini söyleyerek ‘Onlar benim uzun vadeli dostlarım’ dedi.

Engel tanımaz çizgiler

Engel tanımaz çizgiler

Haberin Devamı

HAYALLERİM DE HEDEFLERİM DE BÜYÜK

“Zamanla resim yeteneğimi geliştirdim, daha çok üstüne gittim tabir-i caizse gecemi gündüzüme kattım. Cumhuriyet'in ilanından bugüne görev yapan cumhurbaşkanlarının portrelerini çalıştım. Ayrıca 2016 yılında Yeşilçam’ın aktör ve aktrislerinin portre çalışmalarına başladım. ‘Yeşilçam’ın Renkleri’ adını verdiğim seride Cüneyt Arkın, Türkan Şoray, Hulusi Kentmen, Ayşen Gruda gibi değerli 70 sanatçımızın portre çalışmaları bulunuyor. Şimdi en büyük isteğim Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne katılarak eserlerimi sergilemek. Hayallerim ve hedeflerim büyük. Hâlihazırda, hayata geçirmek istediğim projeler de var. Bir sosyal farkındalık projesi olarak Özel Eğitim Kurumları Derneği ile Ankara’da yaklaşık bin kişiye ayak parmaklarını kullanarak resim yaptırmayı hedefliyoruz. Çünkü engelli bireyleri anlama noktasında empati oldukça önemli.”

Haberin Devamı

Engel tanımaz çizgiler

AİLELER DE UNUTULMAMALI

Engelli bireylere verilen eğitimin önemine de değinen Akgün, “Yaşadıklarım engel olamadı bana aksine bir şeyi yapmak istediğimde ‘hiçbir şey bana engel olamaz’ dedim. En basiti çocukluğumda kollarımı kaybettiğimde kendi kendime ‘Ya önümdeki çorba üstüme dökülse dahi kendim içeceğim ya da çorbayı bana başka birisi içirecek ve ömür boyu ona bağlı kalacağım’ dedim ve ben ilkini seçtim. Atılım Üniversitesi-Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü’nden mezun oldum üstüne yüksek lisans yaptım. Özel bireylere verilen eğitimin en güzel örneklerinden biriyim bence ve benim gibi engeli bulunan birçok insan var. Bu noktada engellilere verilen eğitimin arttırılması gerektiğini düşünüyorum. Sadece engelli bireylerin değil ailelerinin de eğitim alması gerekiyor çünkü onlar da en az engelli bireyler kadar durumdan etkileniyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Engel tanımaz çizgiler

 Yeşilçam'ın Renkleri-Sanatçı Şener ŞEN Portre çalışması

Engel tanımaz çizgiler

 Yeşilçam'ın renkleri-Sanatçı Itır ESEN portre çalışması



BAKMADAN GEÇME!