Engel olma destek ol

Güncelleme Tarihi:

Engel olma destek ol
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2022 15:20

Kaldırımın ortasına park eden araçlar, sarı çizgilerin yıpranmış olması, trafik ışıklarında yayalara yönelik yapılan seslendirmenin çalışmaması, engelli asansörlerinin engeli bulunmayan insanlar tarafından kullanılıyor olması gibi birçok konu, engellilerin erişebilirliği önündeki en büyük sorun. Engelli vatandaşların istediği ise kentlerin erişilebilir olması.

Haberin Devamı

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü... Engelli vatandaşlar için en önemli konuların başında binaların, açık alanların, ulaşımın güvenli ve bağımsız olarak kullanılması yani ‘erişilebilir’ olması geliyor. Peki, kentler engelliler için ne kadar erişilebilir? Hürriyet Ankara, başkentin merkezi Kızılay’da engellilerle yola çıktı, onların yaşadığı sorunları hem kendilerinden dinledi hem de yerinde inceledi.

BASTONLA YÜRÜME ZORLUĞU

Baston (koltuk değneği) ve tekerlekli sandalye kullanan ortopetik engelli Ayhan Metin (55), “Bir dağ yamacında yürümek şehirde yürümekten daha kolay” diyerek kentte yaşadığı sorunları şu sözlerle dile getirdi:
*Kaldırımların zemin kaplamaları kaygan. Bu durum yağışlı havalarda bastonumun kaymasına neden oluyor. Özellikle kaldırımın üzeri biraz çamur olduysa zaten kaygan olan zemin daha da kaygan hale geliyor. Kaldırımların bu tasarım hatası baston kullanan bir engellinin yaralanmasına neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Engel olma destek ol

Ayhan Metin

Kızılay Güvenpark duraklarının bulunduğu bölgede kaldırımın bazı noktalarının ‘aralıklı taş’ olması bastonun taşların arasına sıkışmasına neden olarak yolda ilerlemeyi zorlaştırıyor.

Engel olma destek ol

ANKARAY’da istasyon ve tren arasındaki boşluklar, ön tekeri küçük olan bir tekerlekli sandalyenin geçişini zorlaştırıyor.

OTOBÜS VE KALDIRIMDAKİ MÜCADELE

Tekerlekli sandalye kullanan 52 yaşındaki Ergün Baysal ise, en büyük problemi toplu taşıma ve kaldırım kullanırken yaşadığını belirterek şöyle konuştu:
*Bazı otobüslerde engelli rampası bulunmuyor, bazılarının engelli rampası kısa kalıyor. Bazı otobüslerde ise engelli rampasının demir halkası, tornavidayla sabitlenmiş oluyor ve rampa açılamıyor. Kimi otobüs şoförü ise maalesef tekerlekli sandalyede gördüğü birini otobüse almak istemiyor.
*Ticari taksiler maalesef engelli bir yolcunun kullanımına elverişli değil. Ankara’da artık her ilçede ‘engelliye uygun’ ticari taksilerin olması lazım. Engellilere uygun ticari taksinin ise yüksek tabanlı olması gerekiyor. Şoförün arkasındaki koltuğun raylı sistemle arkaya alınarak engellinin araca yerleşimi kolaylaştırılmalı. Portatif bir engelli rampasının da ticari taksinin bagajında bulunması lazım.

Haberin Devamı

Engel olma destek ol


Otobüsler bazen yolcu alırken kaldırıma yanaşmıyor. Engelli bir vatandaşın otobüse rahat binmesi için otobüsün kaldırıma yanaşarak engelli rampasını açması gerekir.

Engel olma destek ol

Ergün Baysal

Engelli asansörlerinin vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde kullanılması, engellilerin erişilebilirlikte yaşadığı en büyük sorunlardan.

Engel olma destek ol

Engel olma destek ol


Kaldırımın üzerine bilinçsizce araç park eden sürücüler nedeniyle, bir engelli tekerlekli sandalyeyle yolda ilerleyemiyor. Ayrıca engellilerin kaldırıma çıkmasını kolaylaştırılan rampaların önüne de araç park ediliyor. Bu durum engelli bir vatandaşın kaldırıma çıkıp-inmesini imkânsız hale getiriyor.

Haberin Devamı

‘SESLENDİRME’ ŞART!

Doğuştan görme engelli olan Rahim Ulukan (44) başta Kızılay olmak üzere kentin bazı noktalarında bulunan trafik ışıklarında, yayalara yönelik yapılan ‘şimdi karşıya geçin’ seslendirme uyarısının çalışmamasından şikâyetçi. Ulukan ayrıca toplu taşıma araçlarının içerisinde durak bilgisi veren dijital ekranların seslendirme yapmadığını da söyledi. Ulukan, “Zaten özel halk otobüslerinin çoğunda dijital ekran bulunmuyor. Dijital ekran bulunan EGO otobüslerinin bazılarında da seslendirme yapılmıyor. Oysa bir görme engelli için trafik ışıklarındaki ve otobüslerdeki seslendirme çok önemli” dedi.

Engel olma destek ol

Haberin Devamı

Rahim Ulukan

Görme engelliler için yapılan hissedilebilir yürüme yüzeyi (sarı çizgi), kentin bazı kaldırımlarında yok, bazı kaldırımlarda ise yıpranmış ve sökülmüş vaziyette. Hatta kentin merkezi Kızılay’da hissedilebilir yürüme yüzeyi (sarı çizgi) yarıda kalmış.

Engel olma destek ol


Kaldırımların ortasında duran elektrik panoları ve dubalar, görme engelli bir vatandaşın önündeki en büyük engellerden. Görme engellilerin kullandığı bastonlar, kaldırımın ortasında duran elektrik panolarına çarpıyor.

‘PARK ALANLARI YETERSİZ’

Bir kolu olmadan dünyaya gelen ortopetik engelli Yaşar Sarman (47) da yaşadığı sorunları şöyle anlattı:
*Engelli vatandaşların kullanımına uygun olan otomobili kullanıyorum. Yollarda otomobillerimizi park ettiğimiz alanlar mevcut ancak bu alanlar yetersiz. Ayrıca engellilerin kullandığı otomobiller için ayrılan park yerlerine diğer araçlar da park edebiliyor.
*Engellilerin kullanımına uygun olan otomobillerin park yerlerinin yetersiz olması, çarşı alışverişimi yapmamı da zorlaştırıyor. Aracımı uzak bir yere park etmek zorunda kalarak alışveriş yapıyorum. Alışverişten sonra elimdeki poşetlerle aracı park ettiğim alana gitmekte zorlanıyorum.

Haberin Devamı

Engel olma destek ol

Senem Arıca

‘ENGELLİLER NEDEN SADECE 3 ARALIK’TA HATIRLANIYOR?’

Tekerlekli sandalye kullanan edebiyat öğretmeni Senem Arıca (29), engellilerin birçok konuda erişilebilirlik sorunu yaşadığını ifade ederek, şunları söyledi:
*Özellikle bazı okul, hastane veya kafelerde bulunan engelli lavabolarının kilitli olması ya da depo olarak kullanılması da bir erişilebilirlik sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Kadın ve erkek lavaboları ayrılırken engelli lavabolarında ‘kadın’ ve ‘erkek’ ayrımı bulunmuyor.
*Engelliler sadece ‘engelliler günü’nde akla geliyor ve onların yaşadığı sorunlara tek bir günde veya haftada dikkat çekiyor. Oysa ben bir öğretmenim mesela. O zaman neden bir öğretmenler gününde engelli öğretmenlerin yaşadığı sorunları konuşmuyoruz? Ya da anneler gününde, engelli bir çocuğa sahip olan bir annenin yaşadıkları gündeme gelmiyor?
*Engellilerin toplumda erişilebilirlik sorunu var ama bizler sadece 3 Aralık’ta hatırlanmaya devam ettiğimiz sürece hiç erişemeyeceğiz.

BAKMADAN GEÇME!