Elektrikli otoda son söz eksperlerde

Güncelleme Tarihi:

Elektrikli otoda son söz eksperlerde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2012 18:45

Elektrikli otomobillerden alabilmek, firma eksperinin alıcının ev ve işyerinin şarj kutusunun montajına uygun olduğu yönündeki raporuna bağlı. Olumsuz raporu durumunda ekspertiz ücretini vatandaş ödeyecek.

Haberin Devamı


RENAULT’un 1,5 ay önce satışa sunduğu elektrik motorlu Fluence’in satışının yapılabilmesi alıcının ev ve işyerinin şarj kutusunun montajına uygun olabilmesine bağlı. Satış yapan firma eksperinin şarj kutusunun yeri konusunda olumsuz raporu durumunda satış yapılamadığı gibi vatandaş ekspertiz ücretini de ödemekle hükümlü oluyor.

Yaklaşık 6 liralık elektrik kullanılarak bataryası dolan ve bu bataryayla ortalama 185 kilometre yol gitme avantajıyla Renault tarafından satışa sunulan elektrik motorlu Fluence vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Özellikle yakıt tüketimini dikkate alan taksicilerin ilgilendiği elektrikli otoyu satın almak sanıldığı kadar kolay değil.

Her ay 85 avro ve batarya kaskosu

64 bin 900 lira değerindeki aracı almaya karar veren bir vatandaş öncelikle bayiyle ön sözleşme imzalıyor. Bu sözleşmenin gereği olarak firma eksperi, alıcının ev ya da iş yerinde incelemede bulunarak kuruluma uygun olup olmadığını rapor ediyor. Vatandaşın kurulum için bildirdiği yerlerin uygunluğu halinde taraflar arasında kesin alım sözleşmesi imzalanırken, olumsuz rapor durumunda satış yapılamadığı gibi vatandaş ekspertiz ücretini de ödüyor. Kesin alım sözleşmesinin ardından şarj kutusunun montajına 900 ila 2 bin 300 lira ödeyen alıcının, bataryanın yıllık kullanımı konusunda da taahhütte bulunması gerekiyor. Yıllık 10, 20, 30 veya 40 bin kilometreden birini taahhüt eden alıcı, az kullandığında az ödüyor.

Haberin Devamı

Aracını teslim alan ve şarj kutusunu da ev veya iş yerine montaj ettiren elektrikli oto kullanıcısı, fosil yakıt kullanan araçlardan farklı olarak iki ayrı kasko yaptırmak zorunda. Hem araç için hem de batarya için ayrı ayrı kasko yaptıran alıcıya, bu işin faturası ise ortalama 3 bin lirayı buluyor.

Şarj süresi kısalırsa cazibesi daha da artar

NEZİROĞLU Oto’nun Mağaza Satış Yöneticisi Okay Uğursal, satışa sunulduğu günden itibaren elektrikli otomobile büyük ilgi olduğunu, çok sayıda taksicinin mağazalarına gelerek kendilerinden bilgi aldığını söyledi. Bataryaların 6 saat gibi bir sürede dolmasının elektrikli otomobilin ucuz ulaşım ve çevreci özellikleri gibi avantajlarını biraz da olsa gölgelediğini ifade eden Uğursal, “Büyük ilgi var ama 6 saati bulan şarj süresi nedeniyle vatandaşlar biraz temkinli yaklaşıyor. Kimse 6 saat şarj için beklemek istemiyor. Şarj istasyonları yaygınlaşır ve şarj süresi kısaltılırsa elektrikli otomobillerin cazibesi daha da artar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!