ATAK: ‘EGO’yu Ulus’a taşımayın’

Güncelleme Tarihi:

ATAK: ‘EGO’yu Ulus’a taşımayın’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2023 15:51

ABB Meclisi Ankara’nın Tarihi ve Kültürünü Araştırma Komisyonu(ATAK), EGO Genel Müdürlüğü’nün Ulus’taki eski Gençlik Spor Müdürlüğü binasına taşınmamasını istedi. Komisyon raporunda “Bu tasarruftan vazgeçilmesi ve söz konusu EGO Genel Müdürlüğü’nün bir başka alanda hizmet vermesine karar verilerek Tarihi Ulus Kent Merkezi’nin kan kaybetmesine izin verilmemesi” görüşüne yer verildi.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi Ankara’nın Tarihi ve Kültürünü Araştırma Komisyonu’nun (ATAK) EGO Genel Müdürlüğü’nün Ulus’taki eski Gençlik Spor Genel Müdürlüğü binasına taşınmaması yönünde rapor hazırladığı ortaya çıktı. AK Parti Meclis Üyesi Recep Taş’ın verdiği önerge doğrultusunda, “Ankara’nın tarihsel işlevi olan Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde koruma amaçlı tedbirler alınmasına ilişkin” başlıkla hazırlanan komisyon raporunda EGO’nun Ulus’a taşınmasına ilişkin, “Bu tasarruftan vazgeçilmesi ve söz konusu EGO Genel Müdürlüğü’nün bir başka alanda hizmet vermesine karar verilerek Tarihi Ulus Kent Merkezi’nin kan kaybetmesine izin verilmemesi komisyonumuzca uygun görülmüştür” denildi. Prof. Dr. Ruşen Keleş ile Kevin Lynch gibi isimlerin kentle ilgili tespitlerine de yer verilen raporda şu ifadeler yer aldı:

Haberin Devamı

2018’E KADAR BİR NOKTAYA GELİNDİ

“Komisyonumuzca yapılan incelemeler neticesinde 2004 yılından itibaren konunun(Ulus Tarihi Kent Merkezi) önemini kavrayarak yapılan çalışmalar belli bir mesafe almış, 5233 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanun ile ete kemiğe bürünmüştür. 9289 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Yenileme Alanı ilan edilmiş Ankara Tarihi Kent Merkezi’nin Koruma Amaçlı İmar Planı’nın onaylanması ile büyük ivme kazanmış, konu hakkındaki çalışmalar 2018 yılına kadar bir noktaya getirilmiştir.

‘ÇALIŞMALAR AKAMETE UĞRATILMIŞ GİBİ’

Bu bağlamda özellikle Hacı Bayram Camii, Augustus Tapınağı ve çevresi başta olmak üzere ‘yapay ve sahte bir tarihi çevre oluşmaktadır’ iddiasını da gözden uzak tutmadan, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde gerçekleştirilen koruma ve peyzaj çalışmaları ile kentsel yenileştirme ve dönüşüm çalışmaları ön plana çıkmaktadır. Öyle görünüyor ki, bu günlerde Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde gerçekleştirilen kentsel yenileştirme çalışmaları akamete uğratılmış ve o kulvar terk edilmiş gibi görünmektedir. Zira alanın gerçek kimliğine kavuşturma çalışmaları bir yana son zamanlarda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin en belirgin icraatı olarak Hipodrom Caddesi’ndeki binasında hizmet vermeyi sürdüren EGO Genel Müdürlüğü’nün tüm birimleriyle birlikte yapılacak tadilatın ardından başkentin tarihi ulus merkezinde yer alan eski Spor Genel Müdürlüğü binası olarak bilinen ve mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait binaya taşınması ön plana çıkmıştır.

Haberin Devamı

‘VİZYONSUZLUĞUN TESCİLİ MAHİYETİNDE’

Bu yaklaşım tarzı Ruşen Keleş’in “Kent İmgesi” tasvirini akla getirmektedir. Keleş’e göre kentsel tasarı ve kentin yapılanmasıyla insanda bıraktığı izlenimdir. Öte yandan Kevin Lynch’e göre ise kent mekânının akılda kalıcı olmasını önemsemekte, mekânların ve binaların bütünlük içinde olması gerektiğini yani kimlik ve yapılaşma bütünlüğünü vurgulamaktadır. Ankara’nın Tarihi ve Kültürünü Araştırma Komisyonu olarak mekânın tarihi ve kültürel derinliğinin ve değerinin aksine o mekâna taşınmak istenen EGO Genel Müdürlüğü’nün konumu bu konudaki vizyonsuzluğun tescili mahiyette görünmektedir. Bu itibarla, bu tasarruftan vazgeçilmesi ve söz konusu EGO Genel Müdürlüğünün bir başka alanda hizmet vermesine karar verilerek Tarihi Ulus Kent Merkezi’nin kan kaybetmesine izin verilmemesi komisyonumuzca uygun görülmüştür.” Konuya ilişkin rapor ABB Meclisi’nde geçen ay oy birliğiyle kabul edildi. ABB yönetiminin bu süreçten sonra nasıl bir yol izleyeceği ise merak konusu oldu.

Haberin Devamı

31 EKİM 2022

ATAK: ‘EGO’yu Ulus’a taşımayın’

Hürriyet Ankara, eski Spor Genel Müdürlüğü binasına EGO Genel Müdürlüğü’nün taşınması konusunu daha önce Okur Köşesi’nden de gündeme getirmişti. EGO Genel Müdürlüğü’nün Ulus’a taşınmasının yanlış olduğunu belirten okur Selahattin Erdem, “Bu karar, Ulus’un gerçeğinin tam tersi. Eski Spor Genel Müdürlüğü binasının yıkılması ve meydanın genişletilmesiyle Ulus gerçek kimliğine kavuşur. EGO Genel Müdürlüğü’nün bu binaya taşınması ise Ulus’u çekilmez bir hale getirir, Ulus’a yazık olur” demişti.

BAKMADAN GEÇME!