EGO’da zammın ayak sesleri

Güncelleme Tarihi:

EGO’da zammın ayak sesleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2023 17:40

Zarar rakamlarını toplu taşıma araçlarına ve metro istasyonlarına asan EGO Genel Müdürlüğü, asgari ücret artışının ardından zam yapmayı planlıyor. ABB yönetiminin zam konusunda net bir karar alamadığını belirten TÖHOB Başkanı Kurtuluş Kara, “EGO Genel Müdürlüğü vatandaşa zararını rakamlarla açıklıyor. Peki ÖHO’ların zarar rakamları ne olacak” diye sordu.

Haberin Devamı

Toplu taşıma araçlarına ve metro istasyonlarına geçen hafta ‘Vatandaş odaklı toplu taşıma tarifemize ilişkin duyuru’ başlıklı zarar rakamlarını asan EGO Genel Müdürlüğü’nün gündeminde ulaşım zam konusu var. Asgari ücretin 11 bin 402 TL’ye çıkarılmasının ardından maliyetlerde de artış öngören EGO Genel Müdürlüğü’nde zam gündemi ile ilgili toplantıların yapılmaya başlandığı öğrenildi.

EGO’da zammın ayak sesleri

BEŞ AYDA 1 MİLYAR 503 MİLYON TL ZARAR

Toplu taşıma araçlarına asılan afişteki tabloda 2023’ün ilk beş ayına ilişkin gelir-gider karşılaştırması yapıldı. Afişteki tabloda, “5 aylık toplam zarar 1 milyar 503 milyon TL’dir. Yeni otobüslerimizin 2023 Ocak ayı kredi ödemesi olan 82.5 milyon TL belediyemiz tarafından karşılanmıştır” ifadesi yer aldı. ‘Asgari ücret alan bir vatandaş toplu taşımaya maaşının ne kadarını ödüyor’ başlıklı kısımda ise 2010-2015-2019-2021 ve 2023 asgari ücret rakamları ile asgari ücret içindeki tam bilet tutarları karşılaştırıldı. Bu kısım için de “Sosyal belediyecilik anlayışımız gereği asgari ücretli vatandaşlarımızın 2010 yılında yüzde 15.4 olan toplu taşıma giderlerinin maaşları içindeki payını göreve geldiğimiz 2019 yılında yüzde 7.7’de sonrasında ise 5.4’e düşürerek halkımızın yanında olduk” bilgisi verildi.

Haberin Devamı

İLK ZAM 442 HAVALİMANI HATTINA YAPILDI

EGO Genel Müdürlüğü ilk zam artışını da 5 Nisan’dan itibaren hizmet vermeye başlayan 442 hat numaralı AŞTİ-15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı-Esenboğa Havalimanı otobüsünde yaptı. Bu hatta 20 TL olan yolcu taşıma ücreti 19 Haziran itibarıyla 25 TL’ye çıkarıldı. EGO’dan yapılan açıklamada, “24 saat kesintisiz hizmet veren 442 hat numaralı EGO araçlarımızın 20 TL olan yolcu taşıma ücreti, 12 Nisan 2023 tarih ve 2023-31 sayılı UKOME kararına istinaden, 19 Haziran 2023 tarihi itibarıyla 25 TL olarak güncellenmiştir” denildi. ABB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında alınan son kararla 15 Ocak 2023 tarihi itibarıyla tam bilet ücreti 9.5, öğrenci bileti 4.75 TL olarak belirlenmişti.

Haberin Devamı


‘TAM BİLETLE BİNEN YÜZDE 30’UN ALTINDA’

EGO’da zammın ayak sesleri

ABB yönetiminin zam konusunda net bir karar alamadığını belirten Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Kurtuluş Kara, “EGO Genel Müdürlüğü vatandaşa zararını rakamlarla açıklıyor. ÖHO’ların zarar rakamları ne olacak” dedi. Ücretsiz ve indirimli taşımadaki artışın kendilerini zora soktuğunu belirten Kara şöyle konuştu: “Özel araçlarıyla kamu hizmeti veren sektörümüz her geçen gün batıyor. Asgari ücrete gelen artışın yanı sıra akaryakıt, yedek parça, bakım ve diğer giderler esnafın belini büküyor. EGO Genel Müdürlüğü vatandaşa zararını rakamlarla açıklıyor. Peki ÖHO’ların zarar rakamları ne olacak. Hem merkezdeki hem de dış ilçelerdeki otobüslerimiz de zarar ediyor. Bugün her sektör kendisi bağımsız fiyat artışını belirlerken biz belediyenin artış yapmasını bekliyoruz. Zam konusunda da kararsız olduklarını net bir karar alamadıklarını görüyoruz. Ücretsiz ve indirimli taşıma her geçen gün artıyor. Tam biletle binen yolcu yüzde 30’un altında. Yüzde 70’inden fazlası ücretsiz ve serbest biniyor. Aile Bakanlığı 1 Temmuz’dan itibaren gelir desteği olarak aylık 4 bin 500 TL ödeyecek. Mayıs ayında bir ÖHO ortalama 23 bin 500 yolcu taşımış, ücretsiz binen yolcu sayısı 6 bin 400. 9.5 TL’den hesapladığınızda sadece bu yolcuların bedeli 60 bin 800 TL tutuyor. İYİ Parti Ankara Milletvekili Adnan Beker bu konuyu TBMM’ye de taşıdı. Bugün bir yolcunun maliyeti 18 TL. Bu rakamlarla bu iş ne kadar yapılabilir bilemiyoruz. Hem ABB’den hem de hükümetten çözüm sağlanmasını bekliyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!