Dünyaya açılan sokağa turist uğramaz oldu

Güncelleme Tarihi:

Dünyaya açılan sokağa turist uğramaz oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2024 15:36

Başkent Ankara’nın kalbi Ulus’un öncelikli sorunları ne, esnaf neler bekliyor? Hürriyet Ankara, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında başlattığı ‘ULUS DOSYASI’ ile esnafın nabzını tutmaya devam ediyor. Beşinci durağımız, Ulus Çantacılar Sokağı oldu.

Haberin Devamı

Her yıl on binlerce çantayı yurt dışına ihraç eden Ulus Çantacılar Sokağı esnafı, Ankara’ya gelen turistlerin daha önce kendilerine uğradığını ancak artık gelmediğini belirtiyor. Sokağı canlandıracak düzenlemeler isteyen esnaf, “Eskiden turist gelirdi, şimdi o da uğramaz oldu. Ankara’yı daha buraya yeteri kadar çekemedik, turistleri nasıl çekeceğiz?” diyor.

Hürriyet Ankara, çanta imalatı, toptan ve perakende satışının uğrak yeri olan Ulus Çantacılar Sokağı’nda “Ulus’un öncelikli sorunları ne, esnaf neler bekliyor?” sorusuna yanıt aradı. Yaklaşık 400 dükkânın bulunduğu sokaktaki sorunları anlatan esnafın en büyük beklentisi ise hem Ulus’un hem de çarşının canlandırılarak cazibe merkezi haline getirilmesi. Sokaktan birçok ülkeye çanta ihraç ettiklerini, sosyal sorumluluk projelerinde yer alarak UNICEF’e çanta gönderdiklerini söyleyen Ankara Umum  Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Uzun, “Sokağımızın ve esnafımızın daha çok bilinirliğe ihtiyacı var. Hem Ulus’un hem Çantacılar Sokağı’nın canlandırılması gerek” dedi. Uzun, Çantacılar Sokağı’nın öncelikli taleplerini ise şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

Dünyaya açılan sokağa turist uğramaz oldu

ANKARA’YI DAHA YETERİ KADAR ÇEKEMEDİK

“Çantacılar Sokağı, eskiden ‘Nilüfer Sokak’ olarak adlandırılıyormuş, yaklaşık 20 yıl önce bölgede çantacıların yoğunlaşmasıyla birlikte ‘Çantacılar Sokağı’ adını aldı. Türkiye’nin çanta temininin yaklaşık yüzde 50’sini bu sokak sağlıyor. Çantacılar Sokağı’nın yurt dışına ihracatı da oldukça fazla. UNICEF’e bile ürün gönderiyoruz. Fakat sokağımızın ve esnafımızın daha çok bilinirliğe ihtiyacı var. Hem Ulus’un hem Çantacılar Sokağı’nın canlandırılması gerek. Çantacılar Sokağı akşam 21.00’e kadar açık oluyor. Oysaki düzenlemeler olsa 23.00’e kadar da insanlar buradan alışveriş yapabilir. Hamamönü bunun güzel bir örneği. Nostaljik ışıklandırma ve diğer uygulamalar yapıldığında inanın bizim de Hamamönü’nden arta kalan bir yanımız olmaz. Eskiden turist gelirdi, şimdi o da uğramaz oldu. Ankara’yı daha buraya yeteri kadar çekemedik, turistleri nasıl çekeceğiz? Biz bu sokağı alışveriş merkezi gibi yapmak istiyoruz, en büyük AVM’den bile daha güzel olmalı.

Haberin Devamı

Dünyaya açılan sokağa turist uğramaz oldu

ARAÇLARINI PARK EDECEK YER BULAMIYORLAR

Sadece Çantacılar Sokağı’nın değil, Ulus’un en büyük problemi otopark sorunu. Sokağın içerisine araç girebiliyor onda sıkıntı yaşanmıyor fakat inanılmaz bir park yeri sorunu doğuyor. İnsanlar araçlarını park edecek yer bulamadığından Ulus’a gelmek bile istemiyor. 100. Yıl Çarşısı’nın yıkılmasını olumlu buluyorum ama oraya otopark yapılabilirdi. Dünyanın gelişmiş ülke ve şehirlerinde kent meydanları var, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) gerçekleştirdiği yenileme çalışmalarıyla burada da o doku oluşturulmak isteniyor, güzel bir proje ama en başta otopark sorunun çözülmesi şart.

Haberin Devamı

Dünyaya açılan sokağa turist uğramaz oldu

KİLİT TAŞI YERİNE ASFALT ATILSIN

Çarşımızın kilit taşlarının sökülerek yerine asfalt atılmasını talep ediyoruz çünkü bu taşlar, olumsuz hava şartlarından ötürü deforme olabiliyor. Hem yayalar hem de araçlar geçerken zorlanıyor. Asfalt atıldıktan sonra kaldırım taşları da araç parkına engel olacak şekilde yüksek tutulmalı. Çünkü dükkânın önlerine araç parkı çok oluyor. Öte yandan sokağın çevre peyzajının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Biz bu sokağa meyve ağaçlarının yerine bodur ağaçların dikilmesini talep ediyoruz.

SOKAK BAŞINA MOBESE KONULMASI GEREK

Çantacılar Sokak’ta aydınlatma direkleri bulunuyor ama aydınlatma noktasında yetersiz kalıyor. Buraya otantik ve nostaljik bir aydınlatma sisteminin yapılması gerekiyor. Aynı Hamamönü’ndeki gibi güneş enerjisiyle de olabilir. Aydınlatmanın yetersiz olmasından ötürü zaman zaman asayiş sorunu da yaşanıyor. Öte yandan, sokak başına MOBESE konulması gerekiyor. Akşamları hava karardıktan sonra buralardan el ayak çekiliyor.”

Haberin Devamı

GELEN TURİST SAYISI BİR ELİN PARMAĞINI GEÇMEZ

Dünyaya açılan sokağa turist uğramaz oldu

Çantacılar Sokağı’nda 32 yıldır esnaflık yapan Lokman Çiftçi, “Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında yurt dışına çanta gönderiyoruz, buradan UNICEF’e yaklaşık 38 TIR mal gönderdim. 108 bin öğrencinin setini hazırladık. Sokağımızdaki üretim dünyaya mal olmuş fakat Çantacılar Sokağı’na gelen turist sayısı bir elin parmağını geçmez” derken bir diğer esnaf Murat Özsöz ise, “Çantacılar Sokağı dediğimizde ‘Ankara’da böyle bir sokak mı var’ diyen çok. Hem Ulus hem de burası cazibe merkezi haline getirilebilir. Ara sıra turist gelirdi, bu sene neredeyse hiç turist görmedik. Arada Ankara Kalesi’ne çıkan turistler olurdu, sokağımıza da uğrardı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Dünyaya açılan sokağa turist uğramaz oldu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!