Donan borulara sıcak su ve ateşle müdahale etmeyin

Güncelleme Tarihi:

Donan borulara sıcak su ve ateşle müdahale etmeyin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2022 22:13

ASKİ, soğuk kış günlerinde meydana gelen, ‘su sayaçlarının donarak zarar görmesi’ konusunda başkentlilere “Donan borulara sıcak su ve ateş ile müdahale etmeyin” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

ASKİ Genel Müdürlüğü, Ankara’yı etkisi altına alan soğuk hava dalgası nedeniyle su sayaçlarının donma riskiyle karşı karşıya olduğunu hatırlattı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre kentte hava sıcaklığı bir süre eksi 3 ile eksi 12 dereceleri arasında seyredecek. Bu kapsamda ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, aboneleri uyararak su saçlarını donma riskine karşı korumalarını istedi.

Donan borulara sıcak su ve ateşle müdahale etmeyin


VATANDAŞLAR TEDBİRİNİ ALSIN

Sayaçların soğuktan korunması için cam yünü, bez ya da boru kılıfı ile kaplanması yönünde vatandaşları tedbirler almaya çağıran Öztürk, donan su sayacı ile borularına sıcak su ve ateşle müdahale edilmemesi uyarısı yaparak, “Bu tarz müdahaleler sayaçlara zarar vererek bir daha kullanılamaz hale getiriyor” dedi. Soğuk hava koşulları nedeniyle bazı abonelerden ‘sayaçların donarak kullanılamaz duruma geldiği’ yönünde şikâyetler almaya başladıklarını aktaran Öztürk, “Başkentlilerden isteğimiz korumasız durumda olup patlayan su sayaçlarına müdahale etmeyerek, suyu vanadan keserek, vakit kaybetmeden ASKİ’ye başvurmalarıdır” diye konuştu.

SOĞUKTAN KORUMA YÖNTEMLERİ İSE ŞÖYLE

ASKİ, kış aylarında su sayaçlarının korunmasıyla ilgili önlemleri ise şöyle sıraladı: *Sayaçtan önceki ve sonraki bağlantı borularının dışı alüminyum, içi ise izocam malzemeli hazır koruma malzemesi ile kaplanmalı. *Sayaç ve tesisat boruları, pamuklu kumaş malzeme ile sayaç ekranının açık kalması sağlanacak şekilde sarılmalı. *Müstakil bahçe evi, gecekondu, dubleks, villa gibi konut ya da iş yerlerinde kuru talaş, kuru saman, parçalı strafor gibi malzemelerle yastık vazifesi görecek şekilde sayacın bulunduğu alanın kuru olması sağlanmalı. *Sayaç mahalli veya tesisat, kesinlikle naylon türü bir malzeme ile korunmamalı (aksi hâlde sayacın ve sayaç mahallinin nemlenmesine ve sayacın patlamasına neden olmaktadır). *Sayaç odaları, kolektör ve katlardaki sayaç şaftlarında bulunan sayaçlar, rüzgâr veya soğuk olan açık alanlarda bulunmamalı. *Sayaç arızalarında müdahale ve patlak anında ekiplerin hareket alanı ve suyun gideri mutlaka olmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!