Doktoru seçti izne takıldı

Güncelleme Tarihi:

Doktoru seçti izne takıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2016 14:46

Koah hastası Timur Ertekin, akciğer nakliyle yeniden sağlığına kavuşmayı beklerken, ameliyatı yapacak doktorunun ‘nakil izni’ olmayan bir hastaneye geçmesiyle mağdur oldu. Ertekin, “Her hastanın doktorunu seçme hakkı vardır. Sağlık Bakanlığı’ndan özel izin talep ediyorum” diyor.

Haberin Devamı

Ankara’da diş hekimliği yapan 68 yaşındaki Timur Ertekin’in hayatını kurtaracak akciğer nakli, ‘nakil izni’ne takıldı. Uzun yıllardır koah hastalığı ile mücadele eden ve son 8 yıldır da oksijen destekli yaşayan Timur Ertekin, nakille sağlığına kavuşmayı beklerken, doktoru Cemal Asım Kutlu’nun ‘nakil izni’ olmayan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi’ne geçmesi sonucu ameliyat olamadı. Acil olması gereken akciğer nakli ertelenen Ertekin, “Her hastanın doktorunu seçme hakkı vardır. Cemal Asım Kutlu, bu güne kadar 76 nakil yapmış tecrübeli bir doktor. Doğal olarak ameliyatımı onun yapmasını istiyorum ve bir tıp mensubu olarak Sağlık Bakanlığı’ndan özel izin talep ediyorum” dedi. Ertekin, hastalığı ve nakil sürecinde karşılaştığı bürokratik engelleri şöyle anlattı: 

Haberin Devamı

OKSİJEN DESTEKLİ YAŞIYORUM

“Koah hastalığına yakalandığımdan bu yana 8 yıldır tamamen oksijen destekli yaşıyorum. Bundan 7 ay kadar önce doktor Cemal Asım Kutlu’ya ameliyat olmak için başvurdum. Tetkiklerimi yaptırdım, ameliyat olabileceğim söylendi. Bu sırada doktorum Yeni Yüzyıl Üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi’ne geçti. Ancak bu hastanenin organ nakli yapma izni bulunmuyor.

KİŞİYE ÖZEL AMELİYAT İZNİ

Her hastanın doktorunu seçme hakkı var ve ben doktorumu seçtim. Sağlık Bakanlığı, beni başka hastanelere yönlendirdi ancak o hastanelerdeki ameliyat sonrası yaşam oranı çok düşük. Doktorumun tecrübesine güveniyorum. Sağlık Bakanlığı bu hastanelere nakil izni vermekte gecikecekse doktorumun beni Gaziosmanpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ameliyat etmesine izin verilsin istiyorum.

TERCİH BİREYDEN YANA OLMALI

Globalleşen dünyada, devlet kendini tehdit eden durumlar dışında tercihini bireylerden yana kullanmalıdır. Özellikle sağlık sektöründe bireylerin yaşama hakkı toplumsal çıkarlar uğruna pazarlık konusu edilmemeli, bürokratik engeller ve toplumsal kazanımlar öne sürülerek, bireylere, ‘senin iyileşmene izin vermeyeceğim üzgünüm’ denmemelidir. Bürokratik engeller aşıldığında tüm sağlık sorunlarının çözülebileceğine, başarıların giderek uluslararası kazanımlara dönüşeceğine yürekten inanıyorum.”

Haberin Devamı

41 KİŞİ NAKİL BEKLİYOR

Doktor Cemal Asım Kutlu ise, Türkiye’de ilk başarılı akciğer naklinin 2009’da yapıldığını belirterek, 41 kişinin akciğer nakli beklediğini kaydetti. Kutlu, “Bu güne kadar ekibimle birlikte 76 akciğer nakli yaptım. Şuanda ülkemizde aktif olarak 4 merkez var ve üç merkezin de hala izin prosedürü devam ediyor. Şu anda Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gazi Osman Paşa Hastanesindeyim. Hastane nakil için Aralık 2015’te başvurdu. İzni alma süreci devam ediyor” diye konuştu.

İHTİYACI OLAN BÖLGELERE İZİN VERİYORUZ

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise Türkiye’de organ nakli yapılacak merkezlere belli bir planlama çerçevesinde izin verdiklerini belirterek, “İhtiyacı olan bölgelere izin veriyoruz. İzin prosedüründe çok dikkatli olmamız gerekiyor. Türkiye’deki nakillerin başarısı buna bağlı” bilgisini verdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!