Doktor ve hasta artık birbirini daha iyi anlayacak

Güncelleme Tarihi:

Doktor ve hasta artık birbirini daha iyi anlayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2020 10:22

Hacettepe Üniversitesi İletişim Bilimleri Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Şengül İnce, yüksek lisans derslerine “sağlık ve kültürü” odağa alan bir program yapılandırdıklarını söyledi.

Haberin Devamı

İnce, “Zaman zaman doktorların kültürel farklılıklar nedeniyle hastaya ve hasta yakınlarına ulaşamadıklarına şahit olduk. Tarafların birbirlerini doğru anlaması, tanı ve tedavi için hayati önem taşıyor. Bu nedenle, programın içeriğine kültürün ve iletişimin önemini anlatan dersler yerleştirdik. Bu ders çeşitliliği ile sağlık iletişimi programları içinde Türkiye’de bir ilke imza atıyoruz. Böylece, programımıza katılan herhangi bir doktora, hemşireye ya da herhangi bir sağlık personeline karşısındaki kişiye nasıl ulaşılabileceğini daha iyi anlatabileceğiz” dedi. İnce Hürriyet’e şunları söyledi:

KAPIMIZ DOKTORLARA SONUNA KADAR AÇIK

“Zaman zaman sağlık personelinin özellikle kültürel farklılıklar nedeniyle hastaya ulaşamadıklarına şahit olduk. Örneğin, bir Suriyeli annenin bebeğine anne sütü vermediğini, bunun kültürel bir tercih olduğunu bilmeyen bir doktorun yaşadığı sıkıntıları çok iyi anlayabiliyoruz. Anneye nasıl ulaşılabileceği, davranış değişikliğinin nasıl oluşturulabileceğini bilmek şart. Taraflar arasında etkin bir iletişimi sağlamak için sağlık sektöründe çalışanlara yardımcı olacak şekilde derslerimizi ve içeriklerini belirledik. Yüksek lisans programımızı tamamlayan bir doktora, hemşireye ya da sağlık sektöründe çalışmak isteyen birine, karşısındaki kişiye nasıl ulaşılabileceğini daha iyi anlatabileceğiz. Kapımız özellikle sağlık çalışanlarına sonuna kadar açık. Bu programı, Doç. Dr. Burcu Şimşek ile 10 yıla yakın zamandır Tıp Fakültesi’nde verdiğimiz sağlık iletişimi dersleri, sağlık iletişimi alan çalışmalarında sağlık çalışanlarının anlatılarından edindiğimiz bilgiler ışığında, onlara iletişim anlamında nasıl katkı sağlarız hedefiyle yapılandırdık. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Enstitüsü’nden Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış hocamızdan da her aşamada destek aldık.

PERSONEL EKSİKLİĞİ DE GİDERİLECEK

Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi akademik kadrosunun ve Halk Sağlığı Enstitüsü’nden konu ile ilgili çalışan akademik kadronun  işbirliğiyle ile hazırlanan Sağlık İletişimi Yüksek Lisans Programı, sağlık personeli-hasta iletişimi, bireylerin sağlık enformasyonuna erişimlerini arttırmaya yönelik kampanya süreçlerinin oluşturulması, geliştirilmesi ve uygulanması, kamu sağlığı mesajlarının oluşturulması, bireysel ve toplumsal sağlık riski ile ilgili enformasyonun tasarlanması ve yayılması, kitle iletişiminde sağlık mesajlarının tartışılması, sağlığın korunması ve sağlığın geliştirilmesine yönelik iletişim süreçleri gibi konularda bilgi kazanmasını sağlayacak. Yeni medya anlatılarına da ağırlık veren derslerin varlığıyla program, sağlık iletişimi alanında uzmanlaşmak isteyenlere katkı sağlayacağı gibi sağlık bürokrasisinin ihtiyaç duyduğu uzman personel eksikliğini gidermede de yardımcı olacaktır.”

BAKMADAN GEÇME!