Doğalgaz polemiği

Güncelleme Tarihi:

Doğalgaz polemiği
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2008 00:00

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirme ihalesinin 1.6 milyar dolarda kalmasının ardından aynı gün toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi karıştı. CHP grubu, Gökçek’in aylardır özelleştirmeden 3 milyar dolar bekledikleri yönündeki açıklamalarını hatırlatarak, düşük fiyattan yapıldığını savundu.

BAŞKENT Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirme ihalesinin ardından aynı gün toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi karıştı.

Başkent’te aylardır beklenen ve önceki gün yapılan Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirme ihalesi önceki gün yapıldı ancak tartışmaları halen sürüyor. Doğalgaz ihalesinin yapıldığı gün toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de ana gündem maddesi doğalgaz ihalesi olurken iktidar-muhalefet arasında sert tartışmalar ve ilginç diyaloglar yaşandı.

CHP grubu, Gökçek’in aylardır özelleştirmeden 3 milyar dolar bekledikleri yönündeki açıklamalarını hatırlatarak, satışın düşük fiyattan yapıldığını savundu. Kürsüye çıkarak ilk sözü isteyen CHP’li Fazıl Güleken, "Ankara doğalgazının bedeli bu değildir" dedi ve şöyle devam etti:

ANKARA’NIN ALEYHİNE KARLI İŞ

"Geçmişte Başkan Gökçek’in doğalgazla ilgili bilgilendirmeleri vardı. Doğalgazdan gelecek parayla BOTAŞ’a ve diğer kurumlara olan borçlar ödenecek ve metro tamamlanacaktı. Biz o zamanlar kendilerine sorduğumuzda 3 milyar dolar gibi bir beklentisinin olduğunu söylemişti. Bu tutanaklarda da var. 1 milyar 610 milyon YTL bunun yanında düşük kalmıştır. Ankara doğalgazının bedeli bu değildir. Özellikle gelişen kentleşme sürecinde ihaleyi alan firma Ankara’nın aleyhinde çok karlı bir iş yapmıştır."

Doğalgazın düşük fiyata satıldığını kabul etmeyen Başkan Gökçek ise muhalefete ilginç bir teklifte bulundu. CHP’lilere "Daha pahalıya satacaksanız ihaleyi hemen iptal edeyim" diyen Gökçek şöyle konuştu:

GÖKÇEK’TEN ’İPTAL EDEYİM’ TEKLİFİ

"Bugün gazeteciler bana "Bu fiyata nasıl sattınız" diye soruyor. Bu fiyata satmak bizim marifetimiz. Bir işi pazarlamak, propagandasını yapmak bambaşkadır. Siz bunu bilmezsiniz. 700 milyon dolar değeri olan bir yeri 1 milyar 610 milyon dolar, KDV’siyle birlikte 1 milyar 900 bin YTL’ye sattık. Siz CHP olarak bir kağıt imzalayın. Deyin ki ’Başkan biz kesinlikle bu fiyatın üzerinde satacağız’ Ben hemen ihaleyi iptal edeceğim. Ama satamazsanız tüm mal varlığınızı Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlayıp meclis üyeliğinden istifa edeceksiniz."

Gökçek’in konuşmasını bölen CHP’li Fethi Yaşar satıştan yana olmadıklarını belirtti. Bunun üzerine Gökçek, "Demek ki iyi fiyattan satmışız onu kabul ediyorsunuz" sözleriyle karşılık verdi. Yaşar, "Siz de yürekten inanıyorsunuz ki değerinin altında sattınız. Önceden söylediğiniz rakamlara ters bir rakam. Ödeyeceğimiz KDV’yi de bu fiyatın içine koyuyorsunuz" cevabını verdi. Gökçek Yaşar’a KDV ödemeyeceğini söyledi.

Saltoğlu: Gökçek taktik yaptı

MELİH Gökçek’in 3 milyar dolarlık beklentisinin "taktik gereği" olduğunu iddia eden Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Seyfi Saltoğlu ise "Belediye başkanımız 3 milyar dolar kelimesini telaffuz etti. Bu bir taktiktir. Ben bunun taktiğini yaptım dedi. Öyle demeseydi benim 1 milyar dolar beklentim deseydi baştan teslim olurdu" diyerek Gökçek’i savundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!