Direniş hikâyesi

Güncelleme Tarihi:

Direniş hikâyesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2023 17:43

TRT Uluslararası Dijital Platformu tabii’nin, Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel olarak hazırladığı ‘Mahsusa Trablusgarb’ dizisinin ön gösterimi, İletişim Başkanlığı’nda gerçekleşti. 29 Ekim’de yayınlanacak olan dizi, aralarında Mustafa Kemal Atatürk ve Enver Paşa’nın da olduğu Osmanlı subaylarının, Trablusgarb’ın İtalya tarafından işgaline karşı direnişini anlatıyor.

Haberin Devamı

Ön gösterime Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, dizinin oyuncuları ve yapım ekibi katıldı.

Direniş hikâyesi

Gösterim öncesi basın açıklaması yapan Fahrettin Altun, dizinin Türkiye’nin derin stratejik tarihini gösterdiğini belirterek, ‘Mahsusa: Trablusgarb’ın Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere birçok önemli tarihsel şahsiyetin ortaya koyduğu kahramanlıklardan oluşan bir dizi olduğunu aktardı. Altun, özetle şunları söyledi: “Bu dizi aslında bu coğrafyada uzun yıllardır nasıl bir varlık ve adalet mücadelesi verdiğimizi de ortaya koyuyor. Trablusgarb Savaşı yıllarına dönüp baktığımızda görüyoruz ki yine bir tarafta sömürge siyaseti güdenler bir taraftan da bu siyasete direnerek istiklalini muhafaza etmeye çalışan toplumlar var. Bu istiklali muhafaza etmeye çalışan toplumlar bugün itibarıyla esas anlamıyla Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran o iradenin de temsilcisi.”

Haberin Devamı

ULUSLARARASI MESAJ

Direniş hikâyesi

Dizinin bir avuç Osmanlı subayının Trablus’taki mücadelesini anlattığını belirten TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı da “Bu proje hem ulusal hem de uluslararası kamuoyuna çok kıymetli bir mesajı içeriyor. Bu mesajda Türkiye’nin mücadelesi, yüzyıllar boyunca ortaya koyduğu irade, mücadele hiçbir zaman kendisi için olmamıştır” diye konuştu. Dizinin yönetmeni Şafak Bal ise dizi hakkında, “Mahsusa bir hayal projesiydi ve bugüne gelmek bizi çok heyecanlandırdı. İki yıl önce biz yola çıktık ve iki yılda geldiğimiz nokta ve geçtiğimiz aşamalar bizi her dakikasında çok heyecanlandırdı. Anlattığımız hikâye bir kahramanlık destanı, tarihimizin önemli destanlarından bir tanesi ve tarihimizde iz bırakmış önemli komutanlarımızın hikâyesi” dedi.

OSMANLI SUBAYLARININ HİKÂYESİ

Direniş hikâyesi

Haberin Devamı

Direniş hikâyesi

29 Ekim’de yayınlanacak olan dizi, üç sezon, 26 bölüm olarak hazırlandı. Dizi, İtalya’nın 1911’de bir vatan toprağı olan Trablusgarb’ı işgal etmesine sessiz kalamayan bir avuç gönüllü Osmanlı subayının, Libyalı Müslümanlarla ittifak ederek sergilediği direnişin hikâyesini anlatıyor. Senaryosunu Ozan Bodur ve Enes Şengönül’ün yazdığı dizinin yönetmen koltuğunda Şafak Bal oturuyor. Enver Paşa’yı Baran Akbulut, Mustafa Kemal Atatürk’ü Abdulbaki Çiftçi canlandırıyor. Oyuncu kadrosunda Ali Ersan Duru, Uğur Pektaş, Kenan Çoban ve Öykü Çelik gibi isimler yer alıyor.

Direniş hikâyesi

BAKMADAN GEÇME!