'Dernekler bizi batırdı'

Güncelleme Tarihi:

Dernekler bizi batırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2017 14:50

Ankara’daki 10 bin derneğin yarısının kahvehane gibi çalıştığını öne süren Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, “Kayıtdışı kahvehane gibi çalışan dernekler bizi batırdı. 2018’de Dernekler Kanunu’nun düzenlenmesini bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Başkent’te bazı derneklerin kahvehane şeklinde çalıştığı iddiasında bulunan Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, yeni yılda Dernekler Kanunu’nun düzenlenmesini beklediklerini söyledi. Eskiden 4 kişi çalıştıran bir kahvehanenin şimdi bir kişi çalıştırabildiğine dikkat çeken Güven, şöyle konuştu:

YARISI KAHVEHANE GİBİ ÇALIŞIYOR

“Türkiye’de 111 bin, Ankara’da 10 bin dernek var. Bunun 50 bin tanesi okul, cami gibi yardımlaşma derneği, 50 bin tanesi ise kahvehane gibi çalışıyor. Ankara’daki 10 bin derneği yarısı da kahvehane gibi faaliyet gösteriyor. Buralara polis ve zabıta giremiyor. Derneklerin denetimi Valilik bünyesinde kurulan Dernekler İl Müdürlüğü’nde. Dernekler İl Müdürlüğü’nün de personel sıkıntısı var.

İÇKİ SERVİSİ VE KUMAR İDDİASI

Denetim boşluğu yaşanıyor. Buralarda içki servisi de yapılıyor, kumar da oynatılıyor. Kayıtdışının adresi bu dernekler. Normalde dernekler masa sandalye koyamazlar, koyup 50 kuruşa çay satarak bizimle de rekabet yapıyorlar. Kayıtdışı kahvehane gibi çalışan dernekler bizi batırdı. Sorunun çözümü Dernekler Kanunu’nda.

REKABET ETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Dernekler Kanunu değişmediği sürece kahveci esnafının evine ekmek parası götürme şansı sıfır. Eskiden dört kişi çalıştırıyorduk şimdi bir kişi çalıştırıyoruz. İş kaybımız yüzde 75. 2018’de Dernekler Kanunu’nun düzenlenmesini bekliyoruz. Bize kayıtlı olan bin 370 kahvehanenin 5 bin dernekle rekabet etmesi mümkün değil.”

Haberin Devamı

ÇÖZÜM İÇİN DOSYA SUNDUK

Mevcut durumla ilgili İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’na dosya sunduğunu da belirten İsa Güven, Dernekler Kanunu ile ilgili değişiklikler için şu önerilerde bulundu:
*Haberli denetimin kaldırılması lazım.
*Derneklerin kahvehane gibi çalışmaması lazım.
*Derneklerin olağanüstü toplantılarına devlet yetkililerinin de gelmesi lazım. Kağıt üzerinde kongre yapıyorlar.

BAKMADAN GEÇME!