Derin çatlak belirsizliği

Güncelleme Tarihi:

Derin çatlak belirsizliği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2022 14:47

Ankara Kalesi'nin surlarında oluşan çatlaklar tartışma konusu olmaya devam ediyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iş birliğine hazır olduğunu belirtiyor. Bakanlık yetkilileri ise tarihi yapıdaki tüm uygulamaların belediye tarafından yürütülmesi gerektiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Kalenin iki kapısından Hisar Kapısı'nın yanındaki duvarlarda oluşan açıklıklar, bölge esnafını endişelendiriyor. Esnaf, kısmen Ankara taşından kısmen de toplama taşlardan yapılan kale duvarlarındaki çatlakların tarihi yapıda kötü görüntüye yol açtığını, güvenlik açısından da risk oluşturduğunu savunuyor.

Derin çatlak belirsizliği

Derin çatlak belirsizliği

‘BİR AN ÖNCE YAPILMALI’

Kale bölgesi esnafından, Kale Gençlik Platformu Başkanı Erkan Kaptan, surlardaki çatlakların önceki yıllarda yapılan çalışmalardan kaynaklandığını belirterek, "Bu çatlaklar, tehlike arz etmesinin yanı sıra yerli ve yabancı turistin gözünde ‘yapının yeterince değer görmediği’ izlenimi vermesi açısından bizleri üzüyor. Esnaf olarak burada yapılacak çalışmaların hızlandırılarak bir an önce yapılmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Eminim yetkililer de bu durumun farkındadır. Bunu hızlandırmak onlara düşüyor. Çalışmaların aksatılmaması, ihmal edilmemesi, geri plana bırakılmaması gereken bir sorun olarak görüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi, hangi kurum ya da kuruluş tarafından yapılacaksa bir an önce yapılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Derin çatlak belirsizliği

ZAMANLA DERİNLEŞTİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş, Ankara Kalesi'nin önemine dikkat çekerek, “En önemli özelliği içinde yaşamın süregelmesi. Kale içindeki evlerin restorasyonu devam ediyor. Bugün en önemli yıpranma ‘Hisar Kapısı’ diye adlandırılan giriş kapısının sağ burcunda meydana gelen açıklık. Bu açıklık geçmiş dönemde kalenin etrafında yapılan dükkân çalışmaları sırasında kaleye payanda görevi gören kayaların kırıcılarla kırılması sonucunda meydana geldi. Bu açıklık zaman içerisinde daha da derinleşti. Tabi bunun önlemi alınsın ki kalemiz korunsun, gelecek nesillere de aktarılsın” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘İŞ BİRLİĞİNDE KARARLIYIZ’

Çatlakların onarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yakın iş birliği içinde çalıştıklarını vurgulayan Bekir Ödemiş, “Bakanlığın buraya yönelik bir projesi var. Ümit ediyorum ki en kısa zamanda bir iş birliği yaparak, Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'mızın denetiminde kalenin onarılması konusunda kararlıyız. Kültür ve Turizm Bakanlığı'mız oraya yönelik rölöve, restütisyon, restorasyon ve inşaat çalışmalarına yönelik çok ciddi bir proje hazırladı. Kale sit alanı olduğu için bu proje Ankara Koruma Bölge Kurulunca onaylandı. Şimdi o projeye uygun olarak yapılacak bir iş birliği ile bakanlığımızın uygun görmesi halinde kalemizi onarırız” dedi. Ödemiş, çatlakla ilgili güvenlik sorununa ilişkin, “İleride olabilir ama şu anda güvenlik açısından çok fazla sorun oluşturacak gibi gözükmüyor. Ancak bunu böyle ifade etmek bu konuda rahat davranmak anlamına gelmemeli. Kalenin ve insanların güvenliği için bu önlemlerin alınmasında da fayda var” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!