Depreme ne kadar hazırız

Güncelleme Tarihi:

Depreme ne kadar hazırız
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2023 13:52

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremler Türkiye’yi derinden sarsarken 1-7 Mart Deprem Haftası’nda ‘Depreme ne kadar hazırız’ sorusu bir kez daha akıllara geldi.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara olarak, olası bir deprem öncesi yapılması gereken hazırlıkları, önlemleri ve Ankara’daki toplanma alanlarını ele aldık.

Depreme ne kadar hazırız

DEPREM ÇANTASI NASIL HAZIRLANIR

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), olası bir depreme karşı ‘afet sonrası ilk 72 saat için’ bir aile afet planı yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Planda evin güvenli yerleri, afet çantasının düzenlenmesi, olası depreme karşı hazırlıklar ve evi tahliye planının yer alması gerektiği belirtiliyor. Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlar ve değerli evrakların saklanacağı bir Afet ve Acil Durum Çantası da büyük önem taşıyor. İşte AFAD’ın önerisine göre 6 alt başlıkta çanta içerisinde olması gerekenler:

Haberin Devamı

GIDA

-Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı gıdalar. (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.)

ÖNEMLİ BELGE FOTOKOPİLERİ

-Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
-Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri
-Zorunlu Deprem Poliçesi
-Diplomalar
-Pasaport, banka cüzdanı vb.
-Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)

Depreme ne kadar hazırız

GİYECEKLER

-İç çamaşırı
-Çorap
-Yağmurluk
-İklime uygun giysiler

SU

-Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.

HİJYEN MALZEMELERİ

-Sabun ve dezenfektanlar
-Diş fırçası ve macunu
-Islak mendil
-Tuvalet kâğıdı
-Hijyenik ped

DİĞER MALZEMELER

-İlk yardım çantası
-Uyku tulumu veya battaniye
-Çakı, düdük, küçük makas
-Kâğıt, kalem
-Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)

Depreme ne kadar hazırız

Depreme ne kadar hazırız

SİZE EN YAKIN TOPLANMA ALANI NERESİ

Başkentte her ilçede afet ve acil durum sonrası kullanılacak toplanma alanları bulunuyor. e-Devlet Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı Sorgulama ekranında il, ilçe, mahalle/köy seçeneklerini girerek size en yakın afet toplanma alanını öğrenebilirsiniz. Ankara Büyükşehir Belediyesi internet sitesi ve Başkent Mobil uygulaması üzerinden de Ankara’daki tüm ilçelerin afet ve acil durum toplanma alanına ulaşabiliyor. Başkentin simgeleşen mekânlarının da yer aldığı kent merkezindeki büyük toplanma alanlarından bazıları ise şunlar: “Gençlik Parkı, Seğmenler, Kuğulu Park, Altınpark, Kurtuluş Parkı, Keçiören Yunus Emre Parkı, Gölbaşı Atatürk Sahil Parkı, Harikalar Diyarı, Vedat Dalokay Parkı, Saimekadın Parkı.”

BAKMADAN GEÇME!