Davulun sesi ramazanda uzaktan hoş geliyor

Güncelleme Tarihi:

Davulun sesi ramazanda uzaktan hoş geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2011 00:00

Ramazan ayında geceleri sahur vakti sokak aralarında gezerek insanları davul sesi ile uyandıran ramazan davulcuları bu geleneği Osmanlı döneminden bu yana sürdürüyor.

GÜNÜMÜZDE çalar saat olmayan evin kalmamasıyla ramazan davulcularının önemi ve sayısı azalsa da geleneklerine bağlı kesim, bunu nostaljik bularak hala davulun sesini bekliyor. Ramazan davulcuları genele bakıldığında fiziki bir iş olması ve işin gece yapılması nedeniyle genelde erkeklerin yaptığı bir iştir. Osmanlı döneminde başlayan bu gelenek günümüze kadar çeşitli değişimlere uğradı. Geçmişte ramazan davulcusu sadece yürüyüp, davulu çalarak değil, bunun yanı sıra maniler söyleyerek vatandaşları sahura uyandırırdı. Fakat günümüzde mani söylemi yok denecek kadar az, yürüyerek davul çalma işi ise bazı şehirlerde araba üzerinde davul çalma gibi değişimlerde bulundu.

Ramazan davulcularına tepki artıyor

Ramazan ayında oruç tutmayan ya da sahura kalkmayıp, geceleri geç saatlerde yemek yedikten sonra yatan insanların sayısının artmasıyla beraber ramazan davulcularına karşı olanların sayısı da aynı oranda artıyor. İnsanlar eski gelenekleri gözardı edip artık davul sesini gürültü kirliliği ve istemedikleri halde uykularından olması gerçeği günümüzde oldukça yaygınlaşıyor. Bunun yanı sıra davulcuların para toplamak için apartmanların içinde davul çalması ve “sahte davulcuların” türemesi de geleneğin önemsenmez bir hale gelmesine sebep oldu.

Ramazana özel davulcu manileri

Davulumun ipi kaytan,
Kalmadı sırtımda mintan,
Verin ağalar bahşişim,
Alayım sırtıma mintan.

Ne uyursun ne uyursun,
Bu uykuda ne bulursun?
Al abdesti kıl namazı,
O vakit Cennet bulursun.

Halayıklar halayıklar,
Ocak başında uyuklar.
Davul sesini duyunca,
Pirincin taşını ayıklar.

Yeni cami direk ister,
Söylemeye yürek ister,
Benim karnım toktur ama,
Arkadaşım börek ister.

Ne fazla protein ne de karbonhidrat

Özge ATALAY
UZUN açlık süresini daha sağlıklı geçirmek için sahur öğününde seçilecek besinlerin son derece önemli olduğunu vurgulayan diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar “Sahurda ne çok protein ne de çok karbonhidrat tüketin” dedi.
Sahur yemeğinin, daha uzun süre tok tutacak ve gün içinde susatmayacak ayrıca sağlıklı ve dengeli beslenmemizi sağlayacak yemeklerden seçilmesi gerektiğini vurgulayan Kanar şu şekilde konuştu: “Sahurda ne fazla protein ne de fazla karbonhidrat tüketimi sağlıklı olmayacaktır. Proteinler daha uzun süre tok kalmamızı sağlarken, doğru karbonhidrat seçenekleri kan şekerimizin dengeli yükselmesini ve alçalmasını sağlayacaktır.
Sahur sofrasında tercih edebileceğimiz karbonhidrat türleri; Tam taneli buğday ekmeği, çavdar ekmeği, bulgur, esmer makarna, sebzeler ve kabuğu ile beraber tüketilen meyveler (elma gibi) olmalıdır. Sahur yemeğinde tercih edebileceğimiz protein kaynakları ise; Az yağlı süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri, cacık, derisiz tavuk eti, light ton balığı, kefir ve yumurta olmalıdır. Sahur yemeğinde protein kaynağı olarak kırmızı et tercih edilmesindense, sindirimi daha kolay olan tavuk, balık, hindi gibi etlerin tercih edilmesi daha doğru olacaktır.”

Ramazan topunu çek hediyeni kazan

CEPA AVM, Ramazan ayı için özel bir kampanya ile Başkentlilere fırsatlar sunuyor. Ramazan ayı içerisinde aynı gün içinde 250 TL ve üzeri alışveriş yapan müşteriler top havuzundan bir top çekerek özel hediyeler kazanma fırsatı yakalayacak. CEPA AVM müşteri talepleri doğrultusunda hazırladıkları anında kazan kampanyası ile müşterilerini aynı gün içinde hediye sahibi yapmayı planlıyor. Top çekme fırsatı yakalayanlar, tablet bilgisayardan Iphone’a, beyaz eşyadan LCD TV’ye kadar pek çok hediyeye çekiliş veya bekleme olmadan sahip olacak.

Akgül basınla iftarda buluştu

MAMAK Belediye Başkanı Mesut Akgül, gazetecilerle iftarda bir araya geldi. Abidinpaşa’daki Lale Restoran’da verilen iftara basın çalışanlarının yanı sıra belediyenin Ramazan etkinliklerine katılmak üzere Ankara’ya gelen tiyatro sanatçıları Gürkan Uygun, Alpaslan Özmol ve Abidin Yerebakan da katıldı.
Yemekte çalışmaları hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Akgül, gazetecilerle bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Belediye olarak düzenledikleri Ramazan etkinliklerinin büyük ilgi gördüğünü anlatan Akgül, ilçe halkının her akşam gönüllerince eğlendiğini kaydetti.
İftar sonrası tiyatro sanatçıları Uygun ve Özmol ise gazetecilerle sohbet ederek çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Bol sıvı tüketin uyarısı

UZMANLAR, yaz sıcakları da olsa sağlıklı bir insanın oruç tutmasında sakınca olmadığını belirtirken, bol sıvı tüketilmesi uyarısında bulunuyor.
Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, iftarla sahur arasında en az 2.5 litre su içilmesinin şart olduğunu söyledi. Yağlı yiyeceklerden de kaçınılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Süleymanlar, gıda alımının zamana yayılması gerektiğini vurguladı. Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle oruç tutmanın zorluk derecesinin hayli yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, şunları söyledi:
“Sağlıklı bir insanın oruç tutmasında hiçbir sorun yok. Ancak bunu hastalar için söyleyemeyiz. Özellikle de böbrek hastaları için. Yeterli sıvı alımının sonunda böbrek idrar ve ter yolu ile vücuttaki su dengesini sağlar. Ancak sağlıksız böbrek bunu başaramadığı için organlarda kanlanma oranı daha az olur. Dini olarak hastalarımız bize ’Oruç tutmazsak bunun hesabını nasıl veririz?’ diyor. Biz de diyoruz ki böbrekten dolayı vücudun daha da kötü bir hale gelirse bunun hesabını nasıl verirsin?”

BUGÜN NE YİYELİM

KABAK BORANİ (4 KİŞİLİK)

Malzemeler:
4 adet kabak
2 yemek kaşığı tereyağı
1 diş sarımsak
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı:
Rende olmuş kabaklar suda birkaç dakika haşlanır. Çıkartılarak süzülür ve bir tavada tereyağ ile hafifçe kavrulur. Sonra süt eklenerek kısık ateşte 10 ? 15 dakika süt çektirilir. Havanda tuzla dövülmüş sarımsak yoğurtla karıştırılarak servis tabağına alınmış olan sote kabakların üzerinde yoğurt gezdirildikten sonra servis edilir.

YUFKADA SEBZELİ DİDİLMİŞ ET

Malzemeler:

500 gr dana but tek parça
1 adet yufka
4 çorba kaşığı sıvıyağ
1adet kappya biber
1 adet yeşilbiber
1 adet soğan
1 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağı
Karabiber
Tuz
1 kase domates sos

Hazırlanışı:
Et bol suda iyice haşlanıp, soğutulur. Daha sonra didiklenerek bir kaba alınır. Sıvı yağda ince kıyılan soğan, sarımsak ve biberler sotelenip, içine didiklenmiş et atılır. Karabiberi ve tuzu atılır. Yufka dört eşit parçaya kesilerek içine malzeme koyduktan sonra bohça veya rulo şeklinde sarılır. Üzerine tereyağı sürülerek fırında üzeri kızaracak kadar tutulur. Üzerine domates sos dökülerek servis edilir.

BADEM EZMELİ PESTİL SARMASI

Malzemeler:

500 gr süt
100 gr şeker
30 gr nişasta
30 gr un
1 paket Vanilya
1 fincan badem tozu
500 gr ince dut pestili

Hazırlanışı:
Bütün malzeme ocağa koyularak devamlı olarak karıştırılır. Koyu kıvam aldığında içine badem tozu katılır. Yumuşatmak için ılıştırılan pestillerin içine bu harç koyularak rulo halinde sarılır. Dolapta iki saat bekletildikten sonra dilimlenerek servis edilir.

Ali AÇIKGÜL
Cluster Executive Chef
Divan Hotel Ankara
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!