Darbe mağduru asırlık koleksiyon

Güncelleme Tarihi:

Darbe mağduru asırlık koleksiyon
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2015 01:20

Milli Kütüphane Başkanlığı’na 1976 yılında yaklaşık 40 bin eserle devredilen ve 12 Eylül 1980 darbesinde el konularak çürümeye terk edilen “Türk Ocağı Koleksiyonu”, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmaları ile yeniden hayat buldu.

Haberin Devamı

Koleksiyon, 2013 yılında bir yetkilinin dikkati sonucu depoda bulundu. Tek tek tasnif edilen eserler arasında Selahattin Ömer’in Kurtuluş Savaşı’nı yansıtan 24 tablosu da gün yüzüne çıkarıldı. “Türk Ocağı Koleksiyonu”, çoğunluğu yabancı dilde nadir eser olan yaklaşık 40 bin eserden oluşuyor. 17 cilt içinde toplam 24 el yazması kitabın yer aldığı belirlenen koleksiyonda harf inkılabından önce basılan 3 bin 261, Arap harfli Türkçe, Osmanlıca, Arapça, Farsça ve Urduca kitap ve süreli yayınlar yer alıyor.

İLK MATBU ESER

Koleksiyonda Türk matbaacısı İbrahim Müteferrika tarafından basılan ve “ilk matbu eser” olma özelliği taşıyan “Vankulu Lügati”, Şemsettin Sami’nin “Kamusu’l-A’lam”, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Nutuk”, İbn-i Haldun’un “Mukaddime”, 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılı için hazırlanan albüm olan “Tebrikname-i Milli” adlı eserlerin yanı sıra 23 Eylül 1933 tarihinde Yenigün gazetesinde çıkan ve Cemil Meriç’in bilinen ilk yazısı da bulunuyor. Tarihe ışık tutan Milli Kütüphane Sergi Salonu’nda izlenebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!