Çubuk’un ‘tirit’ ekmeği gelir kapısı oldu

Güncelleme Tarihi:

Çubuk’un ‘tirit’ ekmeği gelir kapısı oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2015 01:12

Çubuk’ta Ramazan ve bayram sofralarının vazgeçilmezlerinden olan tirit ekmeği, son yıllarda birçok aile için gelir kaynağı oldu. Tirit ekmeği, ilçedeki Türkmen köylerinde kurulan bayram sofralarını olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Çubuk’ta bazı köylerde geleneksel hale gelen, Ramazan ve bayram sofralarının vazgeçilmezi olan ‘tirit’ ekmeği üretimi, son yıllarda ilçede birçok aile için gelir kaynağı oldu. Köylerde ailelerin kendi ihtiyaçları için yaptığı ‘tirit’ ekmeği talebin artmasıyla yeni açılan işletmelerde de üretilmeye başladı. Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde bakkal işleten aynı zamanda ‘tirit’ ekmeği üretimi yapan Ali Küt, özellikle Ramazan boyunca ve arife günleri, bayramlarda talebin yoğun olduğunu, talebi karşılamak için ailece çalışmak zorunda kaldıklarını aktardı. Sınırlı sayıda üretebildikleri ekmeği 1 TL’ye sattıklarını vurgulayan Küt, şunları söyledi:

OLMAZSA OLMAZ

“Bu ekmeğin özelliği, dolaba attığınız zaman uzun süre kullanabilirsiniz. Yöresel yemeklerimizden olan tirit, bu ekmekle yenilir, bu nedenle de ‘tirit’ ekmeği deniliyor. Ekmek yapı olarak ‘köy somunu’ denilen ekmeğin küçültülmüş şeklidir. Altı üstü ve içi orantılı bir şekilde pişmiş oluyor. Ailece, hem bakkal hem de dede mesleği fırın işiyle uğraşıyoruz. Özellikle de Ramazan, festival, Kurban Bayramı arifesi, Ramazan Bayramı arifesi talep çok oluyor. Tirit ekmeği, bayram sofralarında bu bölge özellikle de Türkmen köylerinde yaşayan ya da çeşitli nedenlerle buradan Ankara’ya göç eden insanların sofralarında olmazsa olmazlardandır. Ramazan ve Bayram süresince misafirlerimize bu ekmek ikram edilir.”

BAYRAM SABAHLARININ VAZGEÇİLMEZ İKRAMI

Haberin Devamı

Aile üyesi Demet Küt de ekmek yapmayı kaynanasından öğrendiğini, bu günlerde kendisi için bir meslek haline geldiğini belirtti. Ekmek alanların çok memnun olduğunu ifade eden Küt, “Bazı insanlara pahalı geliyor ama ekmeği yapmak çok zor. Erkenden kalkıp hamuru yoğuruyoruz. Yaklaşık 50 ekmeği yapmak bir saati buluyor. Elde ettiğimiz kazançla ailemize katkı sağlıyoruz” diye konuştu. Ekmek almak için Ankara’dan geldiğini ve sadece kendisine değil komşuları ile iş arkadaşlarına da aldığını söyleyen Eyüp Tekaüt de bu ekmeği özellikle bayram sabahı gelen misafirlerine ikram ettiklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!