Çocuklar Beethoven’la tanışacak

Güncelleme Tarihi:

Çocuklar Beethoven’la tanışacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2022 13:21

‘Hay Aksi Beethoven’, çocuklara hem klasik müziği sevdirecek hem de orkestra ve enstrümanlar hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayacak. Oyun, bu pazar günü CSO Ada Ankara Mavi Salon’da prömiyer yapacak.

Haberin Devamı

Devlet Opera ve Balesi dramaturgu Gülümden Alev Karaman ile keman sanatçısı ve İzmir Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi Müdürü Emel Akçay Özer’in projesini tasarladığı ‘Hay Aksi Beethoven’, 30 Ocak’ta CSO Ada Ankara Mavi Salon’da gerçekleşecek prömiyerle minik izleyicilerin karşısına çıkacak. Gülümden Alev Karaman’ın yazdığı, ‘Beethoven’ı Şevki Çepa, yardımcısı ‘Anna’yı Mihriban Rezzan Seyhan’ın canlandırdığı eserde, Beethoven’ın en çok bilinen eserleri, tiyatro ile birlikte çocuklara sunuluyor. Eseri ‘tiyatral çocuk konseri’ olarak tanımlayan Gülümden Alev Karaman, “Çocuklar klasik müzik konseri dinler mi, çocuklara klasik müziği nasıl sevdiririz, bestecileri ve müziklerini eğlenceli şekilde nasıl tanıtırız? Bu fikirden yola çıktık. Çocuklara klasik müziği tanıtmak, enstrümanlar ve orkestra hakkında bilgiler vermek hedefiyle de yola çıktık. İlk olarak ‘Bu Ne Biçim Mozart’ı kurguladık. Çocuklar çok beğendi ve bu zincirin ikinci halkası olarak Beethoven’ın 250’nci doğum yılı nedeniyle ‘Hay Aksi Beethoven’ı hayata geçirmeye karar verdik. Biraz daha tiyatral ögelerin öne çıktığı bir eser oldu. Çocuklar, Beethoven’ın çok bilinen senfonilerinin yanı sıra ‘Ayışığı Sonatı’, ‘Für Elise’ gibi eserlerini de dinleyecekler. Bu sırada sürprizlerle karşılaşıp hem eğlenecek hem de bilgilenecekler” bilgilerini verdi.

Çocuklar Beethoven’la tanışacak


AKSİ ADAMIN HAYATINDAN ÇIKAN MÜZİK

Gülümden Alev Karaman, eserin verdiği mesajla ilgili olarak da şunları söyledi: “Mutsuz bir çocukluk, kötü bir aile hayatı, depresyonlar... Onun hayatından neşeli bir çocuk oyunu çıkarmak kolay olmadı. Aksi adamın hayatından çıkan müzik, çocuklarda nasıl bir heyecan uyandıracak görmek istiyoruz. Umutsuzluklar, mutsuzluklar, şanssızlıklar her zaman yaşanabilir. Beethoven’ın bu zor hayatında sığındığı şey müzik olmuş. Biz de çocuklara ‘Güzel müzik gerçekten ruhun gıdası. Güzel müzik dinleyin’ diyoruz. Sanat şu ortamda, özellikle pandemi döneminde tutunabildiğimiz en önemli dal oldu.”

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR DÜNYANIN EN HARİKA SEYİRCİLERİ

Haberin Devamı

‘Beethoven’ rolüyle sahneye çıkan Şevki Çepa ise rolüyle ilgili olarak, “Beethoven, çok acılar çekerek bir hayat yaşamış. Çocukluğundan ölene kadar hep zorluk çekmiş. Ama bunu çocuklara bu şekilde yansıtmıyoruz, oldukça eğlenceli bir şekilde Beethoven’ı anlatıyoruz. Beethoven’ın o karanlık dünyasında neşeyi öne çıkarmaya çalıştık. Çocuklar, dünyanın en harika seyircileridir. Çok da korkutucudur aslında çocuklar karşısında oynamak. O kadar nettirler ki, beğenmediyse ‘Beğenmiyorum’ der, eğlenmediyse ‘Eğlenmiyorum’ der” ifadelerini kullandı.

EN AYRIŞTIRICI ÖZELLİĞİ UMUT

Proje sahiplerinden Emel Akçay Özer de “Beethoven’ın en ayrıştırıcı özelliği umut. Hiç vazgeçmemiş, ne olursa olsun müzik yapmaya devam etmiş. Biz de eserde çocuklara bu mesajı vermek istiyoruz. Eserin adını da Beethoven’ın kendisi koydu; aksi adamın dünyasından taşan müzik bugün insanlığın sembolüdür” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çocuklar Beethoven’la tanışacak

Eserin prömiyeri, 30 Ocak’ta CSO Ada Ankara Mavi Salon’da saat 15.00’te yapılacak.

Çocuklar Beethoven’la tanışacak

Eserde, oyunculara beş kişilik orkestra eşlik ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!