Cinsel güç artırıcı bitkilere laboratuvar incelemesi yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Cinsel güç artırıcı bitkilere laboratuvar incelemesi yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2010 00:00

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, son dönemde aktarlarda satılan bitkisel içerikli cinsel güç artırıcılara yönelik şikayetlerin artması üzerine harekete geçti. Daha önce incelenmeden izin verilen ürünler artık Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Merkez Laboratuvarında incelenecek.

Erkeklerin büyük hayallerle aldığı cinsel güç artırıcıların “bitkisel ürün” diye satılmasına rağmen içlerinde ölüme yol açabilecek ilaç etkin maddeleri ve türevlerin bulunduğu ortaya çıktı.

Firma beyanıt yetersiz

Bakanlık, içinde ilaç etkin maddesi veya türevleri tespit edilen bitkisel içerikli sekiz ürünün toplatılmasını istedi. Bakanlık, cinsel performansı artırıcı olarak kullanılan bu ürünlerde firma beyanına dayalı ruhsatlandırma uygulamasından vazgeçti.
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bitkisel Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Maksut Coşkun, Ankara Hürriyet’e yaptığı açıklamada, bazı bitkisel ürünlerin içinde cinsel gücü artırıcı ilaç etkin maddesi olan “sildenafil sitrat” türevlerinin bulunduğunun tespit edildiğini bildirdi. Ürünlerde, beyan edilen içeriğin dışında, sentetik maddelere rastlandığını belirten ve bu tür ürünleri “sahte ilaç” olarak niteleyen Coşkun şunları söyledi:

45 dakikada performans artmaz

“Tarım Bakanlığı’nın ruhsatlandırdığı, ‘gıda takviyesi’ adıyla satılan bazı ürünler için bastırılan el broşürlerinde, 45 dakika veya bir saat içinde cinsel gücü artırdıkları yazıyordu. Oysa içinde etkin madde olmayan hiçbir bitkisel ürünün, bu kadar kısa sürede böyle bir etkisi olamaz. Gelen şikayetleri de değerlendirerek, bu ürünleri Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin merkez laboratuvarlarında inceledik. İçinde sentetik maddeler tespit ettik. Öncelikli olarak analizlerin yapıldığı sekiz üründe bu maddeler bulunduğunu, önlem alması için Tarım ve Köy İşlere Bakanlığı’na bildirdik.

Hıfzısıhha da inceliyor

Daha sonra bu amaçla kullanılan ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ruhsatlandırmadığı, değişik kanallarla Türkiye’de satılan benzer ürünlerin bir listesi de ilgili Bakanlıklara gönderildi. Ürünler, Refik Saydam Hıfzıssıha laboratuvarında da inceleniyor. Bitki Danışma Kurulu olarak ‘Gıda takviyesi’ adıyla, bu amaçla kullanılan her ürünün ruhsatlandırılmadan önce analizinin yapılmasını istedik. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu isteği kabul etti. Artık performans artırıcı ürünler, sadece firma beyanına dayanılarak değil, incelenerek piyasaya sunulacak. Cinsel gücü artırıcı bu tip bitkisel ürünler eczanelerde satılmamaktadır. Ama konunun ciddiyeti ve insan sağlığı açısından önemli olması nedeniyle Türk Eczacıları Birliği’ne de bildirdik.”

İki bakanlık toplantı yaptı

TARIM Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı yetkilileri geçen pazartesi günü biraraya gelerek, bu konuyu tartıştı. Tarım Bakanlığı’nın, firmaların beyanına güvenerek ruhsatlandırdığı ürünlerin, Sağlık Bakanlığı’nca incelenerek ruhsatlandırılması gerektiği savunuldu. Önümüzdeki günlerde iki bakanlığın yetkilileri yeniden biraraya gelecekler.

Ürünlerin ölümcül etkisi bulunuyor

SAĞLIK Bakanlığı, kalp damar hastalıklarına yol açtığı gerekçesiyle içinde sibutramin bulunan “Reductil” adlı zayıflama ilacını kısa bir süre önce toplatmıştı. Daha öncede ölümcül etkisi ortaya çıkan “Lida” adlı bitkisel ürün de aynı şekilde sağlığa zararlı bulunarak toplatılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!