Çeken’den ödül protestosu

Güncelleme Tarihi:

Çeken’den ödül protestosu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2014 01:23

Devlet Tiyatroları’nın (DT) duayen isimlerinden İpek Çeken, tiyatro alanında verilen ödüllerin çoğunun “samimi” olmadığını savundu. “33 Varyasyon” oyununda gösterdiği üstün performans ile dört tiyatro kuruluşunun “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazanan Çeken, ödülleri almayarak protesto etti.

Haberin Devamı

Tiyatrocu İpek Çeken, 2012-2013 sanat sezonunda Beethoven’un hayatından kesitler sunan “33 Varyasyon” adlı oyunda gösterdiği performansla dikkat çekti. Beethoven’un 33 Varyasyonu’nu araştıran müzikolog Doktor Katherine Brandt’i canlandıran Çeken, bu rolüyle yaklaşık 120 temsil gerçekleştirdi.
Çeken’e bu rolündeki başarısı nedeniyle, sırasıyla, Gazeteciler Cemiyeti Spor Yazarları Arman Talay Özel Sanat Ödülü, Tiyatro Eleştirmenler Birliği Ödülü, Direklerarası Seyirci Ödülü ve Sadri Alışık Anadolu Tiyatro Oyuncu Ödülleri’nde, “En İyi Kadın Oyuncu” ödülü verildi. Ancak Çeken, Gazeteciler Cemiyeti Spor Yazarları Arman Talay Özel Sanat Ödülü hariç diğer ödülleri almayarak dikkat çekti. Çeken, kurumların ödül dağıtırken, ciddiyetten uzak bir tavır sergilediğini öne sürerek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

ALKIŞLAR EN BÜYÜK ÖDÜL

“Ülkemizde sanatın maalesef bu günlere gelmesinin sebebi, yaşanan olumsuzluklara ses çıkartmayan bizleriz. Bir oyuncu için, yaşamı boyunca aldığı alkışlar kadar, oynadığı oyunlardan ödül alması da onur vericidir. Ancak bu koşullarda ödülleri kabul etmek de, bir o kadar sanatı küçümseyen düşünce yapısına hizmet etmektir. Ödül sistemi, baştan sona yanlışlarla dolu. Hemen hemen her ödül jürisi aynı kişilerden oluşuyor. Jürileri oluşturan kişiler ‘Bunu İpek Çeken’e verelim, diğerini de ayıp olmasın şuna verelim diyerek hakkaniyetten uzaklaşarak, hal hatır gözetir olmuştur. Verilen ödüllerden biri ‘genç yetenekleri’ destelemek amacı ile verilmekte görünüp, yaşını almış oyunculara verilmektedir. Bir başkası, sanki Türkiye, İstanbul’dan ibaretmiş gibi, adı ulusal düzeyde veriliyor görünümünde olup, sadece İstanbul’da sergilenen oyunlara verilmektedir. Bu ayıplarını fark edince de, bari Anadolu’da da ödül verelim, “taşra” daki oyuncuları da, sevindirelim mantığı ile hata üstüne hata yapmaktadırlar. Son olarak, benim için en büyük ödül, yaşamı elimden geldiğince yansıtmaya çalıştığım sahnede, seyircilerimden aldığım alkışlarıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!