Çare kongre turizmi

Güncelleme Tarihi:

Çare kongre turizmi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2015 01:20

Ankara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Çiçek Mayda, Başkent’te son 4 yılda yalnızca bakanlık belgeli tesislerde yüzde 77’lik yatak artış olduğuna dikkat çekti. Turizm potansiyelinin ise değişmediğini, turistik tesislerin 2014 yılını yüzde 55 dolulukla kapattığını belirten Mayda, “Ankara’daki turistik tesislere yenileri eklenmeye devam etse de talep aynı kalıyor. Tesislerin bu daralmadan çıkış noktası ise kongre turizmi” dedi.

Haberin Devamı

Ankara’da her geçen gün yenisi eklenen turizm yatırımları ve artan yatak kapasitesi başkentli turizmcileri bir araya getirdi. Ankara’da faaliyet gösteren Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli tesislerin sahipleri ve üst düzey yöneticileri kurdukları Ankara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (ANTOD) ile sorunlarına çözüm aramayı ve kent turizmine hareket getirecek projelerde söz sahibi olmayı hedefliyor. ANTOD’un geçtiğimiz günlerde yapılan ilk genel kurulunda başkanlık görevine seçilen Class Otel Genel Müdürü Çiçek Mayda, Ankara’da turizmin yaşadığı değişimi rakamlarla şöyle anlattı:
“2010 yılında Kültür Bakanlığı belgeli 140 tesiste 18 bin yatak kapasitesine sahip olan Ankara 2014 yılı sonunda 193 tesis ve 31 bin 850 yatağa ulaştı. Buna karşılık 2014 yılı sonu itibarı ile Ankara’nın yıllık oda dolulukları %55 civarında. Üstelik bu rakamlara ek olarak bugün Ankara’da belediye belgeli 169 tesiste 9 bin 500 yatak var. Üstelik hali hazırda yatırım aşamasındaki 31 tesisin yatak kapasitesi de 8 bin 800. Bu şu anlama geliyor, 3 yıl sonra sadece bakanlık belgeli tesislerdeki yatak kapasitesi 40 bini aşacak ki belediye belgeli tesisler bu sayının dışında. Türkiye’ye geçtiğimiz yıl gelen turist sayısı 30 milyon turist ve turizm geliri de 20 milyar dolar. Ankara turizminin bu pastadan aldığı pay ise toplam gelirin yüzde 4’ü. Başkentte yıllık yerli yabancı 550 bin turist geliyor.”

TALEP DEĞİŞMEDİ

Haberin Devamı

Artan yatak kapasitesine karşın talebin değişmediğini Ankara turizminin canlanması için atılacak adımların başında “Kongre turizmi”nin desteklenmesi olduğunu dile getiren ANTOD Başkanı Mayda, şöyle devam etti:
“Ankara Turizmden hakettiği yeterli payı alamıyor. Bankaların merkezlerinin taşınmasının yanı sıra bir çok kamu kurumunun da İstanbul’a taşınma hedefi Ankara’daki turizmciyi düşündürüyor. Tüm bunların yanı sıra bugün bir çok kongre ve fuar yine İstanbul’da yapılıyor. Ankara ise özellikle kongre turizmi için Türkiye’nin en uygun kentlerin başında geliyor. Hem kentteki turistik tesislerin kalitesi oldukça yüksek hem de çevresinde Beypazarı, Tuzgölü, Kapadokya gibi kısa, günlük turlarında eklenebileceği bir destinasyon. Turizmcileri bir araya getiren bir dernek olarak bizde bu ve benzeri turizm sektörünü gelişimine olumlu katkı sağlayacak projeleri destekleyeceğiz.”

KDV İSYANI

Haberin Devamı

Antalya’daki resort otellerin yüzde 8 KDV ödediğini, Ankara’da bu oranın yalnızca konaklamalarda uygulandığını yemek, içecek ve oteldeki diğer ekstralarda yüzde 18 KDV uygulandığını anlatan ANTOD Başkanı Mayda, “Örneğin Ankara’da her hangi bir restoranda yemek yediniz, burada ödenen KDV yüzde 8. Ama aynı yemeği bir otelde yerseniz burada ödenecek vergi yüzde 18. Bu vergilendirme adaletsizliğinin bir an evvel giderilmesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!