Çalışan personele oruç sorusu

Güncelleme Tarihi:

Çalışan personele oruç sorusu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2009 00:00

Ulucanlar Göz Hastanesi’nde başhekimlik tarafından oruç tutan ve tutmayan personelin listesinin istendiği iddia edildi. İl Sağlık Müdürlüğü iddiayı yalanlamazken durumu "Ramazan ayında oruç tutan personel olacağı düşünülerek, yemek firmasına, fazla para ödemesi yapılmamak adına sayı tespiti yapıldığını" sözleriyle savunmaya çalıştı.

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Başkent’te Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde "hastanede oruç tutacakların isimlerinin, personel servisine bildirilmesinin" istendiğini ileri sürdü. Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy ise iddiayla ilgili olarak "Ramazan ayında oruç tutan personel olacağı düşünülerek, yemek firmasına, fazla para ödemesi yapılmamak adına sayı tespiti yapıldığı" savunmasını getirdi.

Ateş, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vererek konuyu TBMM gündemine taşıdı. Ateş, Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, baştabip yardımcısı tarafından tüm birimlere "hastanemizde oruç tutacak personelin isimleri, saat 13:00’e kadar personel servisine bildirmeleri gerekmektedir" şeklinde bir duyuru yazısı gönderildiğini belirtti.

"Bakanlığınıza bağlı kaç hastane, sağlık ocağı ve birimde benzeri uygulama yapılmıştır?" diye soran Ateş, önergesinde şu sorulara yer verdi:

"Bu uygulama kaç yıldır devam etmektedir? Bu yolla oruç tutmayan personelin saptandığı, atama, terfi, görevlendirme, meslekte yükselme gibi konularda bu listelerin etkili olduğu iddiası doğru mudur?

Hastane yönetimi ne gerekçeyle böyle bir yönteme başvurmuştur? Tahmini bir rakam saptanması yerine isim isim liste yapılması fişlenme işlemi değil midir?

Bu uygulamayı yapan görevliler hakkında bir işlem yapılmış mıdır?"

Ateş’in soru önergesinin ardından yazılı bir açıklama yapan Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, iddiayla ilgili olarak, "Ramazan ayında oruç tutan personel olacağı düşünülerek, yemek firmasına, fazla para ödemesi yapılmamak adına sayı tespiti yapıldığını" açıkladı.

Aksoy, Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan personel ve hastaların yemeklerinin ihale yöntemiyle en ucuz teklifi veren firmadan birim fiyat üzerinden satın alındığını belirtti.

Hastanenin firmaya fazla ödemede bulunmamak için bir iş günü öncesinden hastaneden yatan hasta sayısı ve yemek yiyecekleri muhtemel personelin sayısının firmaya verildiğini ve daha sonra yemek yiyen kişi sayısına göre ücret ödendiğini belirten Aksoy, şunları kaydetti:

"Ramazan ayında oruç tutan personel olacağı düşünülerek, firmaya fazla para ödemesi yapılmamak adına sayı tespiti yapılmıştır. Bu uygulama yeni başlatılmış bir uygulama olmayıp, hastanemizin kuruluş yılı olan 1995 tarihinden beri yapılmaktadır. Hastane idaresince bugüne kadar yapılmış uygulamalar devam ettirilmiştir. İdaremizin kişilerin din ve vicdan hürriyetlerine yönelik herhangi bir uygulaması söz konusu olamaz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!