Bütçe 58 milyar toplantı 12 saat

Güncelleme Tarihi:

Bütçe 58 milyar toplantı 12 saat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2022 14:37

ABB, ASKİ ve EGO’nun ‘2023 bütçe görüşmeleri’ yaklaşık 12 saat sürdü. Kent gündemindeki ‘suya yüzde 50 indirim’, ‘Ankapark’ ve ‘metro’ konuları yine gündemdeydi. ABB Başkanı Mansur Yavaş bütçe sunumu yaparken muhalefet eleştirilerini yöneltti. Tansiyonun zaman zaman yükseldiği Meclis’te Nasrettin Hoca’lı konuşmalar da vardı.

Haberin Devamı

Bütçe 58 milyar toplantı 12 saat

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), ASKİ ve EGO Genel Müdürlüğü’nün 2023 bütçe ve performans programları, önceki gün ABB Başkanı Mansur Yavaş başkanlığında yaklaşık 12 saatlik toplantıda görüşüldü. Oturumun başlangıcında bir sunum yapan Başkan Mansur Yavaş, “Çocuk tarama testi, öğrenci abonmanı, 918 köy, 57 meydan ve tüm EGO otobüslerinde ücretsiz internet, öğrenci barınma merkezleri, YKS, LGS, KPSS ödemeleri ve SMA testi gibi halkın ihtiyacının olduğu tüm alanlarda yanlarında olduk.  ABB’nin bir tane bile teknoloji merkezi yoktu, üç adet açtık. Bir kreşi yoktu, 18 adet açtık. Tek bir kilometre bisiklet yolu yoktu, 40 kilometre yaptık daha da yapacağız. 17 köprü veya köprülü kavşak ile 10 bağlantı yolu inşa ettik. 40 yeşil alanı Ankara’mıza kazandırdık, yeni yeşil alan çalışmalarımız sürüyor. 25 yılda kente kazandırılan yeşil alanı biz 2023 yılı sonuna kadar yapacağımız açılışlarla beş yılda kazandırmış olacağız. Dönemimiz bittiğinde bizim için ‘çalışmadı’ diyemeyecekler. Temiz su, teknoloji merkezi, ulaşım projeleri yapmak varken çöp projelere para harcadı diyemeyecekler. ‘Çalıyor ama çalışıyor’ diyemeyecekler, ‘çalmadı ama çok çalıştı’ diyecekler” diye konuştu.

Haberin Devamı

ANKAPARK’A 300 MİLYON TL GEREKİYOR

Yavaş, Ankapark’taki oyuncakların tek tek tespitini yaptıklarını anlatarak, “Yeni kablolar, kameralar ve havuzun doldurulması için pompalarda yapılacak değişiklikle buranın faaliyete geçmesi için tam 300 milyon lira masraf yapmamız gerekiyor” dedi. AK Parti Meclis Üyesi Sinan Burhan’ın ‘Ankapark’ı açacak mısınız?’ sorusunu ise “Evet açacağım. Benim de param var orada. Halka paralı pullu açmayacağım. Belki oyuncakların olduğu yeri sezonluk kiraya verebiliriz” diye yanıtladı. Bu ay ABB bütçesinden ASKİ’ye 130 milyon lira aktardıklarını da belirten Yavaş, tartışmalı suya yüzde 50 indirim kararının hukuksuz olduğunu savundu. Başkan Yavaş, “Bu şuna benziyor. Örneğin, ABB’de çoğunluğa dayanan belediye meclisi bir karar alıyor ve Ankara’nın ismini değiştiriyor. Bu kararı alırsanız çoğunluk kararı almış olur. Ama hukuki midir, geçerli midir?” dedi. Bir hukuk profesöründen görüş aldığını belirten Yavaş, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Bütçe 58 milyar toplantı 12 saat

MECLİS’İN SU KARARINI UYGULAMIYORUM

“Suyun şu anki maliyeti 28 lira, şu anki fiyatı 14 lira, Meclis’te alınan yasa dışı karar sonucu uygulanmak istenen ücret ise 7 lira. Şu anda geçen yıl kullandığımız enerjiye göre hiç zam gelmese 2.5 milyar lira sadece elektrik parası ödeyeceğiz. Ödemezsek ne olacak? Elektriği kesecekler şehre su veremeyeceğiz. Yüzde 82, 15 tonun altında su kullanıyor. Sosyal yardım alanlar da 1 liradan kullanıyor. O zaman burada şikâyet ne? Kime bu su pahalı geliyor. Havuzlarını dolduranlara, zenginlere, tarımda yapılan sulamalara. Meclis kararını uygulamıyorum. Gidin mahkemeye şikâyet edin. İçinizden birçoğunuz da ‘inşallah uygulamaz’ diyor. Hepinize sarı zarf gelecek.”

Haberin Devamı

KESİNTİ ARTMASAYDI METRO YAPILIRDI

Metro tartışmalarına da değinen Yavaş, şöyle devam etti: “Belediye kendi gelirleri ile metroyu yapar hatta dört veya beş metroyu aynı anda yapar. 4 milyar lira eski döneme ait faiz borcu bitti. Çevre Bakanlığı’ndan 1 milyar TL alacağımız var. Metro kesinti farkları. 8 Nisan’da göreve başladık o ayın sonuna doğru bir kararla gelen paradan yüzde 5 kesilmeye başladı. 25 kat daha fazla bu parayla biz Ankara halkına hizmet edecektik. Sizin o eksik gördüğünüz ‘yapamadı’ dediğiniz şeylerin hepsini buradan yapabilirdik. Metroya da başlanabilirdi. Keçiören Gar metrosu bitiyor şimdi en az oradan 100-150 milyon dolar oradan gelecek ‘ödeyin’ diyecekler bize. Almıyorum arkadaş böyle olursa almayacağım.”

Haberin Devamı

ESENBOĞA’YI BAKANLIKTAN ALIN YAPAYIM

Esenboğa metrosunun bakanlık tarafından neden yapılmadığını da soran Yavaş, “Ankara cezalandırılıyor mu. Niye yapılmıyor. Projesi yapıldı. Buradan kredisinin geçeceğine izin verin Ulaştırma Bakanlığı’ndan da yetkiyi alın, ihalesini ben yapayım. Dikimevi-Nato Yolu metrosunun projesini bitirdik. Ulaştırma Bakanlığı’na onaylattık. Yatırım programına alınması için Cumhurbaşkanı’na arz ettik. 2022 veya 2023 yatırım programına alındığında inşallah ihalesini yapıp 7.4 kilometrelik hattın çalışmasına başlayacağız” dedi. Parti grup başkanvekillerinin değerlendirmeleri ise şöyle oldu:

Bütçe 58 milyar toplantı 12 saat

Haberin Devamı

BİR METRE METRO YOK MAZERETLERİ SAYIYOR

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse: “2023 çok konuşulmadı. Bugün ıskalandığı için yarına hiç bakılmadığı için hep geriden konuşuluyor. ABB, ASKİ ve EGO’nun 2023 gelir bütçesi 58 milyar. Şirketlerle beraber bu 60 milyarı geçiyor. 7 tane ayrı bakanlığın bütçesinden daha büyük bir bütçe yönetiyor ABB. Her yıl hükümet ABB’ye fazla fazla bütçe aktarmış. 2019, 2020, 2021, 2022 bütçesi rakamları 100 milyarı geçmiş durumda 150 milyara doğru gidiyor yani bu kadar büyük bütçeler kullanılırken ortada hiçbir tane eser olmamasına insan gerçekten hayret ediyor. Park yapımı için 18 ilçeye 700 milyon lira ayrılıyor. Çankaya ve Yenimahalle’ye toplam 485 milyon bütçe ayrılıyor. İlçeleri saydığımızda hepsinin bu bütçeden hakkı olması gerekmez mi? Sayın Mansur Yavaş Meclis’e gelmeyerek gerçeklerden kaçtığını düşünebilir ama Ankara bu gerçekleri birebir yaşıyor. Hiçbir ilçede doğru düzgün taş üstüne taş koymadığını tüm Ankaralılar biliyor. Gerçekten yazık oldu başkente. Metro filan zaten hikâye oldu. Doğru düzgün bisiklet yolu yapamayandan metro mu beklenir? Sayın Mansur Yavaş ‘Öz kaynaklarımla 58 kilometre metro yapacağım, 9 ayda projesini yapacağım’ demişti. Seçimde konuşmak ne güzel değil mi? Var mı şimdi bir metre metro yok. Mazeretleri sayıyor.”

Bütçe 58 milyar toplantı 12 saat

BAŞARILI BİR MUHALEFET YAPAMIYORSUNUZ

CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu: “2019 seçimlerinden sonra ABB’de yepyeni bir dönem yaşanmaya başlandı. Kimseyi ötekileştirmeyen kimseyle kavga etmeyen bir belediye başkanımız var. Ama Murat Köse, halen ayrıştırma yapıyor. ‘Yenimahalle’ye Çankaya’ya hizmet ediyorsunuz diğerlerine yok’ diyor. Sosyal yardımlar dağıtılıyor, tohum desteği yapılıyor. Tohum desteğini en çok alan ilçeler hangileri? Sosyal yardım alan ilçeler hangi partinin belediyeleri? Metro nerede yapılıyor? Mamak’ta. Kentsel dönüşüm nerede yapılıyor? Mamak’ta. Keçiören’de Mamak’ta bu kadar, 400-500 dönümlük Büyükşehir’in bir park alanı vardı da yapmadı mı? Niye Çankaya ve Yenimahalle’de yapılıyor biliyor musunuz? 25 yıldır yapılmadığı için bu dönem yapılmaya başlandı. Daha önce belediyeyi yönetirken başarılı olamadığınızı görüyorduk ama şimdi başarılı bir muhalefet de yapamıyorsunuz.”

Bütçe 58 milyar toplantı 12 saat

100’ÜNCÜ YIL VİZYONUNUZU GÖREMEDİK

MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan: “ABB 2020, 21 ve 22 yılının ilk altı ayını baz aldığımızda yaklaşık 26 milyar lira para harcamış aynı süreç içerisinde 31 milyar lira gelir elde etmiş. Bunun yüzde 85’ten fazlası merkezi idareden gelen gelir. Gerçekten şeffaflık algısı varsa o bilboardlara ‘26 harcadık ama 31 geldi, bizim gelirimiz de fazlasıyla arttı’ yazın ki şeffaf olduğunuzu görelim. Allah nasip ederse hem Cumhuriyet’in 100’üncü yılında hem de Ankara’nın başkent oluşunun 100’üncü yılında bizler bu Meclis’te hep birlikte olacağız. Biz de öyle bir miras var ki Cumhuriyet’in banisi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu millete armağanı, Ankara’ya armağanı. 100’üncü yıl bizim için en büyük fırsat. Ama maalesef sizin kitabınızda (2023 bütçe kitapçığı) bu 100’üncü yıl vizyonunu göremedik. Hitabınızda da onu göremedik çünkü 100’üncü yıla dair bir şey konuşmadınız. Tüm gözlerin Ankara’ya çevrilmesi için büyük bir fırsat. Biz bu dönemde beklerdik ki Büyükşehir’in önderliğinde 100’üncü Yıl Olimpiyatları düzenlensin. İnsanlar 100’üncü yılı burada kutlasınlar. 100’üncü yılı markalaştıracak bir proje olmadığı gibi 100’üncü yıl adını taşıyan tek iş hanını da yıkmak 100’üncü yıla denk gelecek.”

Bütçe 58 milyar toplantı 12 saat

SİYASET YAPMAYA KALKTINIZ BU SU DA ELİNİZDE PATLADI

İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker: “Üç Meclis’tir su konuşuyoruz. Sudan şikâyeti olan var mı? Belediyeye gelip su pahalı diyen var mı? Vatandaşın sudan şikâyeti yok. Suda boğuldunuz. Siyaset yapmaya kalktınız, bu su da elinizde patladı. Bunun altından kalkamazsınız. Murat Köse sen bu kürsüde dedin ki, ‘ben geleceğim buraya Mansur Yavaş’ın zengin ettiklerini tek tek sayacağım.’ İhalelerle ilgili de itham ederken net söyleyeceksiniz. Yukarıda Allah var suçlamayacaksınız. Diyeceksiniz ki ‘falanca firma, falancanın kardeşi buradan ihale aldı.’ O zaman başkan (Mansur Yavaş) onu soruşturmuyorsa başkan onu savcılığa vermiyorsa o zaman başkanın konuştuğu da boş. Siz savcılığa vermiyorsunuz, takip etmiyorsunuz çıkıyorsunuz burada konuşuyorsunuz. Burada otobüsçü esnafının problemini de çözelim. Esnaf, bitmiş. Ben bu esnafın çözümü, uygun bir şekilde belediyenin ulaşıma zam yapması diyorum. Gelin dört grup başkanı yarın oturalım ne yapabileceksek elimizden geleni yapalım.”

MECLİS’TEN NOTLAR

*ABB’nin 34 milyar, ASKİ’nin 15 milyar 477 milyon 650 bin lira, EGO’nun 8 milyar 750 milyon lira olmak üzere toplam 58 milyar 227 milyon 650 bin lira olan 2023 bütçeleri oy birliğiyle kabul edildi.
*ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın sunumuna 2023 yerine 2022 yazıldığı görüldü. Yavaş görevlileri uyararak düzelttirdi.
*Önceki gün 14.30’da başlayan oturum salı gece saat 02.10’da bitti.
*Plan Bütçe Komisyonu Başkanı AK Parti’li Metin Akdemir, Nasrettin Hoca fıkrasıyla Mansur Yavaş’a ince bir eleştiri yaptı. Akdemir sunum yaparken, “Rakamlarda hata varsa namussuzum” dedi. Akdemir, bir tabloda rakamları yanlış topladığı ortaya çıkınca özür diledi. Akdemir Mansur Yavaş’a da kürsüden kırmızı kart gösterdi.
*Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de Nasrettin Hoca fıkrası anlatarak bir konuşma yaptı. Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, AK Parti’li üyeler Mehmet Emin Ayaz ve Bekir Yıldız da yaptıkları konuşmada ABB’yi eleştirdi.

BAKMADAN GEÇME!