Bunaltıcı sıcaklar kalbinizi bunaltmasın

Güncelleme Tarihi:

Bunaltıcı sıcaklar kalbinizi bunaltmasın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2023 10:03

“Bunaltıcı sıcaklar kalbinizi bunaltmasın” diyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, “Sıcaktan kaçarken klimanın olumsuz etkilerine de dikkat edelim. Klimanın önünde uzun süre durmayalım. Sıcaktan klimalı ortama girdiğimizde ortamın sıcaklığını kademeli bir şekilde düşürelim” uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

Aşırı sıcakların kalp ve damar sağlığı için oluşturabileceği tehditlere dikkat çeken TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, “Uyarılara dikkat edin bunaltıcı sıcaklar kalbinizi bunaltmasın” dedi. Bozbaş şu uyarıları yaptı:

Bunaltıcı sıcaklar kalbinizi bunaltmasın

“Kalp damar sağlığımız için hem çok sıcak hem de çok soğuk havalar iyi değildir. ‘Hangisi daha kötü?’ diye soracak olursak sıcak havanın daha zararlı olduğunu söyleyebiliriz. Küresel iklim değişikliğinin etkisini en belirgin hissettirdiği günleri yaşamaktayız. Sıcaklıklarda dünyanın birçok yerinde rekor artış izlenmekte. Sıcak havanın kalp ve damar sistemimize olan etkilerini özetlersek, damarlarımızda genişleme olur. Tansiyonda dalgalanmalar izlenebilir. Terleme ve solunum yoluyla hem sıvı hem elektrolit kaybı meydana gelir. Kanın hacmi azalır ve daha yoğun hale gelir. Damar içinde dolaşan kanın akışkanlığı azalır. Bu durumda kalp daha hızlı ve daha güçlü bir şekilde kasılır. Sıraladığımız bu tür değişiklikler atardamar içinde pıhtı oluşumuna yatkınlığa neden olabilir. Damar içinde pıhtı oluşması demek o damarın beslediği organda kriz meydana gelmesi demektir. O nedenle yaz aylarında kalp krizlerinde artış izlenir.”

Haberin Devamı

KLİMANIN OLUMSUZ ETKİLERİNE DİKKAT

Prof. Dr. Bozbaş, “Yaz aylarında kalbimizi korumak için neler yapalım?” sorusunu da şöyle yanıtladı: “Güneşin dik geldiği ve havanın çok sıcak olduğu öğlen saatlerinde dışarıya çıkmamaya çalışalım. Terlemeyi azaltacak açık renkli ve ince kıyafetler giyelim. Sebze meyve ağırlıklı, sindirimi kolay gıdaları tercih edelim. Yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak duralım. Yeterince sıvıyı alalım, şekerli ve asitli içecekleri tercih etmeyelim. Çay-çorba-su şeklinde aldığımız günlük sıvının 2-3 litre arasında olmasına özen gösterelim. Günde 1 adet doğal maden suyu tüketilebilir. Almakta olduğumuz ilaçlara aksatmadan devam edelim. Dalgalı olmayan denizde ve çok açılmadan, çok yüksek efor sarf etmeden sabah ve akşam saatlerinde yüzebiliriz. Yüzmek kalp sağlığı için en güzel egzersizlerden biridir. Vücudun tüm kaslarının hareket etmesinin ötesinde suyla temasın (hidroterapi) rahatlatıcı etkisi vardır. Bu arada sıcaktan kaçarken klimanın olumsuz etkilerine de dikkat edelim. Klimanın önünde uzun süre durmayalım. Sıcaktan klimalı ortama girdiğimizde ortamın sıcaklığını kademeli bir şekilde düşürelim.”

BAKMADAN GEÇME!