Buğday üretimi 25 milyon tona çıkmalı

Güncelleme Tarihi:

Buğday üretimi 25 milyon tona çıkmalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2010 00:00

“Dünyada ve Türkiye’de Su: Gündemi ve Geleceği Yönetmek” konulu sempozyum Ankara’da yapıldı. ZMO Başkanı Türkiye’de tarımın hak ettiği yeri alamadığını söyledi.

Haberin Devamı

ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı  Gökhan Günaydın, 72 milyonu aşmış nüfusu düşünüldüğü zaman Türkiye’nin buğday  üretimini 25 milyon tona çıkartması, bunun için de yeterli sulama yatırımı  yapması gerektiğini bildirdi. ZMO ve Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜSKOOP-BİR)  tarafından ortaklaşa düzenlenen “Dünyada ve Türkiye’de Su: Gündemi ve Geleceği  Yönetmek” konulu sempozyum, Başkent Öğretmenevi konferans salonunda  gerçekleştirildi.
Buğday üretimi 25 milyon tona olmalı
Sempozyumun açılışında konuşan Günaydın, 9.  Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in su konusunda konferans vereceği sempozyumda, bu  konuyla ilgili konuşmak istemediğini ve Türk tarımının resmini çizmekle  yetineceğini söyledi.  ZMO Başkanı, “72 milyonu aşmış nüfusu  düşünüldüğü zaman Türkiye’nin buğday üretimini 25 milyon tona çıkarması  gerekiyor. Bunun için Konya gibi bölgelerde sulama yatırımları yapılmalı. Fakat  yılda 40 bin hektarın altında olan sulama yatırımlarıyla bu üretim miktarına  ulaşılması mümkün değil” dedi.
TÜSKOOP-BİR Başkanı Uysal Sempozyumun açılışında konuşan TÜSKOOP-BİR Genel Başkanı Halis Uysal ise  sulama kooperatiflerinin, yer altından suyu pompalarla çektiğini, bu nedenle  kullandıkları elektrikten dolayı 2 milyar lirayı aşkın borçları bulunduğunu ve  borç nedeniyle pompaların kapalı olduğunu söyledi. Uysal, söz konusu borçların yeniden yapılandırılması konusunda hükümet ve TEDAŞ  yetkilileriyle görüştüklerini belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye’ye GDO’lu pirinç giriyor

TÜRKİYE’nin yılda 1,5 milyon ton civarında mısır, 1,5 milyon ton  civarında soya ithal ettiğini, pamuk ithalatına 1 milyar dolar ödediğini anlatan Günaydın, büyükbaş hayvan sayısının 16 milyondan 11 milyona düştüğünü, kümes  hayvanı varlığında ise biraz artış olduğunu bildirdi. Türkiye’de yıllık süt üretiminin 12,2 milyon tona kadar çıktığını, kişi  başı süt tüketiminin yıllık 17 litre olduğuna dikkati çeken Günaydın, AB  ortalamanın ise yıllık 110 litre olduğunu ve bu ortalamayı yakalamak için süt  üretiminin 4’e, 5’e katlamak gerektiğini söyledi.  Günaydın, “Türkiye’ye GDO’lu pirinç girdiğini bilmezdik, yapılan  analizler Türkiye’ye GDO’lu pirinç girdiğini gösterdi” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!